Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

VIDEO teroristického pekla v Turecku: Zverejnili hororové zábery masakry na letisku v Istanbule

Výbuch na letisku v Istanbule si vyžiadal 41 mŕtvych a 239 zranených. Zobraziť galériu (19)
Výbuch na letisku v Istanbule si vyžiadal 41 mŕtvych a 239 zranených. (Zdroj: SITA/AP, Twitter)

ISTANBUL – Počet obetí útoku na letisku v Istanbule vzrástol na 41, zranených je 239. Oznámil to dnes istanbulský guvernér. Tento údaj podľa agentúry DPA nezahŕňa troch samovražedných atentátnikov, ktorí pri utorkovom útoku tiež zomreli. Medzi obeťami je najmenej 13 cudzincov. Podľa našich informácií nie je medzi nimi žiadny Slovák, ani občan EÚ. Predpokladá sa, že za ohavným činom je teroristická organizácia Daeš.

Porovnanie útokov v Bruseli a v Istanbule

Brusel Istanbul

Útok vykonali 3 teroristi

Dvaja sa odpálili na letisku,1 v metre

Pred explóziami teroristi strieľali do civilistov

K útokom sa prihlásil Daeš

Útok vykonali 3 teroristi

Dvaja útočili na letisku, 1 na parkovisku

Pred explóziami teroristi strieľali do civilistov

Počiatočné zistenia poukazujú na Daeš

Informoval Daily Sabah.

Obama vyjadril podporu Turecku po útoku na letisku v Istanbule

Americký prezident Barack Obama vyjadril v dnešnom rozhovore s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom podporu Turecku po útoku na Atatürkovom letisku v Istanbule. Napísala to agentúra AP. "Mal som možnosť hovoriť s tureckým prezidentom Erdoganom, aby som s ním prebral nielen to, ako nás zlomili zábery zranených a zabitých ľudí, ale aj to, aby som mu zopakoval náš silný záväzok partnerstva s Tureckom, NATO a širokou alianciou, ktorú sme vytvorili celosvetovo, aby sme bojovali proti ISIL," uviedol Obama.

Použil jednu zo skratiek pre extrémistickú skupinu Daeš.  Americký prezident sa dnes zúčastňuje na summite severoamerických lídrov v kanadskej Ottawe."Nenájdeme pokoj, pokým nerozložíme tieto siete nenávisti, ktoré vplývajú na celý civilizovaný svet," dodal Obama.

Turecký premiér: Prvý útočník sa odpálil vonku, dvaja vošli dnu a útok dokončili

Jeden z páchateľov utorňajšieho útoku na Atatürkovom letisku v tureckom Istanbule sa odpálil pred vstupom do budovy, čím dal možnosť druhým dvom, aby sa počas paniky dostali dovnútra. Oznámil to dnes turecký premiér Binali Yildirim.

"Keď teroristi nemohli prejsť cez bezpečnostné systémy, keď nemohli prejsť cez skenery, policajné ani bezpečnostné kontroly, vrátili sa a vytiahli zbrane z batožín a začali páliť na stanovišti bezpečnostnej kontroly," priblížil priebeh útoku turecký premiér. "Jeden sa odpálil vonku a ďalší dvaja využili paniku, ktorá nastala po výbuchu, dostali sa dnu a odpálili sa tam," dodal Yildirim.

Útok si vyžiadal 41 obetí na životoch. Zranenia utrpelo ďalších najmenej 239 ľudí, z ktorých už 109 prepustili z nemocnice. Medzi doposiaľ potvrdenými obeťami je desať cudzincov, tri osoby s dvojakým občianstvom a najmenej 23 Turkov. Spomedzi usmrtených cudzincov pochádzali piati zo Saudskej Arábie, ďalší dvaja boli z Iraku. Po jednom mŕtvom evidujú z Tuniska, Uzbekistanu, Číny, Iránu, Ukrajiny a Jordánska.

Toto sú národnosti obetí

Turecké úrady ešte ráno uvádzali 36 obetí. Tie už identifikovali a je medzi nimi 23 Turkov. Medzi cudzincami je päť Saudov, dvaja Iračania, Tunisan, Uzbek, Číňan, Iránec, Ukrajinka a Jordánec.

Guvernér Istanbulu dnes okolo poludnia tiež oznámil, že zo 41 obetí ich bolo identifikovaných 37. Devätnásť tiel odovzdali rodinám. Z viac ako 230 zranených ich 130 zostáva v nemocnici.

Palestínsky veľvyslanec v Turecku Faíd Mustafá podľa agentúry AP uviedol, že medzi mŕtvymi je aj 28-ročná Palestínčanka pochádzajúca z Predjordánska. Zranenia podľa jeho slov utrpelo tiež ďalších šesť Palestínčanov.

Zdrvení príbuzní obetí
Zobraziť galériu (19)
Zdrvení príbuzní obetí  (Zdroj: SITA/AP)

VIDEO teroristického pekla v
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/AP)

Pre občanov Británie bolo vydané varovanie, aby si dávali pozor na cestovanie do Turecka, pretože hrozba terorizmu po útokoch na letisku v Istanbule je mimoriadne vysoká.

Kiska ubezpečil Turkov o podpore

Slovensko ubezpečuje Turecko o svojej podpore v boji proti medzinárodnému terorizmu. V súvislosti s teroristickým útokom na letisku v Istanbule to v sústrastnom telegrame prezidentovi Tureckej republiky Recepovi Tayyipovi Erdoganovi uviedol prezident Andrej Kiska.

"Som hlboko otrasený následkami teroristického útoku na medzinárodné letisko v Istanbule a smutnými správami o desiatkach vyhasnutých životov a veľkom počte ranených. Prísne odsudzujeme tento barbarský čin, ako aj všetky teroristické útoky na nevinných ľudí. V mene svojom, ako aj v mene občanov Slovenskej republiky vyjadrujem Vám a pozostalým obetí úprimnú sústrasť a zraneným prajem skoré uzdravenie,“ napísal Kiska v telegrame.

VIDEO teroristického pekla v
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/AP)

Putin vyjadril sústrasť

Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril dnes sústrasť Turecku po utorkovom teroristickom útoku na Atatürkovom letisku v Istanbule. Informovala o tom agentúra AP. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov novinárom povedal, že tento útok je "len ďalšou pripomienkou dôležitosti spoločného úsilia v boji proti našej spoločnej hrozbe - terorizmu".

Podľa AP Putin vyjadrí sústrasť aj v telefonickom rozhovore s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Ide o prvý rozhovor medzi Putinom a Erdoganom od vlaňajšieho zostrelenia ruského bombardéra tureckou stíhačkou v sýrsko-tureckom pohraničí.

Prehovoril ďalší svedok

Streľbu pred výbuchmi potvrdil agentúre Reuters aj jeden zo svedkov. "Prišli sme k medzinárodným odletom a videli sme muža, ako okolo seba strieľa. Strieľal na každého, kto bol pred ním. Bol celý v čiernom a tvár nemal zakrytú," opísal sekundy pred explóziou juhoafrický turista Paul Roos (77), ktorý sa vracal so ženou do Kapského Mesta. Dodal, že potom nasledovali krátko za sebou dve explózie, až potom prestal muž v čiernom strieľať.

V okolí letiska patroluje polícia.
Zobraziť galériu (19)
V okolí letiska patroluje polícia.  (Zdroj: SITA/AP)

VIDEO teroristického pekla v
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/AP)

Pátrajú po vrcholovom športovcovi

V čase atentátu bol na letisku podľa agentúry AFP tiež kolumbijský gymnasta Jossimar Calvo, ktorý sa ešte pred svojou účasťou na olympiáde v Rio de Janeiro chystal letieť do juhotureckej Adany na svetový pohár. "Jossimar bol na letisku v čase atentátu. Doteraz o ňom nemáme žiadne informácie, hľadáme ho všetkými možnými spôsobmi," povedal manažér dvadsaťjedenročného gymnastu Juan Carlos Salazar.

Jossimar Calvo
Zobraziť galériu (19)
Jossimar Calvo  (Zdroj: SITA/AP)

Identita obetí je odhaľovaná iba pomaly

Medzi 36 obeťami samovražedného útoku na istanbulskom letisku je jedna Ukrajinka a jeden Iránec. Informovali o tom úrady týchto dvoch krajín. Podľa predbežných informácií Ukrajinka zomrela na stratu krvi po tom, ako ju zasiahli úlomky do nohy.

Zatiaľ bolo identifikovaných 27 obetí, väčšina z nich je tureckej národnosti. Medzi takmer 150 zranenými utorkového útoku je najmenej sedem občanov Saudskej Arábie. Podľa saudskoarabských médií sú všetci mimo ohrozenia života. Medzi zranenými je aj päť Iráncov, z ktorých jeden bojuje o život. Medzi zranenými je aj jeden ruský občan a jeden Ukrajinec.

Plačúca matka jednej z tureckých obetí.
Zobraziť galériu (19)
Plačúca matka jednej z tureckých obetí.  (Zdroj: SITA/AP)

Najhoršie okamihy v živote

"Bola to najdesivejšia noc môjho života. Práve som si kupovala nejaké veci v bezcolnom pásme, keď som zrazu počula krik. Obzrela som sa a zbadala bežiacich policajtov a streľbu hneď vedľa nás. Schovali sme sa za pokladňu s dvomi ďalšími dievčatami. A potom prišiel BOOM nasledovaný zvukom rozbíjajúceho sa skla padajúceho na zem. V tých niekoľkých sekundách som si bola istá, že zomriem... Každý bežal... Začala som utekať s davom bez toho, aby som vedela kam... Bola som taká vystrašená, plakala som," napísala na Twitteri Tarane Foroutanová.

Počet bombových útokov v Turecku za minulý rok

Medzi obeťami s najväčšou pravdepodobnosťou Slováci nie sú. "Zatiaľ nemáme informácie o slovenských obetiach. Na dokumentovaní situácie stále pracujeme," povedal nám riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Igor Skoček.  

Dnešný pohľad na letisko.
Zobraziť galériu (19)
Dnešný pohľad na letisko.  (Zdroj: SITA/AP)

VIDEO teroristického pekla v
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA/AP)

Potvrdil, že v čase výbuchu boli na letisku Slováci. "Spojili sme sa s nimi a všetci informovali, že sú v poriadku," doplnil Skoček s tým, že situáciu ministerstvo ďalej sleduje.

Spoje majú veľké meškania

Po utorkovom teroristickom útoku na Atatürkovom letisku v tureckom meste Istanbul zrušili dnes jeden letecký spoj do Budapešti. Ostatné spoje majú veľké meškania, informovala agentúra MTI.

Zrušený bol popoludňajší let spoločnosti Turkish Airlines, ktorý mal priletieť o 16.05 h; ostatné spoje však poletia. Plánovaný spoj s príletom o 07.55 h priletí pravdepodobne až o 10.50 h a následný spoj s plánovaným odletom o 08.55 h z Istanbulu odletí o 11.50 h, uviedla spoločnosť Budapest Airport na svojej internetovej stránke.

Útočili teroristi 

Zbraň nájdená na letisku.
Zobraziť galériu (19)
Zbraň nájdená na letisku.  (Zdroj: Twitter)

Podľa tureckého premiéra Binalia Yildirima prvé náznaky poukazujú na to, že útok na najväčšie letisko Turecka vykonali prívrženci Daeš. Medzi mŕtvymi sú cudzinci aj Turci, dodal premiér. Turecký minister spravodlivosti Bekir Bozdag predtým oznámil, že zranenia od ľahkých po ťažké utrpelo 147 ľudí. O štátnej príslušnosti obetí však oficiálne zdroje zatiaľ neinformovali. Podľa agentúry TASS je medzi zranenými jeden ruský občan.

Výbuch na letisku v
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

Podľa Yildirima útok vykonali traja samovražední atentátnici, ktorí sa priviezli k letisku v taxíku. Po vystúpení začali strieľať a následne sa vyhodili do vzduchu. Na otázku, či potenciálny štvrtý útočník mohol uniknúť, odpovedal, že vyšetrovatelia takúto informáciu nemajú, ale zvažujú každú možnosť. Podľa tureckého premiéra Yildirima sa na základe doterajších zistení zdá, že za masakrom na jednom z najrušnejších letísk v Európe stojí radikálne hnutie Daeš.

Extrémne silný výbuch zanechal dieru v betóne.
Zobraziť galériu (19)
Extrémne silný výbuch zanechal dieru v betóne.

Nemenovaný turecký vládny zdroj predtým uviedol, že dvaja útočníci odpálili svoje výbušniny pri vchode k príletovej časti medzinárodného terminálu po tom, čo polícia začala na nich strieľať, zatiaľ čo tretí sa vyhodil do vzduchu na parkovisku.

Výbuch na letisku v
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

Na sociálnych sieťach sa však objavilo video zachytávajúce muža, ktorého prenikol až do terminálu, kde ho zasiahla policajná streľba, pričom po páde na zem pustil svoj samopal a ležiac odpálil výbušninu.

VIDEO útočníka

Po útoku prestalo Atatürkovo letisko, ktoré vlani odbavilo viac ako 60 miliónov cestujúcich, dočasne prijímať a odbavovať všetky lety. Obnovenie prevádzky sa očakáva ešte v priebehu dneška.

Výbuch na letisku v
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

Turecké aerolínie zrušili v Istanbule pre dnešok na 340 letov

Turecké aerolínie zrušili pre dnešok na 340 letov, ktoré mali pristáť alebo odlietať z Atatürkovho letiska v Istanbule. Informovala o tom agentúra DPA. Prevádzka na letisku bola už čiastočne obnovená. Všetci mŕtvi však stále ešte neboli identifikovaní. Turecké aerolinky tiež uviedli, že cestujúci si môžu zdarma preobjednať či vrátiť objednané lety až do 5. júla.

Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) po útoku okamžite až do odvolania zrušil všetky lety amerických lietadiel z Istanbulu do USA a opačne. Ruská spoločnosť Aeroflot zrušila jeden dnešný let z Moskvy, ďalšie jej lietadlo, ktoré v utorok večer smerovalo do Turecka, sa vrátilo do ruskej metropoly. Po niekoľkých hodinách ale zastavenie letov zrušil.

Letisko bude fungovať v obmedzenom režime

Atatürkovo letisko v tureckej metropole Istanbul dnes ráno čiastočne obnovilo prevádzku po útoku. Po utorkovom útoku v oblasti medzinárodného terminálu boli okamžite pozastavené všetky prílety a odlety z istanbulského letiska. Podľa správ tureckých médií dnes v skorých ranných hodinách na Atatürkovom letisku obnovili vybavovanie prichádzajúcich letov. Ako prvé tam pristáli lietadlá domácej spoločnosti Turkish Airlines. Prvé lietadlá Turkish Airlines a niekoľkých lokálnych aerolínií by mali z istanbulského letiska vzlietnuť okolo 9tej hodiny miestneho času (08.00 h SELČ). Cestujúci už boli vpustení do odletových hál. Letisko však bude v priebehu dňa pravdepodobne fungovať len v obmedzenom režime,

Erdogan vyzval na spoločný boj proti terorizmu

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval po útoku v Istanbule medzinárodné spoločenstvo na spoločný boji proti terorizmu. "Ak sa štátom a ľudstvu nepodarí spojiť svoje sily a viesť spoločný boj proti teroristickým skupinám, potom sa všetky scenáre, ktorých sa obávame, stanú jedného dňa realitou," uviedol Erdogan vo vyhlásení. Útok podľa neho nemá iný účel, než vytvoriť propagandu proti Turecku, v rámci ktorej sa prelieva krv nevinných ľudí a šíri strach.

Výbuch na letisku v
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

Turecko sa v uplynulom období stalo opakovane terčom útokov extrémistov, väčšinou kurdských militantov alebo prívržencov Daeš. Tejto skupine sa pripisuje aj útok z októbra 2015, ktorý si v Ankrare vyžiadal viac ako 100 mŕtvych.

Výbuch na letisku v
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

Trump chce ochrániť Ameriku

„Ďalší teroristický útok, tentokrát v Turecku. Uvedomí si niekedy svet, čo sa deje? Tak smutné,“ vyjadril sa Donald Trump na svojej stránke na sociálnej sieti Twitter. „Musíme spraviť všetko, čo je v našich silách, aby sme tento strašný teorizmus udržali mimo Ameriky,“ pokračoval.

"Naši nepriatelia sú brutálni a nemilosrdní a urobia všetko pre to, aby zavraždili tých, ktorí sa nepodrobia ich vôli. Teraz musíme podniknúť kroky na ochranu Ameriky pred teroristami a urobiť všetko, čo je v našich silách, na zlepšenie bezpečnosti, aby sme udržali Ameriku v bezpečí," citovala Trumpa agentúra Reuters.

Viac o téme: VýbuchLetiskoTureckoIstanbulDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu