Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Obrat v kauze únosu Dominiky a Martinka do Panamy: Týždne pekla pred odchodom, strach z matky!

Andrej a Martina Gajdárovci Zobraziť galériu (2)
Andrej a Martina Gajdárovci (Zdroj: foto: archiv)

BRATISLAVA - Uplynulý rok otriasol Slovenskom šokujúci prípad. Otec uniesol svoje deti do Panamy, matka bola nešťastná, že ich roky nevidela. Topky získali informácie, ktoré na prípad vrhajú úplne iné svetlo a vnášajú nový pohľad na situáciu mladej rodiny. Vyzerá to tak, že otec - únosca nie je beštia, ako ho niektoré médiá vykreslili. Šokojúce sú najmä nové informácie, ktoré hovoria o tom, čo únosu predchádzalo.

Manželia Gajdárovci prežívali v partnerstve krízu, ktorá sa následne prejavila v ich životoch a výrazne poznačial najmä ich deti. Navštevovali manželskú poradňu, ktorej psychologička vo svojom závere konštatovala, že vzťah manželov sa nachádza v stave hlbokej krízy.

Začiatkom roka 2009 vlastní rodičia matky údajne chceli umiestniť svoju dcéru (matku detí, pozn. red.) do ústavu a požiadali otca (zaťa, pozn. red.) o pomoc, aby sa sám staral o deti, pokiaľ bude hospitalizovaná. 

O tom, že už v tom čase nebolo niečo v poriadku, svedčí vyjadrenie zástupcov materskej školy, ktorú obe deti navštevovali. Martinko od roku 2009, Dominika od roku 2010. "Približne od novembra je na oboch deťoch badať zmeny. Dominika je smutná, plačlivá, veľmi málo komunikuje s deťmi a dospelými. Martin je nesústredený, počas hier alebo edukačnej činnosti je akoby duchom neprítomný," stojí v oficiálnom vyjadrení za škôlku. Najzarážajúcejšie je ale tvrdenie: "Minimálne dvakrát sa stalo, že keď popoludní prišla pre neho (Martinka - pozn. red.) matka do MŠ, s plačom odmietol s ňou odísť domov. Pri prevzatí maloletých otcom, problém s plačom nie je. Deti sa tešia pri prevzatí otcom, ktorý pre nich chodí minimálne trikrát do týždňa," uviedla vo vyjadrení Alica Sýkorová.

Dominika a Martinko v čase nezvestnosti, fotografie zverejnil Interpol
Zobraziť galériu (2)
Dominika a Martinko v čase nezvestnosti, fotografie zverejnil Interpol  (Zdroj: Interpol a Facebook)

Toto bolo napísané 22.12.2012, teda dva dni po tom, čo matka detí požiadala o rozvod manželstva. Andrej následne žiadal súd o vydanie predbežného opatrenia o zverenie detí na čas do rozvodu manželstva. Martina podala návrh na rozvod bez Andrejovho vedomia. Muž sa vyjadril, že v ostatných dvoch rokoch spozoroval zmenu správania manželky, rovnako aj zmenu správania u svojich detí. K predbežnému opatreniu súdu o zverenie detí na čas do rozvodu manželstva bolo potrebné odborné vyjadrenie znalca z odvetvia klinickej psychológie. "Dotaz na matku vyvoláva u Dominiky a Martina prudkú emočnú reakciu blízku panike. Obe deti prerušia hru, bežia k otcovi a pevne sa ho držia. Prosia, aby nemuseli k matke," uviedla znalkyňa Eva Borzová, súdu odporučila, aby deti predbežným opatrením zveril otcovi.

Rozvod a odchod otca s deťmi mimo Slovensko

Martina Gajdárová požiadala o rozvod manželstva koncom decembra 2010. Súd vytýčil pojednávanie na 9. februára 2011. Na to sa ale manžel Andrej Gajdár nedostavil, riadne sa ospravedlnil a dôvodil tým, že ich spoločné deti Martin (2005) a Dominika (2007) potrebujú dlhodobú klimatickú liečbu. Dcérka mala problémy s dýchaním a lekárka túto liečbu odporučila.

Je pravdou, že Andrej nepreberal zásielky a v mieste trvalého bydliska sa nenachádzal, o mesiac na to v marci 2011 boli deti vyhlásené za nezvestné a po Andrejovi bolo vyhlásené pátranie, vydali na neho zatykač. Otec sa s deťmi zdržiaval v Spojených štátoch amerických. Je potrebné podotknúť, že aj napriek nezvestnosti Martininých najbližších sa žene narodilo 26.7.2012 ďalšie dieťa, ktorého otcom nebol Andrej Gajdár, s ktorým ešte nebola rozvedená.

 

 

Viac o téme: DetiúnosPanama
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu