Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Cameron obhajoval v parlamente reformnú dohodu s Európskou úniou

David Cameron
David Cameron (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Britský premiér David Cameron vystúpil dnes v Dolnej snemovni parlamentu s prejavom zameraným na podporu svojho plánu usporiadať 23. júna referendum o členstve Británie v Európskej únii. Informuje o tom britská spravodajská stanica BBC.

Cameron zároveň poslancom predstavil štyri oblasti reformnej dohody s EÚ, ktorú sa mu podarilo vyrokovať na minulotýždňovom summite v Bruseli. Uplynulých najmenej deväť mesiacov strávil podľa svojich slov prípravou a zabezpečovaním podpory týchto reformných návrhov.

Cameron, ktorý sa vyslovil za pokračovanie členstva Británie v únii, predstúpil pred poslancov parlamentu po tom, ako starosta Londýna a člen vládnucej Konzervatívnej strany Boris Johnson cez víkend vyhlásil, že bude viesť kampaň za odchod Británie z EÚ.

Zotrvaním v EÚ bude Británia podľa Camerona "silnejšia a bezpečnejšia". "Naše zvláštne postavenie znamená to, že Británia môže mať to najlepšie z oboch svetov," argumentoval. Pripustil však, že je ešte veľa oblastí, v ktorých sa môže EÚ zlepšovať, a Londýn bude pokračovať vo svojej snahe o presadzovanie zmien.

Kompromisný návrh dohody dosiahnutej v piatok na summite dvadsaťosmičky v Bruseli upravuje vzťahy medzi Londýnom a EÚ na základe požiadaviek Camerona. Ten chcel okrem iného zabrániť zneužívaniu sociálnych dávok v Británii. Nasledujúcich sedem rokov bude môcť Londýn požadovať štvorročné obmedzenie sociálnych benefitov pre prichádzajúcich zamestnancov z iných krajín EÚ a obmedziť prídavky pre deti zahraničných zamestnancov, ktoré nežijú v Británii.

Zahraničných pracovníkov, ktorí už v krajine pôsobia, sa predpis o znížení detských prídavkov bude týkať až od roku 2020. Novinkou, ktorá sa dostala do dohody, je to, že obmedzenie sociálnych benefitov môžu využiť tiež ostatné členské štáty EÚ.

Viac o téme: Európska úniaBrexitDavid Cmeron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu