Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Severná Kórea sa pripravuje na najväčšiu udalosť za 36 rokov: Ľudia šalejú, FOTO príprav

Ženy počas osláv premohli emócie Zobraziť galériu (7)
Ženy počas osláv premohli emócie (Zdroj: TASR/AP)

PCHJONGJANG - Vládna Kórejská strana práce 6. mája, po dlhých 36 rokoch, organizuje zjazd. Ten posledný sa konal v čase, keď ešte súčasný vodca Kim Čon-un nebol na svete. Na zasadnutí sa bude snažiť najmä upevniť svoju moc. Priblížme si teraz vizitku strany práce.

Kórejskú stranu práce založil bývalý severokórejský vodca a zakladateľ KĽDR Kim Ir-sen v roku 1945. Vykonával funkciu generálneho tajomníka strany až do svojej smrti v roku 1994, kedy ho nahradil jeho syn Kim Čong-il. Oficiálnou straníckou doktrínou je čučche, čo znamená "subjekt" či "subjektívny" a v krajine je ako politický princíp zakotvený v ústave. Na začiatku 30. rokov ho formuloval Ir-sen ako ideológiu plnej sebestačnosti. Princípy marxizmu-leninizmu majú byť uplatňované s prihliadnutím na vlastné sily a zvláštnosti republiky. Ideológiu spoliehania sa na vlastné sily neskôr rozpracoval bývalý Ir-Senov spolupracovník Hwang Čang-jop, ktorý v roku 1997 utiekol z KĽDR do susednej Južnej Kórey. 

Kongres strany v Pchjongjangu v roku 1966
Zobraziť galériu (7)
Kongres strany v Pchjongjangu v roku 1966  (Zdroj: SITA/AP)

Vládnuca strana, ktorá vlani oslávila 70. výročie založenia, usporiadala svoj zatiaľ posledný zjazd v roku 1980, kedy ešte Kim Čon-un nežil. Kim Ir-sen vtedy zvolal stranu preto, aby si nechal oficiálne potvrdiť ako budúceho vodcu svojho syna Čong-ila. Jeho nástupcom sa pred niekoľkými rokmi stal terajší vodca Čong-un. Plán na zvolanie siedmeho zjazdu, na ktorom bude chcieť diktáror Kim ďalej posilniť svoju autoritársku moc, oznámilo vedenie strany už vlani v októbri, presný dátum ale dlho nebol známy. 

Prípravy na zjazd sú v plnom prúde
Zobraziť galériu (7)
Prípravy na zjazd sú v plnom prúde  (Zdroj: TASR/AP)

Severná Kórea sa pripravuje
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP)

Severná Kórea sa pripravuje
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP)

Severná Kórea sa pripravuje
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Snahou o upevnenie Kimovej moci pred tohtoročným kongresom bol aj januárový test miniaturizovanej vodíkovej bomby. Odborníci ale test spochybnili kvôli malej sile výbuchu. 

Akými témami sa bude zasadnutie strany zaoberať, miestne médiá neoznámili. Experti budú sledovať predovšetkým prípadné odvolanie niektorých vysokých činiteľov, možné zmeny vládnej politiky a komentáre týkajúce sa nukleárneho zbrojného programu KĽDR. Pre Kima je zjazd taktiež príležitosťou na odmenenie lojálnych členov strany a vymenovanie niektorých svojich rovesníkov do nižších straníckych pozícií. 

Severná Kórea sa pripravuje
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP)

Podľa severokórejského politbyra májový zjazd bude venovaný "výstavbe prekvitajúcej socialistickej mocnosti, čo je ťažká, ale posvätná úloha". Mal by začať správou sumarizujúcou históriu krajiny a Kimov prínos v jej budovaní. Oznámenie o plánovanom začiatku zjazdu prichádza v čase, keď KĽDR podľa juhokórejských zdrojov pripravuje svoj piaty jadrový test a skúšku novej silnej rakety stredného doletu. Ako pripomenul spravodajský server BBC News, Pchjongjang často svoje kontroverzné zbrojné testy časuje na základe významných politických udalostí. Zjazd by mal trvať štyri až päť dní. 

Viac o téme: ZjazdKĽDRKórejská strana práce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu