Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Holanďania pred referendom o vzťahoch EÚ a Ukrajiny uprednostňujú áno

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRUSEL/AMSTERDAM - Okolo 170 holandských skupín a organizácií požiadalo o štátne dotácie v kampani pred aprílovým referendom o tom, či by Holandsko malo podporiť podpis asociačnej zmluvy medzi EÚ a Ukrajinou. Uviedol to dnes spravodajský server DutchNews.nl.

Vládna komisia pre referendum má k dispozícii dva milióny eur, ktoré môže rozdeliť organizátorom predreferendových kampaní. Komisia chce dať 700.000 eur na kampaň v prospech zblíženia Ukrajiny s EÚ, rovnakú sumu na kampaň pre tábor aktivistov presadzujúcich opačný postoj. Zvyšok sumy dostanú neutrálne platformy zapojené do prípravy referenda, ktoré sa bude konať 6. apríla.

Referendová komisia oznámila, že takmer polovica žiadateľov o dotácie na kampaň nespĺňala potrebné požiadavky. Väčšinou neposkytli správne odpovede na otázky týkajúce sa cieľov ich kampane. Registrované organizácie a občianske skupiny môžu požiadať o dotáciu do výšky 50.000 eur, kým jednotlivci o maximálnu dotáciu vo výške 5000 eur.

Hlasovať v referende budú môcť len holandskí štátni príslušníci. Referendum nie je pre vládu záväzné, ale ak sa na ňom zúčastní viac ako 30 percent registrovaných voličov, parlament musí znovu hlasovať o právnej norme, ktorá bola predmetom referenda. 

Server DutchNnews.nl pripomenul, že podľa prieskumov verejnej mienky zverejnených začiatkom tohto týždňa počet voličov, ktorí v aprílovom referende majú v úmysle hlasovali "áno", sa zvýšil z 38 na 44,5 percenta. Ďalší prieskum, realizovaný univerzitou Twente v meste Enschede naznačil, že najmenej 30 percent voličov sa referenda zúčastní.

Holandské médiá uviedli, že aj keď referendum nebude úspešné, samotné hlasovanie naznačí, aká je v Holandsku podpora pre Európsku úniu v období, keď v nej krajina predsedá. Referendum presadila satirická webová stránka GeenStijl, známa drsným a neúctivým vyjadrovaním sa k témam ako sú islam a prisťahovalectvo, ktorú podporili viaceré protieurópsky zamerané iniciatívy.

Viac o téme: ReferendumUkrajinaEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu