Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tieto svetové osobnosti nás v roku 2014 navždy opustili

Robin Williams
Robin Williams (Zdroj: telkac.zoznam.sk)

BRATISLAVA – V priebehu roka 2014 zomrelo vo svete niekoľko významných osobností.

1. štvrťrok: JANUÁR - MAREC 2014

      JANUÁR

      3. január - Zomrel vo veku 92 rokov americký filmový producent Saul Zaentz, ktorý stál okrem iného za oscarovými filmami svetoznámeho českého režiséra Miloša Formana Amadeus či Prelet nad kukučím hniezdom.

       - Zomrel Phil Everly, jedna polovica priekopníckeho amerického súrodeneckého dua Everly Brothers, ktoré desaťročia inšpirovalo spevákov rokenrolu. Mal 74 rokov.

       5. január - Vo veku 71 rokov zomrel legendárny portugalský futbalista Eusebio, celým menom Eusébio da Silva Ferreira, ktorý počas MS 1966 v Anglicku zaznamenal deväť gólov a aj vďaka nemu Portugalsko obsadilo tretie miesto. Štyri roky predtým sa tešil s Benficou Lisabon zo zisku Európskeho pohára majstrov. V zbierke má aj ocenenie pre najlepšieho európskeho hráča roku 1965. 

      6. január - Vo veku 86 rokov zomrel český hokejista, československý reprezentant Karel Gut. V 50. rokoch viedol Gut národné mužstvo ako kapitán, v 114 reprezentačných štartoch dal ako obranca 35 gólov.

      7. január - Vo veku 106 rokov zomrel v Hongkongu mediálny magnát Run Run Shaw, ktorý počas svojej 80-ročnej kariéry spopularizoval čínske kung-fu filmy na Západe a stál pri premene Hongkongu na "Hollywood Východu".

      10. január - Vo veku 34 rokov zomrel Kamerunčan Jean-Claude Roger Mbede, homosexuál, ktorého v africkom Kamerune odsúdili na tri roky väzenia za zaslanie SMS s textom "Som do teba veľmi zamilovaný". Ľudskoprávna organizácia Amnesty International ho  označila za väzňa svedomia.

      11. január - Zomrel bývalý izraelský generál a premiér Ariel Šaron, ktorý po porážke na vrchole moci prežil osem rokov v kóme. Mal 85 rokov.

      16. január - Hiró Onoda, posledný japonský vojak, ktorý vyšiel z filipínskej džungle a vzdal sa až 29 rokov po skončení druhej svetovej vojny, zomrel vo veku 91 rokov.

      19. január - Vo veku 82 rokov zomrel bývalý britský atlét, niekdajší držiteľ svetového rekordu v behu na 5000 metrov Christopher Chataway.

      20. január - Vo veku 80 rokov zomrel slávny taliansky dirigent a klavirista, doživotný senátor Claudio Abbado.

      22. január - Taliansky režisér a scenárista Carlo Mazzacurati, ktorého snímka Il toro (Býk) získala v roku 1994 na filmovom festivale v Benátkach Strieborného leva, zomrel vo veku 57 rokov.

      27. január - Vo veku 94 rokov zomrel jeden z najznámejších predstaviteľov amerického folkového hnutia, pesničkár skladateľ a spevák Pete Seeger.

       - Vo veku 83 rokov zomrel legendárny rakúsky hudobný kritik Karl Löbl.

      28. január - Vo veku 95 rokov zomrel Blas Piňar, španielsky krajne pravicový politik, ktorý po zavedení demokracie v Španielsku vyjadril podporu vojenskej diktatúre generála Francisca Franca a bol zvolený do parlamentu s heslom "Boh, vlasť a spravodlivosť".

      31. január - Vo veku 92 rokov zomrel Miklós Jancsó - jeden z najznámejších maďarských režisérov a scenáristov. Za prínos v kinematografii ho v Maďarsku ocenili dvakrát Kossuthovou cenou. Získal deväť svetových filmových ocenení a bol nominovaný na osem cien. V zahraničí na svoju tvorbu upútal pozornosť kritikov filmom Beznádejní (Szegénylegények) z roku 1965. Film bol nominovaný v Cannes v roku 1966 na Zlatú palmu.

      FEBRUÁR

      1. február - Vo veku 75 rokov zomrel španielsky futbalista a bývalý tréner španielskej futbalovej reprezentácie (2004-2008) Luis Aragonés. V roku 2008 priviedol reprezentačný tím k titulu na Majstrovstvách Európy v Rakúsku a Švajčiarsku.

       - Vo veku 83 rokov zomrel rakúsky herec a filmový režisér Maximilian Schell, držiteľ Oscara i Zlatého glóbusu za úlohu obhajcu Hansa Rolfa v americkom filme Norimberský proces z roku 1961.

      2. február - Na predávkovanie sa drogami zomrel vo veku 46 rokov oscarový americký herec a režisér Philip Seymour Hoffman, ktorý získal Oscara v kategórii najlepší herec v hlavnej úlohe za životopisnú snímku Capote o spisovateľovi Trumanovi Capotem z roku 2005.

       - Vo veku 78 rokov zomrel nemecký dirigent Gerd Albrecht, prvý cudzinec na čele Českej filharmónie (1993-96).

      9. február - Vo veku 95 rokov zomrel dánsky filmový režisér Gabriel Axel, držiteľ Oscara za najlepší cudzojazyčný film - dánsku drámu z roku 1987 Babettina hostina (Babettes gaestebud).

      13. február - Bývalý tréner dánskej futbalovej reprezentácie Richard Möller Nielsen zomrel vo veku 76 rokov. Najväčšiu slávu zožal počas ME 1992 vo Švédsku, kam sa Dáni dostali ako náhrada za Juhosláviu a napokon sa tešili zo zisku titulu. Vo finále zdolali Nemecko 2:0.

      14. február - Vo veku 91 rokov zomrel legendárny anglický futbalista Tom Finney, ktorý v reprezentačnom drese Albionu odohral 76 duelov, v ktorých zaznamenal 30 gólov. Kompletnú klubovú kariéru strávil v tíme Preston North End. V jeho drese nastúpil na 473 stretnutí s bilanciou 210 gólov. V rokoch 1954 a 1957 získal v Anglicku ocenenie pre najlepšieho hráča sezóny. V roku 1998 ocenila Finneyho zásluhy aj anglická kráľovná Alžbeta II., ktorá ho pasovala za rytiera.

      17. február - Vo veku 50 rokov zomrel známy český tanečník, choreograf a zakladateľ tanečnej skupiny UNO Richard Hes.

       - Vo veku 61 rokov zomrel americký hudobník a gitarista Bob Casale, zakladajúci člen americkej rockovej skupiny Devo.

      19. február - Vo veku 95 rokov zomrel český brigádny generál Miroslav Štandera. Bol posledným z československých letcov, ktorí sa zúčastnili bitky o Francúzsko. 

       - Vo veku 79 rokov zomrel bývalý ruský kozmonaut Valerij Nikolajevič Kubasov, účastník prvej spoločnej americko-ruskej vesmírnej misie Apollo-Sojuz.

      23. február - Vo veku 110 rokov zomrela britská klaviristka českého pôvodu Alice Herzová-Sommerová, považovaná za najstaršiu osobu, ktorá počas druhej svetovej vojny prežila rasové prenasledovanie nacistického Nemecka.

      24. február - Americký scenárista, režisér, producent a príležitostný herec Harold Ramis, ktorého viaceré filmy ako Krotitelia duchov alebo Analyzuj poznajú aj slovenskí diváci, zomrel vo veku 69 rokov.

       - Americký gitarista Franny Beecher, pilier formácie Bill Haley & his Comets v rokoch 1954-62, ktorý výraznou mierou prispel k triumfálnym úspechom hviezdnej formácie rokenrolovej éry, zomrel vo veku 92 rokov.

      - Veľká osobnosť rumunskej opernej scény 20. storočia, barytonista Nicolae Herlea, zomrel vo veku 86 rokov.

      25. február - Vo veku 66 rokov svetoznámy španielsky gitarový virtuóz Paco de Lucía, Pôvodným menom Francisco Sánchez Gómez.

      26. február - Vo veku 75 rokov zomrel bývalý maďarský futbalista Dezsö Novák, ktorý hrával na pozícii obrancu. Bol trojnásobným olympijským medailistom. Na OH 1964 v Tokiu a o štyri roky neskôr v Mexiku získal zlato, v roku 1960 si z Ríma odniesol bronz. S maďarskou reprezentáciou na ME 1964 obsadil tretie miesto.

      27. február - Vo veku 71 rokov zomrel český a československý politik Richard Sacher, ktorý po revolúcii z novembra 1989 zastával post československého ministra vnútra.

      MAREC

      1. marec - Vo veku 91 rokov zomrel francúzsky filmový režisér Alain Resnais. Na konte mal takmer 50 filmov, ako napríklad Vlani v Marienbade, Vojna sa skončila, Stavisky, Môj strýko z Ameriky či diptych Smoking-No Smoking. Resnais získal za svoje práce množstvo festivalových trofejí a iných ocenení vrátane cien z prestížnych prehliadok v Benátkach, Berlíne, Cannes, Locarne alebo Valladolide.

      8. marec - Vo veku 75 rokov zomrel prvý víťaz najprestížnejšej kulturistickej súťaže Mr. Olympia Američan Larry Scott.

      9. marec - Vo veku 57 rokov zomrel náhle prvý afganský viceprezident a niekdajší vojnový barón, maršal Muhammad Kásim Fahím.

       - Vo veku 70 rokov zomrel Jeden z najvýznamnejších európskych operných intendantov uplynulých desaťročí, bývalý dlhoročný šéf Salzburských slávností Gerard Mortier, ktorý v priebehu rokov šéfoval viacerým parížskym scénam, riadil opery v Bruseli a naposledy v Teatro Real v Madride.

       - Vo veku 86 rokov zomrel Glenn McDuffie, muž, ktorý pózoval na slávnej čiernobielej fotografii "Bozkávajúci námorník" z čias ukončenia druhej svetovej vojny.

      12. marec - Vo veku 85 rokov zomrela česká filmová režisérka Věra Chytilová. Medzi jej známe filmy  patria napríklad: Sedmikrásky, Ovoce stromů rajských jíme, Hra o jablko, Panelstory, Faunovo velmi pozdní odpoledne, Vlčí bouda, Šašek a královna, Kopytem sem, kopytem tam.

      14. marec - Vo veku 89 rokov zomrel český herec a dlhoročný člen pražského Divadla na Vinohradech Otakar Brousek starší.

      15. marec - Vo veku 64 rokov zomrel americký rockový hudobník Scott Asheton, bubeník vplyvnej americkej punkrockovej skupiny The Stooges.

      20. marec - Bývalý vynikajúci brazílsky futbalový obranca a kapitán majstrov sveta z roku 1958 Hilderaldo Luiz Bellini zomrel vo veku 83 rokov.

      23. marec - Vo veku nedožitých 69 rokov zomrel český komunistický politik, vysokopostavený činiteľ Komunistickej strany Československa (KSČ) Miroslav Štěpán. Jeho meno sa na prelome 80. a 90. rokov stalo symbolom násilných represií voči oponentom komunistického režimu. Pripisovala sa mu zodpovednosť za brutálne potlačovanie prodemokratických protestov z rokov 1988 a 1989 a tiež za zásah voči demonštrantom na pražskej Národnej triede zo 17. novembra 1989.

       - Vo veku 81 rokov zomrel bývalý španielsky premiér Adolfo Suárez, ktorý ako prvý demokraticky zvolený predseda vlády po smrti fašistického diktátora Francisca Franca viedol Španielsko na ceste k liberálnej demokracii.

      29. marec - Vo veku 56 rokov zomrel šéf Českého zväzu biatlonu a viceprezident Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU) Václav Fiřtík.

      31. marec - Zomrel americký hudobník a DJ Frankie Knuckles, považovaná za krstného otca house music. Zomrel vo veku 59 rokov.

2. štvrťrok: APRÍL - JÚN 2014

      APRÍL

      3. apríl - Vo veku 78 rokov zomrela francúzska spisovateľka Régine Deforgesová.

      6. apríl - Legendárny americký hollywoodsky herec Mickey Rooeny zomrel vo veku 93 rokov.

      7. apríl - Peaches Geldofová, dcéra írskeho hudobníka a politického aktivistu Boba Geldofa, z ktorej sa už v mladosti stala osobnosť v oblasti médií a módy, zomrela vo veku 25 rokov.

      - Jeden z najvýznamnejších španielskych sochárov Josep Maria Subirachs zomrel vo veku 87 rokov.

       - Vo veku 61 rokov zomrela kenská teta amerického prezidenta Baracka Obamu, Zeituni Onyangová.

      8. apríl - Vo veku 65 rokov zomrel Petr Traxler, český skifflový a folkový gitarista, mandolinista, skladateľ a spevák.

      10. apríl - Vo veku 68 rokov zomrela populárna britská spisovateľka Sue Townsendová, autorka známej románovej série o Adrianovi Moleovi.

      15. apríl - Vo veku 89 rokov zomrela rumunská disidentka, poetka, hudobná skladateľka a filmová kritička Nina Cassianová. 

      16. apríl - Kontroverzný francúzsky farmaceutický podnikateľ Jacques Servier, ktorého spoločnosť sa ocitla v centre veľkého liekového škandálu, zomrel vo veku 92 rokov.

      17. apríl - Vo veku 87 rokov zomrel kolumbijský spisovateľ Gabriel García Márquez, autor svetoznámeho románu Sto rokov samoty a laureát Nobelovej ceny za literatúru za rok 1982.

       - Vo veku 78 rokov zahynul pri dopravnej nehode José Luis "Cheo" Feliciano, hviezda portorického bolera a salsy.

      18. apríl - Vo veku 74 rokov zomrel český herec Antonín Molčík, známy predovšetkým z televíznych seriálov,  rozhlasových hier a dabingu. Napríklad v obľúbenom americkom seriáli M.A.S.H daboval postavu majora Winchestera a svoj hlas prepožičal tiež americkému hercovi Morganovi Freemanovi a ďalším.

      20. apríl - Vo veku 76 rokov zomrel v Toronte bývalý americký boxer Rubin "Hurricane" Carter. Športovec strávil 19 rokov vo väzení po odsúdení za tri vraždy. Po obnove procesu sa v roku 1985 dostal na slobodu. Jeho prípad sa stal symbolom justičného omylu s údajne rasovým motívom. V roku 1975 mu pieseň s názvom Hurricane venoval Bob Dylan. Jeho príbeh sfilmovali v roku 1999, hlavnú úlohu v ňom stvárnil Denzel Washington.

      25. apríl - Bývalý tréner futbalistov Barcelony Tito Vilanova zomrel vo veku 45 rokov.

      26. apríl - Držiteľka Ceny Thálie za celoživotné majstrovstvo, niekdajšia sólistka operného súboru Národného divadla (ND) v Prahe Alena Míková, zomrela vo veku 86 rokov.

      - Priekopník hudobných žánrov dance a footwork, diskdžokej, hudobník a producent z Chicaga DJ Rashad (Rashad Harden), zomrel vo veku 34 rokov.

      27. apríl - Vo veku 82 rokov zomrel srbský futbalový tréner Vujadin Boškov, ktorý v sezóne 1979/1980 priviedol Real Madrid k zisku ligového titulu.

      29. apríl - Vo veku 48 rokov zomrela (spáchala samovraždu) česká speváčka Iveta Bartošová.

       - Vo veku 71 rokov britský herec Bob Hoskins, ktorý sa stal známym úlohou vo filme Kto obvinil králika Rogera a desiatkami ďalších výrazných filmových postáv.

       - Vo veku 106 rokov skonal bývalý americký športový strelec a najstarší olympionik na svete Walter R. Walsh. Walsh skončil dvanásty na OH 1948 v Londýne v pištoliarskej súťaži na 50 m. Svoje strelecké majstrovstvo využil aj neskôr, keď pracoval pre FBI a v námornej pechote.  

      MÁJ

      1. máj - Vo veku 68 rokov izraelský herec a režisér Assi Dajan, ktorý bol známy svojimi priekopníckymi filmami i problematickým osobným životom. 

      3. máj - Vo veku 82 rokov zomrel divadelný teoretik a pedagóg Bořivoj Srba, zakladateľ slávnej brnianskej scény, Divadla Husa na provázku.

       - Vo veku 83 rokov zomrel americký ekonóm, nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu (1992) a profesor Chicagskej univerzity Gary Becker. 

      6. máj - Vo veku 81 rokov zomrel nemecký zberateľ umenia Cornelius Gurlitt, ktorý bol synom obchodníka s umením v službách Adolfa Hitlera.

      - Vo veku 74 rokov zomrel americký boxer Jimmy Ellis, niekdajší majster sveta v ťažkej váhe.

      9. máj - Vo veku 89 rokov zomrel bývalý úspešný atlét, americký šprintér Mel Patton, držiteľ dvoch zlatých medailí z OH v Londýne 1948.

      10. máj - Argentínsky neurológ Andrés Carrasco, ktorý upozorňovaním na zdravotné riziká herbicídu Roundup spôsobil vážne problémy jeho výrobcovi firme Monsanto, zomrel vo veku 67 rokov.

      12. máj - Vo veku 74 rokov zomrel švajčiarsky maliar a sochár H.R. Giger (Hans Rudolf Giger), ktorý navrhol podobu filmového Votrelca z kultovej sci-fi ságy.

      13. máj - Vo veku 36 rokov zomrel v švédsky režisér dokumentárnych filmov a držiteľ Oscara Malik Bendjelloul. Jeho filmový  portrét Alfreda Merhanova, muža žijúceho 18 rokov na parížskom letisku Charlesa de Gaulla, inšpiroval režiséra Stevena Spielberga k nakrúteniu tragikomédie Terminál v hlavnej úlohe s Tomom Hanksom. Najväčšiu slávu a Oscara za dokumentárny film mu priniesla snímka Pátranie po Sugar Manovi (Searching for Sugar Man) z roku 2012.

      16. máj - Vo veku 81 rokov zomrel bývalý sovietsky vládny tlmočník Viktor Suchodrev, ktorý tri desaťročia sprostredkovával slová kremeľských lídrov anglicky hovoriacemu svetu.

      18. máj - Vo veku 92 rokov zomrel srbský spisovateľ Dobrica Čosič. Bol tiež prvým prezidentom Juhoslovanskej zväzovej republiky po odtrhnutí Chorvátska a Slovinska a počas vojny v Bosne a Hercegovine (15. júna 1992 – 1. júna 1993).

       - Jeden z najznámejších a najvplyvnejších hollywoodskych kameramanov Gordon Willis zomrel vo veku 82 rokov. Prezývali ho Princ temnôt pre jeho nezmazateľný rukopis v takých filmoch, ako boli napríklad Krstný otec (1972 a 1974), Annie Hallová (1977) či Všetci prezidentovi muži (1976).

      19. máj - Vo veku 88 rokov zomrel Austrálčan Jack Brabham, trojnásobný majster sveta formuly 1. Bol jedným z najlepších pilotov v dejinách - majstrovské tituly získal v rokoch 1959, 1960 a 1966.

      20. máj - Vo veku 80 rokov zomrel bankár Rupert Löwenstein, ktorému sa pripisuje zásluha na tom, že sa z hudobnej skupiny Rolling Stones stala najbohatšia kapela na svete. Rodák z Bavorska a člen známej aristokratickej rodiny, ktorý o sebe tvrdil, že vôbec nie je fanúšikom rokenrolu ani Rolling Stones, spravoval financie tejto skupiny celých takmer 40 rokov.

      21. máj - Bývalý venezuelský prezident Jaime Lusinchi zomrel vo veku 89 rokov.

      25. máj - Po dlhej a ťažkej chorobe vo veku 91 rokov zomrel poľský generál a posledný komunistický vodca Poľska Wojciech Jaruzelski.

      26. máj - Svojho času najťažší muž planéty, Manuel Uribe z Mexika, zomrel vo veku 48 rokov. Uribe sa v roku 2006 ocitol "vďaka" hmotnosti 560 kilogramov v Guinnessovej knihe rekordov. Neskôr sa však podrobil diéte, v dôsledku ktorej schudol viac ako 200 kg. Tento postup však u neho vyvolal vážne zdravotné problémy.

      28. máj - Vo veku 86 rokov zomrela americká novelistka, poetka a bojovníčka za ľudské práva Maya Angelouová, vlastným menom Marguerite Ann Johnsonová.

       - Americký obchodník Malcolm Glazer, ktorého rodina vlastní anglický futbalový veľkoklub Manchester United a tím amerického futbalu v NFL Tampa Bay Buccaneers, zomrel vo veku 85 rokov.

      29. máj - Zomrel známy rakúsky herec a aktivista za ľudské práva Karlheinz Böhm, ktorý založil humanitárnu organizáciu venovanú pomoci ľuďom v Etiópii. Mal 86 rokov. V 50. rokoch minulého storočia bol hviezdou filmovej trilógie o rakúskej cisárovnej "Sissi", ktorú stvárnila herečka Romy Schneiderová. Hral rakúskeho cisára Františka Jozefa.

      31. máj - Mary Soamesová, ktorá bola posledným žijúcim dieťaťom legendárneho britského premiéra Winstona Churchilla, zomrela vo veku 91 rokov.

      JÚN

      1. jún - Rakúsky herec a režisér Karlheinz Hackl, ktorý sa na prvej divadelnej scéne krajiny - vo viedenskom Burgtheatri - stal miláčikom publika a ktorého diváci poznajú aj z početných filmových a televíznych projektov, zomrel vo veku 65 rokov.

      2. jún - Uznávaný americký chemik Alexander Shulgin, ktorý vynašiel halucinogénnu párty drogu extázu, zomrel vo veku 88 rokov.

      3. jún - Iba mesiac pred 70. narodeninami zomrel český herec Jaroslav Kaňkovský, známy napríklad zo seriálu Plechová kavaléria alebo z rozprávky Z pekla šťastie 2 či z Jakubiskovho filmu Bathory.

      8. jún - Vo veku 111 rokov zomrel najstarší muž sveta, Američan Alexander Imich. 

      11. jún - Jeden z najuznávanejších španielskych dirigentov súčasnosti, dlhoročný šéf Drážďanskej filharmónie Rafael Frühbeck de Burgos, zomrel vo veku 80 rokov.

      13. jún -  Vo veku 88 rokov zomrel legendárny maďarský futbalový brankár Gyula Grosics. Brankár s prezývkou Čierny panter bol členom obávaného maďarského tímu, ktorý v rokoch 1948-54 nepoznal na medzinárodnej scéne horkosť prehry.

       - Americký filantrop Richard Rockefeller zahynul pri havárii malého lietadla neďaleko New Yorku.

      18. jún - Vo veku 85 rokov zomrel americký džezový klavirista a skladateľ Horace Silver (vlastným menom Horace Ward Martin Tavares Silva), priekopník hudobného žánru hard bop.

      19. jún - Vo veku 75 rokov zomrel americký textár Gerry Goffin, ktorý v 60. rokoch minulého storočia so svojou niekdajšou manželkou Carole Kingovou vytvoril množstvo hitov.

      21. jún - Zomrel vo veku 60 rokov Gerry Conlon, ktorého v Británii nespravodlivo odsúdili za bombový útok IRA (Írskej republikánskej armády) a bol aj inšpiráciou pre film v Mene otca, nominovaný na Oscara.

      24. jún - Americký herec Eli Wallach, známy najmä úlohami banditov vo westernoch Sedem statočných a Dobrý, zlý a škaredý, zomrel vo veku 98 rokov.

      - Vo veku 60 rokov zomrel v bývalý generálny sekretár Európskej futbalovej únie (UEFA) David Taylor.

      25. jún - Španielska spisovateľka Anna María Matuteová, laureátka Cervantesovej ceny, zomrela iba krátko pred svojimi 89. narodeninami.

      27. jún - Vo veku 70 rokov zomrel známy americký soulový a R&B spevák Bobby Womack (vlastným menom Robert Dwayne Womack), ktorý svojou tvorbou ovplyvnil množstvo hudobníkov vrátane kapely Rolling Stones.

      29. jún - Írsky spisovateľ, básnik a dramatik Dermot Healy, ktorý bol označovaný za "najväčšieho írskeho spisovateľa", zomrel vo veku 66 rokov.

      30. jún - Americký režisér, scenárista, herec a producent Paul Mazursky, nominovaný päťkrát na Oscara, zomrel vo veku 84 rokov.

3. štvrťrok: JÚL - SEPTEMBER

      JÚL

      2. júl - Americký vojnový hrdina z druhej svetovej vojny, vojnový zajatec a atlét, účastník OH 1936 v Berlíne Louis Zamperini, o ktorého odvahe a vôli prežiť rozpráva nový film Unbroken (2014) režisérky Angeliny Jolie, zomrel vo veku 97 rokov.

      5. júl - Hlava ukrajinskej pravoslávnej cirkvi patriacej pod moskovský patriarchát, kyjevský metropolita Vladimir, zomrel vo veku 78 rokov.

      7. júl - Vo veku 86 rokov zomrel posledný minister zahraničných vecí Sovietskeho zväzu za éry Michaila Gorbačova a dlhoročný prezident Gruzínska Eduard Ševardnadze.

      - Vo veku 88 rokov zomrel legendárny futbalový útočník Realu Madrid Alfredo Di Stefano. Rodák z Argentíny obliekal dres Realu Madrid v rokoch 1953-64. Za "biely balet" odohral viac ako 600 zápasov a strelil 400 gólov. Získal s ním osem titulov majstra krajiny.

      11. júl - Vo veku 62 rokov zomrel americký hudobník Tommy Ramone (vlastným menom Tamás Erdélyi), jeden zo zakladajúcich členov slávnej punkrockovej skupiny Ramones. 

      - Legendárny americký džezový kontrabasista a skladateľ Charlie Haden zomrel po dlhej chorobe vo veku 76 rokov.

      13. júl - Vo veku 84 rokov zomrel americký dirigent Lorin Maazel, ktorý počas svojej kariéry viedol takmer 200 orchestrov po celom svete a odohral s nimi najmenej 7000 operných a koncertných predstavení. 

      - Vo veku 72 rokov zomrel nemecký herec Gert Voss, jeden z najvýznamnejších hercov v nemecky hovoriacom priestore.

       - Juhoafrická spisovateľka Nadine Gordimerová, laureátka Nobelovej ceny za literatúru z roku 1991, zomrela vo veku 90 rokov. 

       -  Americký spisovateľ Thomas Berger, autor literárnej predlohy kultového filmu Malý veľký muž (1970) režiséra Arthura Penna s Dustinom Hoffmanom a Faye Dunawayovou v hlavných úlohách, zomrel už len týždeň pred svojimi 90. narodeninami.

      16. júl - Vo veku 70 rokov zomrel americký bluesový gitarista, spevák, hráč na fúkaciu harmoniku a producent Johnny Winter. Medzi najznámejšie Wintersove klasiky patria skladby Rollin' and Tumblin'; Bad Luck and Trouble; a Good Morning, Little Schoolgirl.

      18. júla - Jeden z najznámejších brazílskych spisovateľov, Joao Ubaldo Ribeiro, zomrel vo veku 73 rokov. Viaceré jeho diela sa dočkali nielen prekladov do iných jazykov, ale aj filmových a televíznych adaptácií.

      19. júl -  Americký herec James Garner, známy najmä z televíznych seriálov Maverick (1957–62) a The Rockford Files (1974–80), zomrel vo veku 86 rokov.

       -  Americká herečka Skye McCole Bartusiaková, ktorá upútala už ako filmová dcéra Mela Gibsona v snímke Patriot (2000), zomrela vo veku 21 rokov.

      25. júl - Vo veku 90 rokov zomrel renomovaný taliansky tenorista Carlo Bergonzi.

      28. júl - Vo veku 93 rokov zomrel v americkej Atlante Theodore Van Kirk, posledný žijúci člen posádky bombardéra Enola Gay, ktorý na japonské mesto Hirošima zhodil v roku 1945 jadrovú bombu.

       -  Vo veku 85 rokov zomrel v americký herec japonského pôvodu James Shigeta, známy okrem iného aj z kultovej snímky Smrtonosná pasca (1988).

      AUGUST

      4. august - Vo veku 73 rokov zomrel bývalý tlačový tajomník Bieleho domu James Brady, ktorý v roku 1981 utrpel ťažké zranenia pri pokuse o atentát na vtedajšieho prezidenta USA Ronalda Reagana.

      8. august - Vo veku 85 rokov zomrel v izraelský filmový producent a režisér Menahem Golan.

      12. august - Legendárna americká herečka Lauren Bacallová, ktorá si podmanila srdce svojho kolegu Humphreyho Bogarta na striebornom plátne aj v súkromí, zomrela vo veku 89 rokov.

      13. august - Rodáčka z nemeckého Stuttgartu Dorothea Haugová a zakladateľka slávneho tanečného kankánového súboru parížskeho podniku Moulin Rouge, známa ako Miss Doris, zomrela vo veku 87 rokov.

      - Renomovaný holandský dirigent a hráč na zobcovú flautu Frans Brüggen zomrel vo veku 79 rokov.

      17. august - Vo veku 71 rokov zomrel v Čile generál Ricardo Izurieta, ktorý vo funkcii veliteľa čilských ozbrojených síl vystriedal dlhoročného diktátora Augusta Pinocheta.

      19. august - Vo veku 87 rokov zomrela známa iránska poetka Símín Behbaháníová, ktorej básne sú najmä v podobe piesňových textov populárne v celom Iráne.

      21. august - Vo veku 81 rokov zomrel bývalý írsky premiér Albert Reynolds, ktorý zohral kľúčovú úlohu pri presadení severoírskych mierových rozhovorov.

      24. august - Vo veku 90 rokov v zomrel uznávaný britský herec a oskarový režisér Richard Attenborough. Počas svojej hereckej kariéry zažiaril napríklad vo filmoch Brighton Rock (1947), Veľký útek (1963) a neskôr v dobrodružnom filme Stevena Spielberga Jurský park (1993) a v snímke Kráľovná Alžbeta (1998). Ako filmový režisér sa preslávil najmä životopisným dokumentom Gándhí (1982).

      27.  august - Vo veku 94 rokov zomrel bulharský básnik Valeri Petrov, považovaný za najvýznamnejšiu postavu súčasnej bulharskej poézie.

      SEPTEMBER

      4. september - Americká zabávačka, herečka a moderátorka Joan Riversová zomrela vo veku 81 rokov. Známa z ostro sledovanej TV show Johnnyho Carsona.

      5. september - Český filmový architekt a výtvarník Karel Černý, držiteľ prestížneho Oscara z roku 1985 za film Amadeus režiséra Miloša Formana, zomrel vo veku 92 rokov.

      11. september - Veľká osobnosť nemeckého šoubiznisu, obľúbený herec a dlhoročný moderátor Joachim Fuchsberger, zomrel vo veku 87 rokov.

      12. september - Vo veku 88 rokov zomrel radikálny protestantský duchovný a bývalý severoírsky líder Ian Paisley.

      15. september - Najstarší potomok ruskej cárskej dynastie Romanovovcov princ Nikolaj Romanov, zomrel vo veku 92 rokov.

      21. september - Slávny agent izraelskej tajnej služby Mosad Mike Harari zomrel v vo veku 87 rokov. Harari hral kľúčovú úlohu v plánovaní odvetných útokov židovského štátu proti palestínskym militantom zapleteným do masakru izraelských športovcov na olympiáde v Mníchove v roku 1972.

      28. september - Vo veku 76 rokov zomrel český hudobník Petr Skoumal. Skoumal okrem iného napísal hudbu pre jednu z najznámejších piesní Michala Prokopa  Kolej Yesterday. Jeho filmovú hudbu mohli diváci počuť v niekoľkých snímkach Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka, ako boli Jára Cimrman ležící spící alebo Rozpuštěný a vypuštěný.

      30. september - Vo veku 88 rokov zomrela americká pilotka Geraldine "Jerrie" Mocková, ktorá ako prvá žena obletela sólovo svet. Mocková v roku 1964 obletela na lietadle typu Cessna-180 okolo sveta za 29 dní.

4. štvrťrok: OKTÓBER - DECEMBER

      4. október - Bývalý haitský diktátor Jean-Claude Duvalier, prezývaný "Baby Doc", zomrel vo veku 63 rokov. Duvalier vládol v Haiti v rokoch 1971-86.

      5. október - Vo veku 97 rokov zomrel vplyvný ruský režisér a zakladateľ moskovského divadla Taganka Jurij Ľubimov.

      6. október - Vo veku 76 rokov americký hudobník Paul Revere, frontman americkej rockovej formácie Paul Revere and the Raiders.

       - Vo veku 86 rokov zomrela americká herečka a držiteľka divadelnej ceny Tony, Marian Seldesová, ktorá sa preslávila stvárnením viacerých veľkých ženských postáv na Broadwayi.

      7. október - Vo veku 88 rokov zomrel nemecký spisovateľ Siegfried Lenz, jeden z najvýznamnejších autorov nemeckej povojnovej literatúry. K jeho najdôležitejším dielam patria romány Hodina nemčiny (1968), s ktorým nadobudol slávu aj vo svete, a Vlastivedné múzeum (1978).

       - Vo veku 83 rokov zomrel český spisovateľ Rudolf Čechura. Venoval sa detskej a detektívnej literatúre a okrem iného je autorom obľúbeného večerníčkového seriálu Maxipes Fík.

      10. október - Vo veku 78 rokov zomrel známy český herec a signatár Charty 77 Pavel Landovský, známy aj postavou majora Terazkyho z komédie Černí baroni.

      12. október - Vo veku 72 rokov zomrel český herec a dabér Jan Schánilec. Mnoho rokov pôsobil v pražskom Divadle na Vinohradech, hral v celom rade filmov a v posledných rokoch sa venoval predovšetkým dabingu. Jeho hlasom rozprával napríklad Bud Spencer alebo Jack Nicholson.

      19. október - Vo veku 64 rokov zomrela česká atlétka, olympijská víťazka v skoku do výšky Miloslava Rezková-Hübnerová. Niekdajšia československá reprezentantka získala zlato na OH 1968 v Mexiku výkonom 182 cm.

      20. október - Jeden z najuznávanejších fotografov 20. storočia, Švajčiar René Burri, zomrel vo veku 81 rokov. Preslávil sa okrem iného portrétmi juhoamerického revolucionára Che Guevaru vrátane kultovej snímky s cigarou v ústach, ale aj majstrov výtvarného umenia, akými boli napríklad Pablo Picasso či Alberto Giacometti, či slávneho architekta Le Corbusiera.

      - Vo veku 82 rokov zomrel módny návrhár Oscar de la Renta, rodák z Dominikánskej republiky. V roku 1965 vytvoril v New Yorku vlastnú značku a spolu s Billom Blassom a Geoffreym Beeneom patril do skupiny módnych návrhárov, vďaka ktorým sa v druhej polovici 60. rokov dostali na mapu haute couture aj Spojené štáty.

      21. október - Vo veku 93 rokov zomrel americký novinár, bývalý šéfredaktor denníka Washington Post Ben Bradlee, ktorý viedol redakciu v čase škandálu Watergate, vedúceho k odstúpeniu prezidenta USA Richarda Nixona.

       - Vo veku 87 rokov zomrela americká astrologička Joan Quigleyová, ktorá predpovedala osud prezidentovi Ronaldovi Reaganovi a tvrdila, že to ona ho svojho času presvedčila, aby zmiernil postoj USA voči Sovietskemu zväzu. 

      23. október - Vo veku 90 rokov zomrel americký novinár a spisovateľ Frank Mankiewicz, bývalý tlačový tajomník senátora Roberta Kennedyho.

       - Jeden z najkontroverznejších bangladéšskych politických lídrov a odsúdený vojnový zločinec Ghulám Azám zomrel vo veku 91 rokov.

      25. október - Vo veku 81 rokov zomrel český lekár, priekopník umelého oplodnenia profesor Ladislav Pilka. Profesor Pilka sa preslávil tým, že v roku 1982 umožnil v Brne so svojím tímom narodenie prvého dieťaťa zo skúmavky vo vtedajšom Československu i v celom komunistickom bloku.

      28. október - Vo u 77 rokov zomrel zambijský prezident Michael Sata.

      NOVEMBER

      3. november - Nemecký saxofonista Klaus Kreuzeder, ktorý sa napriek dôsledkom detskej obrny - upútaniu na invalidný vozík - vypracoval na profesionálneho hráča na tenorsaxofón, zomrel vo veku 64 rokov.

      5. november - Francúzsky gitarista rómskeho pôvodu Manitas de Plata, preslávený žánrom flamenco, zomrel vo veku 93 rokov.

      11. november - Priekopník hip-hopu, spoluzakladateľ kultovej formácie The Sugarhill Gang Henry Jackson, známy ako Big Bank Hank, zomrel vo veku 57 rokov.

      14. november - Vo veku 77 rokov zomrel americký scenárista a producent Glen Larson, ktorý sa ako scenárista a producent podpísal pod také obľúbené televízne seriály ako Knight Rider, Magnum alebo Battlestar Galactica.

      17. november - Vo veku 78 rokov zomrel americký soulový spevák Jimmy Ruffin, ktorý sa v 60. rokoch minulého storočia preslávil predovšetkým hitom What Becomes of the Brokenhearted a v 80. rokoch aj interpretáciou songu Hold on to My Love z dielne Robina Gibba.

      19. november - Dcéra otca nezávislosti Poľska maršala Józefa Pilsudského, Jadwiga Pilsudská-Jaraczewská, ktorá bola za druhej svetovej vojny pilotkou, zomrela vo veku 94 rokov.

       - Vo veku 83 rokov zomrel americký oscarový filmový i divadelný režisér Mike Nichols, ktorý bol deväťnásobným laureátom ceny Tony Award na Broadwayi a oscarový režisér filmov Absolvent, Anjeli v Amerike či Kto sa bojí Virginie Woolfovej?

      20. november - Vo veku 88 rokov zomrela jedna z najbohatších aristokratiek Európy, španielska vojvodkyňa z Alby María del Rosario Fitz-James Stuart y de Silva, mediálne známa pod menom Cayetana.

      24. november - Vo veku 84 rokov zomrel po dlhej chorobe legendárny ruský hokejový tréner Viktor Vasiľjevič Tichonov. Bol symbolom zlatej éry hokeja v niekdajšom Sovietskom zväze. Pod jeho vedením získala "zborná" v rokoch 1978-92 osemkrát titul majstrov sveta a tri olympijské víťazstvá.

      23. november - Vo veku 98 rokov zomrela bývalá vynikajúca tenistka Dorothy "Dodo" Cheneyová, prvá americká víťazka Australian Open.

      25. november - Vo veku 70 rokov zomrel český hudobný skladateľ, dirigent a príležitostný spevák Petr Hapka. Napísal hudbu k viac než 80 celovečerným a dokumentárnym filmom i televíznym seriálom, napríklad Tisícročná včela, Páni kluci, Den pro mou lásku, Panna a netvor, Deváté srdce či Kráva. Autor hudby hitov Levandulová, Štěstí je krásná věc, S cizí ženou v cizím pokoji a mnohých ďalších.

       - Vo veku 98 rokov zomrel americký lekár Denham Harman, vedec, ktorý sa zaslúžil o vznik všeobecne uznávanej teórie starnutia, využívanej pri výskume rakoviny, Alzheimerovej choroby i iných ochorení.

      27. november - Vo veku 94 rokov zomrela anglická spisovateľka Phyllis Dorothy Jamesová, ktorú preslávili najmä jej detektívne romány s postavou policajta a básnika Adama Dalgliesha.

      28. november - Vo veku 102 rokov zomrel popredný libanonský básnik, prozaik, dramatik a jazykovedec Saíd Akl, ktorý sa svojím dielom preslávil v celom arabskom svete. Bol ultranacionalistom a básne písal v klasickej arabčine i v libanonskom dialekte arabčiny, ktorý označoval za "libanončinu".

      29. november - Vo veku 80 rokov zomrel kanadsko-americký básnik, esejista a prekladateľ Mark Strand, držiteľ Pulitzerovej ceny.

      30. november - Vo veku 68 rokov zomrela uznávaná egyptská prozaička a prekladateľka Radwa Ášúrová. 

      DECEMBER

      2. december - Vo veku 70 rokov zomrel americký saxofonista Bobby Keys, ktorý napríklad spolupracoval so svetoznámou britskou skupinou Rolling Stones.

       - Vo veku 83 rokov zomrel kanadský hokejista a legendárny hráč Montrealu Canadiens Jean Beliveau. Bol kapitán Canadiens v rokoch 1961-71; v NHL odohral 18 plných sezón a získal v nich až desaťkrát Stanleyho pohár.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu