Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Severná Kórea má za sebou zjazd vládnucej strany: Štatút krajiny nemienia zmeniť

Kim Čong-un Zobraziť galériu (4)
Kim Čong-un (Zdroj: SITA)

PCHJONGJANG - Severokórejský vodca Kim Čong-un pri príležitosti dnešného začiatku zjazdu vládnucej Kórejskej strany práce (KSP), prvého od roku 1980, vyzdvihol úspechy svojej krajiny v oblasti jadrových aktivít. Pred tisícami delegátov v Pchjongjangu vyhlásil, že KĽDR dosiahla "bezprecedentné výsledky".

Do krajiny podľa stanice BBC pozvali vyše 100 novinárov zo zahraničia, vstup do Domu kultúry 25. apríla, kde sa zjazd koná, im však neumožnili. V poradí siedmy zjazd KSP je všeobecne považovaný za výstavné podujatie, na ktorom Kim upevní svoju moc. Očakáva sa aj reorganizácia na najvyššej straníckej úrovni.

Severná Kórea má za
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Severná Kórea má za
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Severokórejské vedenie v januári oznámilo, že uskutočnilo úspešnú skúšku vodíkovej bomby, neskôr vykonalo i niekoľko skúšok balistických rakiet. Špekuluje sa tiež, že k novému nukleárnemu testu ako demonštratívnej ukážke sily by mohlo dôjsť aj počas prebiehajúceho zjazdu vládnucej strany, píše denník The Guardian. 

Severná Kórea má za
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

"Bez ohľadu na to, či to niekto uznáva alebo nie, náš štatút krajiny vyzbrojenej vodíkovými bombami sa nezmení," vyhlásil krátko pred začiatkom zjazdu KSP severokórejský výbor pre mierové znovuzjednotenie Kórey. Program zjazdu nie je známy. Predpokladá sa však, že bude trvať tri až štyri dni. Kim je po svojom otcovi Kim Čong-ilovi a starom otcovi Kim Ir-senovi tretím vodcom KĽDR z tejto "dynastie". Na čele krajiny stojí od decembra 2011.

Viac o téme: Kim Čong-unSeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu