Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Alarmujúca správa z Jemenu: Hrozí obrovský hladomor, až 8 miliónov ľudí bez jedla

Jemenských obyvateľov delí od hladomoru len malý krok
Jemenských obyvateľov delí od hladomoru len malý krok (Zdroj: SITA)

NEW YORK/SANÁ - Zhruba 7,6 miliónov obyvateľov Jemenu sužovaného vojnou delí "malý krok" od hladomoru. Na katastrofálnu situáciu v krajine na Arabskom poloostrove a zároveň nedostatok peňazí na humanitnú pomoc tamojším obyvateľom upozornil v utorok zástupca Organizácie spojených národov John Ging.

Z potrebných 1,8 miliardy dolárov dorazilo zatiaľ na účty OSN len šestnásť percent, uviedol riaditeľ úradu pre koordináciu humanitnej pomoci Ging. "V posledných mesiacoch sa počet darcov na pomoc ľuďom v Jemene šokujúcim spôsobom znížil," uviedol. "Žiadame len o minimum, aby sme dokázali udržať ľudí v týchto hrozných podmienkach nažive," dodal.

Zatiaľ čo USA, Británia, Európská únia či Japonsko svoju pomoc už poslali, od Saudskej Arábie, ktorá s Jemenom susedí a do tamojšieho konfliktu je priamo zapojená, tento rok neprišli podľa Ginga ešte žiadne finančné prostriedky. V Jemene sa bojuje od roku 2014, kedy šíiti obývajúci sever krajiny obsadili metropolu Saná a postupovali ďalej na juh. Boje si vyžiadali životy viac než 6200 ľudí, z ktorých polovica boli civilisti. Z domovov kvôli konfliktu odišlo 2,4 miliónov obyvateľov krajiny.

Saudská Arábia a ďalší arabskí spojenci sa do konfliktu zapojili vlani 26. marca, aby podporili jemenskú vládu prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, ktorá musela utiecť do exilu. Mierové rozhovory, ktoré pred časom začali v Kuvajte, jemenská vláda v utorok prerušila. Rebeli totiž vraj odmietajú uznať legitimitu prezidenta Hádího a presadzujú zostavenie novej vlády, v ktorej by boli zastúpení.

Podľa organizácie Amnesty International (AI) povstalci v uplynulých mesiacoch zadržali množstvo svojich oponentov a niektorých i mučili. Vyplýva to zo správy organizácie na ochranu ľudských práv, ktorá skúmala 60 týchto prípadov. Medzi zadržanými sú politici, novinári, akademici i politickí aktivisti. AI hovorí o "hroznej kampani s cieľom umlčať disent" v oblastiach Jemenu, ktoré kontrolujú jednotky rebelov a ich spojencov z radov bývalého prezidenta Alího Abdalláha Sáliha.

Zadržaní sú často podrobení mučeniu a nie je im umožnený kontakt s právnikom či ich rodinou. Niektorí sú držaní až 18 mesiacov, často v tajných väzniciach. Vo väčšine prípadov navyše nie je uvedený dôvod ich zatknutia, uviedla BBC. Osemnásť osôb zo správy Amnesty International je i naďalej vo väzení. Je medzi nimi napríklad i dvadsaťjedenročný študent Abdal, ktorý bol zadržaný vlani v auguste pred kaviarňou v Saná.

Viac o téme: JemenSanáOrganizácia spojených národov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu