Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Podľa Fica nemá islam na Slovensku priestor: Moslimovia sú pobúrení, toto je ich reakcia

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ak niekto hovorí, že Slovensko chce byť multikulturálne, tak ide proti podstate tejto krajiny. V rozhovore pre TASR to uviedol premiér Robert Fico, ktorý potvrdil, že SR pod jeho vedením zotrvá na odmietavom postoji k utečeneckým kvótam.

"Náš postoj je legitímny, budeme v ňom pokračovať," uviedol Fico a poukázal na to, že správnosť postoja slovenskej vlády potvrdila aj realita. "Keby som videl tie ostatné krajiny, ktoré tak veľmi za tie kvóty bojujú, že ich aj napĺňajú, tak by tá naša pozícia nebola taká silná. Ale keď sa pozriete na to, koľko ľudí premiestnili na základe kvót, tak tam vidíte dve veľké nuly," upozornil premiér.

Deklaroval, že záujmom krajiny musí byť zachovanie vlastných tradícií. V tejto súvislosti zopakoval, že si neželá na Slovensku "ucelenú islamskú komunitu". "Ja nechcem, aby tu bolo niekoľko desiatok tisíc moslimov, ktorí si postupne budú presadzovať svoje veci," zdôraznil premiér a poukázal na skúsenosti Malty. "Niekoľkokrát som o tom hovoril s maltským premiérom a povedal, že problémom nie je to, že migranti prichádzajú, ale že menia charakter krajiny," uviedol Fico.

"A my nechceme meniť charakter krajiny, ktorá je postavená na cyrilo-metodských tradíciách. Na niečom, čo je tu celé stáročia. Preto buďme k sebe úprimní a povedzme si, že to takto na Slovensku nemôže ísť," uviedol premiér s tým, že je povinnosťou politikov o týchto veciach hovoriť veľmi jasne a otvorene. 

Ak sa tak neudeje, budeme podľa Fica sledovať to, čo sa udialo v Rakúsku. "Ak toto niekomu nestačí v súvislosti s migračnou krízou ako dobrý príklad, ak niekomu nestačí to, čo sa deje v Nemecku s podporou politických subjektov... Možno, že keby sme sa my nepostavili k migračnej kríze tak, ako sme sa postavili, tak by to bolo všetko inak, boli by percentá rozdelené úplne inak," povedal premiér. 

Reakcia Islamskej nadácie na Slovensku na výrok predsedu vlády SR o isláme

Premiér Róbert Fico v rozhovore publikovanom 25. mája uviedol, že „islám nemá priestor na Slovensku.“ Uvádzame reakciu Islamskej nadácie na Slovensku na tento výrok, ako i na predošlé podobné výroky premiéra.

Minulé leto bola arabská rodina napadnutá priamo na bratislavskej hlavnej stanici. V marci inej muslimke na zastávke MHD nadávali a okradli ju. Pred pár dňami ju dokonca škrtili. Nadávky a vyhrážky na adresu muslimov sa v internetových diskusiách objavujú každý jeden deň.

Muslimská komunita na Slovensku je pritom dobre integrovaná, finančne sebestačná a takmer bezproblémová. Piatkové kázne v modlitebniach bývajú roky v slovenskom jazyku, čo na Západe nie je štandardom ani dnes. Pýtame sa preto, čím sme si zaslúžili, že sme sa stali terčom nenávisti nie len na internete a vo verejnom priestore, ale dokonca aj zo strany tých, ktorí by nás mali z podstaty svojej funkcie chrániť.

Premiér Róbert Fico pred voľbami sľuboval, že bude „chrániť Slovensko“, my sa však rozhodne bezpečnejšie necítime. Doteraz sa nás výraznejšie nezastal ani raz. Opätovne však robí pravý opak. Uráža muslimov a ich vieru a dokazuje, že ústavný princíp ochrany vierovyznania asi pre muslimov neplatí.

Opakované vyjadrenia predsedu vlády však nepoškodzujú iba slovenských muslimov, ale záujmy Slovenska ako suverénneho štátu, ktorý si buduje svoje postavenie na medzinárodnej scéne. Slovensko sa od 1. júna stáva predsedníckou krajinou Európskej únie, čiže budeme predsedať i takmer 20 miliónom muslimov, ktorí v EÚ žijú. Premiér im však práve odkázal, že ich viera u nás „nemá priestor“.

Je už len tragikomickou zhodou okolností, že jeho najnovšie vyjadrenie prišlo v rovnaký deň, kedy vláda schválila nomináciu ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka na post generálneho tajomníka OSN, inštitúcie, ktorej samotným zmyslom existencie je bojovať proti nenávisti a násiliu vo svete.

Viac o téme: IslamRobert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu