Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Možný odchod Británie z EÚ nenecháva nikoho chladným: Takto sa k situácii vyjadrila Merkelová a Fico

Angela Merkelová Zobraziť galériu (5)
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Nemecká kancelárka Angela Merkelová má v úmysle urobiť všetko, čo sa bude dať, aby pomohla udržať Britániu v Európskej únii, píše agentúra AP.

"Idem do týchto rozhovorov s pozíciou, že chceme urobiť všetko pre to, aby sa vytvorili také podmienky, aby Veľká Británia mohla ostať súčasťou Európskej únie," uviedla Merkelová s tým, že niektoré záležitosti sú stále nevyjasnené. Nemecká politička to vyhlásila po príchode na dvojdňový summit EÚ v Bruseli. "Toto je dôležité z pohľadu Nemecka," dodala Merkelová. 

Angela Merkelová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Francúzsky prezident dnes pred začiatkom summitu v Bruseli varoval európskych lídrov pred prílišnými ústupkami v diskusii s Britániou o jej zotrvaní v únii. Prílišné ústupky zo strany Bruselu by podľa neho mohli motivovať ďalšie štáty, aby pre seba žiadali "osobitné pravidlá" a tým by sa podkopali princípy európskej jednoty. 

"Chcem, aby Británia ostala v EÚ. Zo všetkého najviac však dúfam v to, že Európa bude môcť rásť, silnieť, a že to nebude to môcť zastaviť žiaden z národných lídrov," zdôraznil. V hre je podľa neho celá Európska únia, nie iba jedna krajina. 

ČR chce kompromisnú dohodu medzi EÚ a Britániou už teraz, tvrdí Sobotka

Česká republika chce uzavrieť celkovú dohodu medzi EÚ a Britániou už počas dnešného prvého dňa summitu EÚ a nespoliehať sa na nejaký ďalší krízový summit; zároveň si želá prijateľný kompromis tak pre Britániu, ako aj pre ostatné krajiny únie. Uviedol to český premiér Bohuslav Sobotka po príchode na summit EÚ v Bruseli.

Summit o Británii môže rozhodnúť o budúcej podobe únie: Cameron chce dobrú dohodu, žiadny kompromis

Sobotka zdôraznil, že Česko si neželá odchod Británie z EÚ a v prípade brexitu by vznikli veľké škody pre Britániu i pre zvyšné krajiny EÚ. Aj preto treba podľa jeho slov dosiahnuť kompromisnú dohodu, aby Británia zostala v EÚ a aby sa britský premiér David Cameron mohol vrátiť domov s návrhom dohody, ktorá mu pomôže v kampani za zotrvanie Británie v únii. 

"Cieľom je dnes sa dohodnúť. Určite nebude jediná krajina, ktorá bude uplatňovať výhrady k tomu, čo je v tejto chvíli na stole," uviedol Sobotka. Zároveň však dodal, že najnovší návrh je lepší, ako boli predošlé verzie dohody medzi EÚ a Britániou. Podľa jeho slov však stále zostalo niekoľko problémov, ktoré treba na summite vyjasniť a dohodnúť sa na nich.

Bohuslav Sobotka
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Spresnil, že nie je zatiaľ jasné, na ako dlho by mala fungovať takzvaná záchranná brzda pre vyplácanie sociálnych benefitov. Ďalej sa českej strane nepáči, že návrh dohody nevylučuje to, že indexácia detských prídavkov by sa mohla týkať aj zamestnancov z iných krajín EÚ, ktorí v Británii už v súčasnosti pracujú. 

ČR, podobne ako aj ostatné krajiny Vyšehradskej štvorky (V4), majú podľa Sobotku obavy, aby sa po vzore Británie nesnažili aj iné členské krajiny EÚ o indexáciu, čiže znižovanie detských prídavkov pre zahraničných pracovníkov. 

"Máme obavy, že by sa to mohlo rozšíriť a v tom prípade by sa to výrazne dotklo Českej republiky. Našim cieľom je, aby sme čo najviac obmedzili okruh ľudí, ktorých by sa takéto opatrenia negatívne dotkli," spresnil český premiér. 

Indexácia detských prídavkov českých pracovníkov v Británii by podľa nemenovaných diplomatov postihla iba okolo 200 detí. O niečo výraznejšie sa znižovanie detských prídavkov dotkne Slovákov pracujúcich v Británii, keď z odhadovaného počtu 100.000 slovenských zamestnancov indexácia postihne okolo 1000 detí. 

Česká strana má najväčšie obavy, aby sa debaty o znižovaní sociálnych prídavkov nepreniesli aj mimo britských hraníc, napríklad do Nemecka, kde pracuje najviac Čechov mimo hraníc svojej krajiny. Počas rokovaní diplomatov pred summitom EÚ prejavili záujem o možné znižovanie sociálnych dávok napríklad Nemecko, Rakúsko ale aj Švédsko či Luxembursko.

Pri dosiahnutí dohody s Veľkou Britániou sme opatrne optimistickí, tvrdí Fico

S opatrným optimizmom mieri premiér Robert Fico na dvojdňový summit Európskej rady, ktorý sa dnes začína v Bruseli. Na ňom sa očakáva dohoda o úprave vzťahov medzi EÚ a Britániou, ktorú požaduje Londýn. Od nej závisí aj výsledok avizovaného referenda o zotrvaní Británie v 28-členom bloku.

"Myslím si, že nejaký rozumný kompromis sa dá dosiahnuť, pretože nám záleží na tom, aby Veľká Británia zostala v Európskej únii," uviedol Fico pred odletom na dnešnom parlamentnom európskom výbore.

Premiér považuje za dôležité, že návrh na riešenie britských požiadaviek, ktoré pripravil šéf Európskej rady Donald Tusk, neobsahuje právo veta pre nečlenské štáty eurozóny voči členským štátom. "Tým pádom nemôžu vetovať naše rozhodnutia. Nebránime sa ale, aby nečlenské štáty eurozóny boli pri veľkých rozhodnutiach," poznamenal Fico.

Robert Fico
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Slovensko plne podporuje požiadavky Británie na posilnenie konkurencieschopnosti únie, a s tým súvisiace odstránenie byrokracie. Problémy nemá ani so zvýšením právomocí národných parlamentov a použitím tzv. červenej karty. V rámci tohto mechanizmu by 55 percent národných parlamentov mohlo spoločne zablokovať legislatívny návrh Európskej komisie.

Otvorenou zatiaľ zostáva oblasť pracovnej migrácie z ostatných členských krajín, ktorú chce Londýn pribrzdiť. Tu sa hovorí napríklad o indexácii rodinných prídavkov na deti. Tie by sa určovali podľa výšky životnej úrovne domovskej krajiny, kde dieťa pracovníkov z iných krajín EÚ žije.

Vyšehradská štvorka požaduje, aby sa toto obmedzenie netýkalo napríklad dôchodkov a nemalo spätnú platnosť. Taktiež sa diskutuje o dĺžke prechodného obdobia na obmedzenie prístupu zahraničných pracovníkov k sociálnym dávkam.

Viac o téme: SummitRobert FicoAngela MerkelováBritániaBohuslav Sobotka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu