Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Sýria sa pustila do Nemecka a Francúzska: Takto škodíte našej suverenite

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Sýrska vláda dnes oznámila, že na severe Sýrie pôsobia príslušníci francúzskych a nemeckých jednotiek osobitného určenia. Sýrske ministerstvo zahraničných vecí to označilo "za očividnú a neodôvodnenú agresiu" voči suverenite a nezávislosti štátu, informovala sýrska tlačová agentúra SANA.

Nemecké ministerstvo obrany tieto obvinenia Sýrie poprelo s tým, že v Sýrii sa nenachádza nijaký vojak jednotiek osobitného určenia nemeckej armády, uviedla agentúra DPA. Francúzske vojenské zdroje však minulý týždeň potvrdili, že na území Sýrie pôsobia francúzski vojaci ako poradcovia povstaleckých jednotiek, ktoré podnikajú útok na mesto Manbidž na sýrskom severozápade, ovládané džihádistickým Daeš.

Dnešné obvinenia Damasku prišli po tom, ako viaceré médiá a aktivisti uviedli, že francúzski a nemeckí vojaci sa nachádzajú v oblastiach na severe Sýrie, kde pôsobia Spojenými štátmi podporované kurdské a arabské povstalecké oddiely - Sýrske demokratické sily Sýrie (DFS) -, ktoré sa snažia dobyť Manbidž. V Libanone sídliaca televízia al-Majádín, naklonená sýrskej vláde, v utorok informovala, že do severnej Sýrie vstúpili desiatky príslušníkov nemeckých jednotiek osobitného určenia a pridali sa tam k francúzskym a americkým kolegom.

Medzičasom Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) tiež uviedlo, že nemeckí vojenskí poradcovia a francúzske jednotky podporujú DFS v ich boji o Manbidž. Kurdský predstaviteľ v severnej Sýrii Idrís Nasan však pre agentúru DPA vyhlásil: "Môžem potvrdiť prítomnosť francúzskych a amerických vojakov, ale nemôžem potvrdiť, že sú tu aj Nemci".

Ofenzívu s cieľom dobyť Manbidž spustili protivládne sily 31. mája. Mesto je pod kontrolou Daeš od roku 2014. Táto oblasť leží na kľúčovej zásobovacej trase medzi hranicami s Tureckom a mestom Rakka, ktoré sa považuje za hlavné mesto oblastí pod správou Daeš v Sýrii.

Viac o téme: Obvinenie NemeckoFrancúzskoSýriaDamask
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu