Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Merkelová vyzvala Nemcov na trpezlivosť: Nad týmito alternatívami nerozmýšľajme!

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala v nedeľu svojich partnerov z Európskej únie, aby spoločne hľadali riešenie utečeneckej krízy v Európe, napísala dnes agentúra DPA. V rozhovore pre televíziu ARD Merkelová povedala, že robí všetko, čo je v jej silách, aby našla riešenie európskej migračnej krízy a usilovala sa odstrániť príčiny migrácie.

Merkelová ďalej uviedla, že nemá nijaký "plán B" na riešenie krízy na národnej úrovni, ak sa európskym štátom nepodarí dosiahnuť dohodu s Tureckom, na základe ktorej by došlo k spomaleniu prílevu utečencov do Európy. 

"Som veľmi optimistická v tom, že európska cesta bude úspešná," povedala Merkelová, pričom zdôraznila, že nie je čas rozmýšľať nad alternatívami, ako je zatváranie hraníc jednotlivých členských štátov EÚ. Nemecká kancelárka ďalej uviedla, že jej najvyššími prioritami sú zachovanie európskej jednoty a prejavovanie humánneho postoja k migrantom. Nemcov zároveň vyzvala, aby boli trpezliví. 

"Toto je veľmi dôležitá etapa našich dejín," povedala Merkelová. Mimoriadny summit lídrov EÚ a Turecka je naplánovaný na 7. marca. Európska únia od Turecka, ktoré je pre mnohých migrantov poslednou zastávkou pred odchodom do Európy, očakáva, že Ankara prijme opatrenia na spomalenie migračnej vlny. 

Európa zápasí s prílevom migrantov, ktorých v roku 2015 prišlo na starý kontinent približne 1,1 milióna. Mnohí z nich sú žiadatelia o azyl, ktorí podľa agentúry DPA utekajú pred vojnou v Sýrii, avšak nájdu sa medzi nimi aj ekonomickí migranti, ktorí si od cesty do Európy sľubujú zvýšenie svojej životnej úrovne. 

Viac o téme: NemeckoAngela Merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu