Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Merkelová reaguje na rozporuplné rozhodnutie snemu: Erdogan si však myslí pravý opak

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyhlásila, že dnešné rozhodnutie nemeckého Spolkového snemu označiť masakru Arménov osmanskými Turkami z rokov 1915-1916 za genocídu nepokazí "priateľský a strategický" vzťah jej krajiny k Turecku. Informovala o tom agentúra DPA.

Merkelová na spoločnej tlačovej konferencii v generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom v Berlíne povedala, že chce prispieť k podpore dialógu medzi Tureckom a Arménskom.

Nemeckí poslanci dnes schválili rezolúciu označujúcu masakru Arménov osmanskými Turkami počas prvej svetovej vojny za genocídu. Turecko už v tejto súvislosti povolalo na konzultácie do Ankary svojho veľvyslanca v Berlíne Hüseyina Avniho Karsliogla.

Schválenie rezolúcie sa očakávalo, keďže jej návrh podporovala vládnuca koalícia i opoziční Zelení. Hlasovanie sa malo pôvodne uskutočniť už vlani, odložili ho však pre obavy z poškodenia turecko-nemeckých vzťahov.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok 31. mája varoval Nemecko pred schválením rezolúcie. Ak k tomu dôjde, "prirodzene to poškodí budúce diplomatické, ekonomické, obchodné, politické a vojenské vzťahy medzi oboma krajinami, ktoré sú členmi NATO", vyhlásil Erdogan.

Väčšina historikov sa zhoduje na tom, že systematické vyvražďovanie Arménov a ich deportácie Osmanskou ríšou, predchodkyňou moderného Turecka, si v rokoch 1915 a 1916 vyžiadali až 1,5 milióna mŕtvych. Ankara však argumentuje tým, že Arméni, ako aj Turci a príslušníci ďalších národností boli obeťami občianskej vojny.

Merkelová dúfa, že Británia zostane v Európskej únii

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dúfa, že Británia zostane v Európskej únii, čo by bolo "na osoh každému". Líderka to vyhlásila na dnešnej tlačovej konferencii s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom v Berlíne, píše webový portál stanice BBC.

Kancelárka zdôraznila, že výsledky referenda o zotrvaní či vystúpení krajiny z únie, naplánovaného na 23. júna, záležia len na Britoch. Podotkla však, že únii sa podarilo vyrokovať dobré obchodné dohody aj vďaka veľkosti tohto zoskupenia. To sa podľa nej krajinám mimo EÚ nebude dariť.

"Naša spolupráca so Spojeným kráľovstvom funguje dobre, najmä pri vypracúvaní nových smerníc pre EÚ. Nie je to iba v našom záujme, ale malo by to byť aj v záujme Británie, aby mohla pri rokovacom stole uplatniť svoju celú politickú váhu," poznamenala Merkelová k aktuálnej situácii.

Viac o téme: GenocídaAngela Merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu