Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Dieťa v rukách rozhádaných rodičov: Kanadské úrady zatkli Marcelu, keď dávala dcérku (4) otcovi

Maria sa stala nástrojom hádky rodičov Zobraziť galériu (3)
Maria sa stala nástrojom hádky rodičov (Zdroj: Foto: polícia)

PRAHA - Život za veľkou mlákou sa nepriaznivo podpísal pod osud Marcely z Česka a jej štorročnej dcérky. Žena vlani v marci narýchlo odišla aj s dieťaťom z Kanady. To sa ale nepáčilo jej bývalému partnerovi, otcovi dieťaťa. Kanadské úrady na Marcelu vydali medzinárodný zatykač pre únos, no matka sa do krajiny minulý týždeň vrátila aj s dcérkou, pretože sa s otcom dieťaťa dohodli na striedavej starostlivosti. Nastal ale nečakaný zvrat.

Len štvorročná Maria sa stala nástrojom v rukách rozhádaných rodičov. Mama Marcela s ňou odišla z Kanady bez vedomia otca. V súčasnosti ale prežíva azda najhoršie chvíle svojho života. Kanadská polícia ju zatkla v stredu večer pri odchode z terminálu letiska v Quebecu. "Áno, bola zatknutá a zobrali jej dieťa. Ambasáda sa v tom trochu angažovala, takže bola prepustená na kauciu päť tisíc kanadských dolárov (3 354 eur), ktorú musí zložiť do utorkového rána," povedala pre idnes.cz  Marcelina matka Zlatuša.

otec dievčatka Alexander Galipeau
Zobraziť galériu (3)
otec dievčatka Alexander Galipeau  (Zdroj: Foto: montreal.ctvnews.ca)

Marcela sa s otcom dieťaťa Alexandrom Galipeauom mesiace o dieťa súdi. Vo februári sa pred českým súdom dohodli na striedavej starostlivosti v Kanade, preto tam Marcela s dcérkou odcestovala. So sebou mala písomnú dohodu českého a kanadského súdu. Zatiaľ preto nie je jasné, prečo ju polícia zatkal.  

Česká matka je po zložení kaucie na slobode. "Dieťa sa vrátilo otcovi. Mal by prebehnúť súd, ktorý by mal určiť, ako sa bude pani Zábranská ďalej stýkať so svojou dcérou. Malo by sa riešiť aj zastavenie stíhania voči nej," povedala hovorkyňa českého ministerstva zahraničia Irena Valentová.

mama dievčatka Marcela Zábranská
Zobraziť galériu (3)
mama dievčatka Marcela Zábranská  (Zdroj: Foto: polícia)

Otec bojoval o dcéru

Podľa medializovaných informácií, Marcelin prílet do Kanady bol vopred naplánovaný. Jej zatknutie pravdepodobne spôsobilo zlé odovzdanie informácií Kanaďanom. České ministerstvo zahraničia situáciu nekomentuje. Uviedlo, že zastupiteľský úrad v Ottawe sa prípadom intenzívne zaoberá. Kanadský otec má vo svojej krajine mediálnu podporu, dieťa chcel získať do svojej starostlivosti.

Marcela nemá doklady a kauciu bude musieť zaplatiť. Musí počkať na súd, ktorý rozhodne, ako sa bude s dcérkou stretávať a či zrušia jej obvinenie z únosu.      

Viac o téme: MatkaDieťaúnos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu