Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Britský premiér Cameron varuje pred odchodom z EÚ: Hrozí, že Európa skončí vo vojne

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Britský premiér David Cameron pritvrdzuje. Odchod Veľkej Británie z Európskej únie by mohol vyvolať konflikty, na ktoré si kontinent od skončenia druhej svetovej vojny nepamätá. Cameron v emotívnom prejave varoval voličov, aby na tento fakt pri hlasovaní mysleli.

Britský premiér David Cameron dnes varoval pred izolacionizmom a povedal, že prípadné víťazstvo zástancov odchode Británie z únie v júnovom referende by ohrozilo mier v celej Európe. Variant vystúpenie z dvadsaťosmičky podľa Camerona predstavuje pre kontinent bezpečnostné riziko a Británia by si nemala nahovárať, že by ju ako nečlenskú krajinu EÚ prípadné konflikty nezasiahli. Podľa portálu Daily Mail Cameron povedal, že hrozia Európe konflikty a genocída v prípade, že Británia vystúpi z EÚ. Povedal to v prejave pri príležitosti osláv víťastva druhej svetovej vojny.

Otočíme sa Európe chrbtom a budeme to ľutovať

"Môžeme si byť istí, že mier a stabilita kontinentu sú bez akejkoľvek pochybnosti zaručené? Je to riziko, ktoré stojí za to podstupovať? Taký unáhlený záver by som nerobil," povedal predseda britskej vlády v prejave, ktorý predniesol v centre Londýna k zástancom zotrvania Británie v únii.

Obama je tiež za zotrvanie Británie v EÚ
Zobraziť galériu (3)
Obama je tiež za zotrvanie Británie v EÚ  (Zdroj: SITA)

<span title="chráněni před jejich následky... Kdykoli se otočíme k Evropě zády, budeme toho dříve či později litovat," dodal."="">EÚ uzmierila krajiny, ktoré si išli po krku

Británia Hra podľa Camerona v Európe nezastupiteľnú úlohu a prispela k tomu, že zjednocovanie kontinentu pomohlo zabrániť opakovaniu krvavých konfliktov z prvej polovice minulého storočia. "Jednou vecou som si úplne istý. Európska únia pomohla navzájom zmieriť krajiny, ktoré si po dlhé desaťročia išli po krku," povedal s tým, že Británia v histórii ovplyvňovala európska história rovnako, ako Európa ovplyvňovala ty britskej a že toto úzke prepojenie nemožno prehliadať.

Británia by bola zraniteľnejšia

O bezpečnostných rizikách takzvaného brexitu (odchode Británie z EÚ) sa cez víkend zmienili aj dvaja bývalí šéfovia britských tajných služieb John Sawers a Jonathan Evans. Podľa nich by Británia mimo EÚ bola zraniteľnejšia voči teroristickým útokom.

Hlasovanie o zotrvaní Británie v EÚ sa bude konať 23. júna a prieskumy verejnej mienky naznačujú, že jeho výsledky by mohli byť veľmi tesné. Podľa prieskumov spoločnosti ICM zo začiatku mája by pre vystúpenie Británie hlasovalo 46 percent opýtaných, pre zotrvanie 43 percent. Jedenásť percent opýtaných sa ešte nerozhodlo. Iné prieskumy naopak naznačujú miernu prevahu stúpencov zotrvanie v EÚ.

Bývalý starosta Londýna je za vystúpenie
Zobraziť galériu (3)
Bývalý starosta Londýna je za vystúpenie  (Zdroj: SITA)

Kampaň pred referendom teraz v Británii vstupuje do svojej ostrej fázy. Na Cameronov prejav dnes nadviaže svojou rečou aj jedna z hlavných postáv tábora zástancov vystúpenie Británie z EÚ, bývalý starosta Londýna Boris Johnson.
Viac o téme: ReferendumVojnaUtečenciBritániaDavid Cameron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu