Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Poľsko sa cíti byť ohrozené Ruskom, NATO bude schvaľovať vyslanie štyroch práporov

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg dnes zverejnil, že NATO tento týždeň odsúhlasí vyslanie štyroch mnohonárodných práporov do pobaltských štátov a Poľska, aby posilnili ich obranu voči Rusku. Stoltenberg spresnil, že ministri obrany členských štátov schválila tento plán na svojom zasadnutí, ktoré sa začne v utorok v Bruseli.

Estónsko, Litva, Lotyšsko a Poľsko sú štyrmi členmi aliancie, ktoré sa cítia Ruskom ohrozené najviac. Ich ozbrojené sily budú preto posilnené o "robustný mnohonárodný prápor", uviedol Stoltenberg na dnešnej tlačovej konferencii v Bruseli. Bude to podľa jeho slov "jasný signál, že aliancia je pripravená chrániť každého spojenca".

Dodal, že NATO zatiaľ nerozhodlo o dĺžke trvania dislokácie práporov, ktorá nebude stála, ale vojaci budú medzi hostiteľskými krajinami rotovať. Práporom budú veliť dôstojníci NATO. Ochotu stať sa zastrešujúcou krajinou pre tri prápory už vyjadrili Spojené štáty, Británia a Nemecko. Nie je zatiaľ jasné, ktorá z členských krajín NATO bude kľúčovou silou v štvrtom z nich.

Stoltenberg uviedol, že NATO študuje možnosti zvolania zasadnutia Rady NATO-Rusko ešte pred summitom aliancie, ktorý sa uskutoční vo Varšave 8. a 9. júla tohto roku. Podľa Stoltenberga by ministri obrany členských krajín NATO mali v stredu schváliť balík opatrení na podporu Ukrajiny. Má ísť o "politickú a praktickú podporu" Ukrajine, ktorú však Stoltenberg odmietol bližšie špecifikovať s tým, že treba počkať na výsledok diskusie ministrov. 

Stoltenberg ocenil, že vlani výdavky spojencov NATO na obranu mierne vzrástli

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg skonštatoval dnes v bruselskom sídle aliancie, že celkové výdavky na obranu všetkých 28 členských krajín mali vlani, po mnohých rokoch, mierne vzostupnú tendenciu. Nárast výdavkov spojencov bol na úrovni 0,6 percenta.

Šéf NATO na tlačovej konferencii, ktorá predznamenala dvojdňové zasadnutie ministrov obrany aliancie (14.-15.6), poznamenal, že tento trend je "posmeľujúci", a to najmä preto, že na rok 2016 je nárast spoločných výdavkov na obranu 28 členov naprojektovaný na 1,6 percenta voči predošlému roku.

"Je to stále ešte ďaleko od toho, kam sa chceme dostať," upozornil Stoltenberg. Spresnil, že po predošlých rokoch klesania výdavkov na obranu, čo bolo "uberanie sa zlým smerom", sa aliancia vydala tým "správnym smerom", aj keď podľa jeho slov je možné hovoriť o "kontrastnom obraze", keď niektorí spojenci plnia svoje rozpočtové záväzky dôraznejšie a ostatní menej.

Na summite NATO vo Walese v septembri 2014 sa spojenci dohodli na potrebe zastaviť trvalý pokles financovania obranných rezortov a v horizonte jedného desaťročia na postupnom zvyšovaní výdavkov na úroveň dvoch percent hrubého domáceho produktu.

"Očakávam, že všetci spojenci vrátane Belgicka splnia svoje záväzky," zdôraznil Stoltenberg pre belgické médiá. Tlačová agentúra Belga v tejto súvislosti pripomenula, že generálny tajomník NATO už o tejto situácii hovoril aj s belgickým premiérom Charlesom Michelom.

Viac o téme: NATOJens Stoltenberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu