Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Toto sa Rusku páčiť nebude: Koniec dialógu? NATO východ Európy posilní štyrmi prápormi

Summit NATO Zobraziť galériu (4)
Summit NATO (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Severoatlantická aliancia posilní svoje východné krídlo rozmiestnením štyroch mnohonárodných práporov. Na tlačovej konferencii po dnešnom rokovaní summitu NATO vo Varšave to povedal generálny tajomník organizácie Jens Stoltenberg. Vojaci USA budú podľa neho základom práporu v Poľsku, Briti v Estónsku, Kanada v Lotyšsku a Nemecko v Litve.

Prápory budú na mieste od budúceho roka a to tak dlho, ako to bude potrebné. Podľa Stoltenberga rozhodnutie ukazuje silu transatlantickej väzby a dáva jasne najavo, že útok na jedného spojenca bude chápať ako útok na celú alianciu. "Mnoho spojencov na rokovaní oznámilo, že rôznym spôsobom prispejú," podotkol generálny tajomník NATO k ohlásenému kroku.

 
Summit NATO ohlásil základnú operačnú schopnosť systému protiraketovej obrany, informoval po dnešnom rokovaní Stoltenberg. Znamená to podľa neho, že americké lode v Španielsku, radar v Turecku a antiraketový systém v Rumunsku sú teraz schopné spolupracovať pod aliančným velením a kontrolou. "Dôležité je, že systém, ktorý budujeme, je úplne obranný," zdôraznil Stoltenberg. Jeho cieľom je ochrana proti hrozbám prichádzajúcim zvonku "euroatlantickej oblasti".
Systém nie je hrozbou pre ruské strategické jadrové zbrane a ich odstrašujúce schopnosti, poznamenal generálny tajomník NATO. Projekt protiraketovej obrany vyvoláva opakovanú kritiku zo strany Ruska.
Viac o téme: NATOJens Stoltenberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu