Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Štúdia priniesla prekvapivé výsledky: Až 44 % moslimov v Európe má fundamentalistické názory

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

PRAHA - Definícii náboženského fundamentalizmu zodpovedajú názory 44 percent európskych moslimov. Vyplýva to zo štúdie, ktorú dnes na tlačovej konferencii v Prahe predstavil think tank Európske hodnoty. Výskumy odhaľujú vážne nedostatky v hodnotovej integrácii moslimských prisťahovalcov v prvej i ďalších generáciách, uvádzajú Európske hodnoty v tlačovej správe.

Podľa Fica nemá islam na Slovensku priestor: Moslimovia sú pobúrení, toto je ich reakcia

Fundamentalisti majú podľa štúdií väčšiu náchylnosť k radikalizácii. Napríklad použitie násilia na ochranu viery považovalo za ospravedlniteľné 35 % opýtaných moslimov, medzi fundamentalistami je to však dvojnásobok. "Pravdepodobnosť radikalizácie znižuje univerzitné vzdelanie. Žiadny vplyv nemá osobná skúsenosť s diskrimináciou ani otvorenosť spoločnosti voči cudzincom," uviedla sociologička a analytička Markéta Blažejovská.

Islamskí fundamentalisti sa podľa výkonného riaditeľa Európskych hodnôt Radka Hokovského snažia doslovne čítať a aplikovať islam až tak, že môže viesť k porušovaniu osobnej slobody, rovnosti alebo ľudskej dôstojnosti. Fundamentalisti veria v jednu jedinú interpretáciu islamu a v to, že náboženské pravidlá sú dôležitejšie ako zákony krajiny, kde žijú.

Moslimská žena
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Nie každá krajina je rovnaká

Výskumy postojov moslimov vo Veľkej Británii, Nemecku, Francúzsku a Španielsku ukazujú podľa štúdie tiež na výrazné rozdiely medzi jednotlivými krajinami. Napríklad bombové útoky považuje aspoň v niektorých situáciách za ospravedlniteľné 35 % moslimov vo Francúzsku, ale len 15 % v Nemecku. Blažejovská rozdiel vysvetľuje odlišným zložením moslimských komunít v oboch krajinách.

Zavedenie islamského práva šaría podporuje 72 % moslimov vo Francúzsku a o tri percentuálne body menej v Británii. Naopak, v Nemecku je "za" len 13 % moslimov, pričom tretina sa domnieva, že šaría by nemala mať žiadnu úlohu.

Šírenie radikálnych postojov musí byť podľa trestných predpisov kvalifikované ako trestný čin s extrémistickým podtextom, uvádzajú Európske hodnoty v tlačovej správe.

Viac o téme: ŠtúdiaMoslimoviaEurópsky hodnotyFundamentalizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu