Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Experti identifikovali ďalšie miesta možných chemických útokov: Analýza stále pokračuje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

NEW YORK - Experti poverení určovaním zodpovednosti za chemické útoky v Sýrii identifikovali v súvislosti s nadchádzajúcim hĺbkovým vyšetrovaním už sedem lokalít. Novinárom to v pondelok povedala šéfka tzv. spoločného vyšetrovacieho mechanizmu Organizácie Spojených národov (OSN) a Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) Virginia Gambová, ktorú cituje agentúra AP.

Podľa Gambovej prvotná správa pre Bezpečnostnú radu OSN identifikuje päť prípadov, keď mohli byť v Sýrii použité chemické zbrane. Dodatočná analýza viedla k doplneniu ďalších dvoch prípadov. Predmetné útoky sa mali odohrať v období od apríla 2014 do augusta 2015 na území sýrskych provincií Idlib, Hamá a Halab (Aleppo). 

Podľa Gambovej analýza údajov zhromaždených OPCW v Sýrii stále pokračuje a zoznam potenciálnych prípadov by mohol byť dokončený do 1. marca. Spoločný vyšetrovací mechanizmus OSN a OPCW následne začne hĺbkové vyšetrovanie. 

Sýria sa oficiálne zbavila chemických zbraní pod medzinárodným dohľadom po tom, čo v roku 2013 zahynuli stovky civilistov pri útoku sarinom na predmestí Damasku. Západ z tohto útoku obviňoval vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorá však zodpovednosť odmietala. 

Viac o téme: OSNSýriaOPCWVirginia GambováChemické útoky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu