Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V sýrskom Aleppe sa začalo prímerie: Rusko zakročilo na poslednú chvíľu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ALEPPO - Rusko ako spojenec sýrskeho prezidenta Bašára Asada oznámilo, že dneškom sa začína prímerie v sýrskom meste Aleppo. Informovali o tom médiá na Blízkom východe.

Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Julia Masonová potvrdila tlačovej agentúre DPA, že sýrske strany konfliktu sa dohodli, že "opäť zastavia nepriateľské akcie" v Aleppe. Toto prímerie sa začalo po stredajšej polnoci (v stredu o 23.00 h SELČ) a platí aj v metropole Damask. Očakáva sa takisto v ďalších častiach krajiny.

Prímerie je geograficky a časovo neohraničené, uviedla Masonová. Poznamenala tiež, že americké ministerstvo zahraničných vecí "pozorne sleduje, či prímerie pomôže k upokojeniu násilia a doručeniu humanitárnej pomoci pre Sýrčanov, ktorí ju zúfalo potrebujú".

Prímerie bolo ohlásené len hodinu pred jeho začiatkom. Nasledovalo po tom, čo šéf americkej diplomacie John Kerry varoval Rusko, že Spojeným štátom dochádza trpezlivosť ohľadne sýrskeho konfliktu.

Kerry totiž v stredu na návšteve Nórska zdôraznil nutnosť "skutočného zastavenia nepriateľských akcií" v Sýrii, aby sa tak umožnil prísun humanitárnej pomoci do oblasti a otvoril sa priestor na rokovania o zmene režimu. Po rokovaniach s nórskou premiérkou Ernou Solbergovou v Osle Kerry uviedol, že Rusko a ďalší hráči zainteresovaní v sýrskom procese by sa mali rozhodnúť, či to s uplatňovaním prímeria, schválenom Bezpečnostnou radou OSN, myslia skutočne vážne.

Viac o téme: SýriaAleppo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu