Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Británia pod paľbou kritiky: Postihnutá matka roky čaká na obecný dom, úrady ho dali migrantom!

Emily sa hnevá, pretože jej chorá mama stále čaká na vhodný dom Zobraziť galériu (2)
Emily sa hnevá, pretože jej chorá mama stále čaká na vhodný dom (Zdroj: YouTube)

LONDÝN - Televíznu debatu o brexite poznačil prejav rozzúrenej Angličanky, ktorá nevie pochopiť, ako je možné, že jej postihnutá matka nemá nárok na obecný dom, zatiaľ čo migranti ich dostávajú prakticky mávnutím ruky. Svojimi slovami pritomných proeurópskych politikov, ktorí žene nedokázali dať uspokojivú odpoveď, doslova uzemnila.

V Británii sa už o pár týždňov bude konať referendum o vystúpení krajiny z Európskej únie. V tejto súvislosti odštartovali televízne diskusie na túto tému, ktorých sa zúčastňujú aj občania. Vo štvrtok večer sa do debaty pod názvom How Should I Vote, ktorú vysielala BBC, zapojila aj Emily Woodová. A práve jej preslov prítomných politikov úplne uzemnil a zobral im vietor z plachát. 

Emily ako zástankyňa brexitu upriamila pozornosť na jednu z najhorúcejších tém súčasnosti - migráciu a vplyv, ktorý má na Veľkú Britániu. Jej matka, ktorá je telesne postihnutá, už niekoľko rokov čaká na obecný dom. Woodovú pobúrilo, že na zozname čakateľov ju predbehli imigranti, ktorých miestne úrady uprednostnili pred chorou britskou občiankou. "S mamou bývame v dome, ktorý ale nevyhovuje jej zdravotným potrebám. Mama je invalid a potrebuje bungalov. Lenže namiesto nás ho dostali imigranti. Hovorím zle, keď si myslím, že odchod z Európskej únie by bola dobrá vec?", pýta sa rozhorčene. 

Podľa poslanca britského parlamentu a predsedu Škótskej národnej strany Alexa Salmonda netreba spájať migráciu s tým, že niektorým občanom sa neujdú obecné byty. "Ak ich je málo, treba postaviť viac domov a nie vyháňať ľudí z krajiny," oponoval. Emily, ktorá sa živí ako hudobná producentka, ale takáto odpoveď neuspokojila. "Kde tých všetkých migrantov chcete dať, keď nemáme dostatok domov? Kde ich všetkých preboha dáme?", pokračuje. 

Mladá študentka z publika Woodovej odkázala, že rodiny imigrantov pomáhali Britániu budovať, takže namiesto vyháňania ich preč by mala zalobovať za to, aby sa pre nich postavilo viac domov. Angličanka odvetila, že to už urobila, ale bez akéhokoľvek výsledku. 

Diane Jamesová, členka Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva, ktorá je zástankyňou brexitu, v diskusii zas upozornila na to, že pokiaľ krajina ostane v EÚ, imigrácia dvihne ceny nehnuteľností hore, v dôsledku čoho si ich Briti nebudú môcť dovoliť kupovať. 

Británia pod paľbou kritiky:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

Do Veľkej Británie prišlo do začiatku decembra 2015 333-tisíc migrantov, čo je druhý najvyšší údaj v histórii krajiny. Viacerí britskí politici sa domnievajú, že vystúpením z EÚ by sa zvoľnil migračný tlak na krajinu, ktorá by tak už nebola viazaná kvótami a nariadeniami Bruselu. 

Viac o téme: MigrantiMigráciaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu