Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zdá sa, že prímerie v Náhornom Karabachu skončilo: Moskva chce situáciu upokojiť, mieri tam Medvedev

Dmitrij Medvedev Zobraziť galériu (2)
Dmitrij Medvedev (Zdroj: SITA)

STEPANAKERT - Situácia v oblasti Náhorného Karabachu je stále napätá. Azerbajdžan i úrady Karabachu sa aj dnes navzájom obvinili z porušovania dohody o prímerí, ktoré platí od utorka poludnia miestneho času.

 Agentúra RIA Novosti dnes informovala, že podľa ministerstva obrany neuznanej karabašskej republiky podnikali v noci nadnes jednotky azerbajdžanskej armády pokusy o diverzné akcie na rôznych miestach styčnej línie, ktoré však boli úspešne prekazené.

Azerbajdžanské ministerstvo zasa uviedlo, že "arménske" ozbrojené sily za posledných 24 hodín porušili dohodu o prímerí 119-krát, pričom azerbajdžanské pozície ostreľovali z mínometov a guľometov s veľkým kalibrom. Azerbajdžanské jednotky v odvete vypálili 125 sálv "na pozície a zákopy nepriateľa". 

Náhorný Karabach, Arménsko
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

V Baku sa dnes uskutočnila schôdzka ministrov zahraničných vecí Ruska, Azerbajdžanu a Iránu - Sergeja Lavrovova, Elmara Mammadyarova a Mohammada Džaváda Zarífa -, ktorá bola venovaná situácii v Náhornom Karabachu a spolupráci v oblasti Kaspického mora. Rusko, podobne ako aj iné štáty regiónu, sa snaží upokojiť situáciu v Karabachu, kde 2. apríla vypukli prudké prestrelky medzi azerbajdžanskou armádou a karabašskými silami podporovanými Arménskom.

Náhorný Karabach, časť Azerbajdžanu, je pod kontrolou etnických Arménov a arménskej armády od vojenského konfliktu, ktorý sa skončil v roku 1994 bez podpísania mierovej zmluvy a doriešenia štatútu tohto regiónu. Živnou pôdou konfliktu je dlhotrvajúce napätie medzi kresťanskými indoeurópskymi Arménmi a väčšinovo moslimskými turkotatárskymi Azermi.

Ruský premiér Medvedev navštívi Arménsko aj Azerbajdžan

Ruský premiér Dmitrij Medvedev navštívi dnes Arménsko a v piatok Azerbajdžan, informovala agentúra TASS. Medvedev sa v Jerevane stretne s arménskym prezidentom Seržom Sarkisjanom a tamojším premiérom Hovikom Abrahamjanom. V Baku ho čaká schôdzka s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom a predsedom tamojšej vlády Arturom Rasizadem.

Medvedev navštívi obe krajiny na pozadí súčasného konfliktu v Náhornom Karabachu, ktorý je pod kontrolou etnických Arménov a arménskej armády. Boje medzi azerbajdžanskou armádou a karabašskými silami vypukli v sobotu 2. apríla a Moskva sa snaží situáciu upokojiť, poznamenala agentúra AP.

V utorok sa strany konfliktu dohodli na zastavení paľby. Podľa AP sa prímerie v stredu prevažne dodržiavalo. Azerbajdžanské ministerstvo obrany informovalo, že od soboty prišlo o 31 vojakov. Karabašské sily priznali 29 zabitých na svojej strane. Každá zo strán uvádza nepriateľské straty v stovkách.

Viac o téme: Dmitrij MedvedevNáhorný Karabach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu