Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Napriek prímeriu sa v Aleppe bojuje: Povstalci hlásia štyri civilné obete

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BEJRÚT- Sýrske vojenské letectvo podniklo vo štvrtok popoludní a večer nálety na sýrske mesto Aleppo, kde však už od polnoci platilo dočasné prímerie. Dosiahnutie dohody o zastavení paľby Rusko oznámilo v stredu krátko pred polnocou. Prímerie s cieľom zmierniť intenzitu bojov v rozdelenom meste má platiť 48 hodín.

Zahraničné médiá s odvolaním sa na zdroje v sýrskej vláde informovali, že sýrske vedenie prijalo oznámenie Ruska s nevôľou. Prímerie je údajne výsledkom "tajnej dohody" Ruska s USA, ktoré podporujú protivládnych povstalcov. Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) uviedlo, že vládne letectvo útočilo na štvrte vo východnej časti Aleppa, ktoré ovládajú protivládni povstalci. Podľa SOHR pri tom zahynuli najmenej štyria civilisti.

Protivládni vzbúrenci v odvete spustili paľbu z ťažkých guľometov, ktorej cieľom bola západná časť mesta ovládaná jednotkami vernými prezidentovi Bašárovi Asadovi. Krátky čas, keď vo štvrtok dopoludnia utíchli prestrelky, využili obyvatelia povstalcami ovládaných štvrtí na to, aby si prvýkrát od začiatku pôstneho mesiaca ramadán nakúpili na spoločné večerné jedlo - iftár.

Podľa expertov násilnosti v Aleppe, ktorý je druhým najväčším mesto Sýrie s veľkým strategickým významom, budú pokračovať, keďže nebadať reálne úsilie o obnovenie mierového procesu medzi Asadovým režimom a opozíciou. "Toto niekoľko hodín trvajúce prímerie nezastaví krviprelievanie v Aleppe. Ide skôr o obyčajnú oddychovú pauzu pre vrahov a zabijakov sýrskeho ľudu," uviedlo SOHR.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov nedávno priznal, že v Sýrii sa nedarí obnoviť politický dialóg, čoho dôkazom je aj neúspech niekoľkých pokusov o rokovania pod vedením OSN v Ženeve, na ktorých sa nepodarilo vytvoriť základ pre životaschopné rokovania. Oznámenie o novom prímerí v Aleppe prišlo po tom, ako americký minister zahraničných vecí John Kerry upozornil, že Rusko musí pochopiť, že "naša trpezlivosť má svoje hranice", a zdôraznil nutnosť "skutočného zastavenia nepriateľských akcií" v Sýrii, aby sa tak umožnil prísun humanitárnej pomoci do oblasti a otvoril sa priestor na rokovania o zmene režimu.  

Lavrov však Kerrymu kritiku vrátil, keď uviedol, že Washington "nemôže alebo nechce vyvíjať tlak na svojich spojencov v regióne", čím mal na mysli Saudskú Arábiu a Turecko, ktoré žiadajú Asadov odchod z politiky. Zdroj blízky sýrskemu režimu po oznámení prímeria v Aleppe Ruskom tlmočil nespokojnosť Damasku s týmto krokom. "Vždy, keď naša armáda postúpi k severu Aleppa a je blízko k tomu, aby obkľúčila mesto, zasiahnu Rusi a vyhlásia prímerie dohodnuté s Američanmi. Moskva zjavne nechce, aby sme Aleppo dobyli".

Viac o téme: RuskoSýriaAleppo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu