Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Veľký protest učiteľov v Maďarsku: VIDEO Takto dali najavo svoj nesúhlas, Orbán zmizni!

Na snímke demonštranti pred budovou maďarského parlamentu na Košútovom námestí počas protestu pedagógov proti situácii vo verejnom školstve v Budapešti Zobraziť galériu (2)
Na snímke demonštranti pred budovou maďarského parlamentu na Košútovom námestí počas protestu pedagógov proti situácii vo verejnom školstve v Budapešti (Zdroj: TASR - Ladislav Vallach)

BUDAPEŠŤ - Na demonštrácii pedagógov proti situácii vo verejnom školstve, ktorá sa dnes konala v Budapešti, sa zúčastnili desaťtisíce ľudí. Organizátori vyzvali maďarskú vládu, aby do 23. marca zvolala okrúhly stôl s "dôveryhodnými účastníkmi", v opačnom prípade 30. marca učitelia prerušia na hodinu prácu.

Podľa údajov organizátorov pred maďarským parlamentom v chladnom a daždivom počasí demonštrovalo až 35.000 ľudí. Učiteľský protest podporilo aj množstvo občianskych organizácií.

Na snímke demonštranti pred
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Ladislav Vallach)
 

Platné právne normy v Maďarsku neumožňujú učiteľom štrajkovať. Rečníci, ktorí vystúpili na dnešnej akcii, preto vyzývali pedagógov, aby  30. marca kládli odpor formou občianskej neposlušnosti, ak vláda nesplní ich požiadavky v stanovenom termíne. Ak nedôjde k pokroku, v ďalšom týždni prerušia prácu už na dve hodiny a potom na tri.

Maďarsko: Proti vláde protestovali desaťtisíce učiteľov, pohrozili štrajkom

Medzi 12 požiadavkami učiteľov je zníženie rozsahu učiva, zrušenie viazaného pracovného času, zabezpečenie väčšej nezávislosti škôl pri tvorbe vyučovacích metód, slobodu voľby učebníc a zabezpečenie základných zdrojov financovania školstva. Protestujúci, ktorí počas zhromaždenia viackrát skandovali "Orbán zmizni!", sa po ukončení zhromaždenia v pokoji rozišli. V okolí parlamentu bolo pripravených na zásah množstvo policajtov.

Viac o téme: ProtestŠkolstvoUčiteliaMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu