Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pád ceny ropy pokračuje: 13-ročný rekord pokorený, nepredpovedali to ani najväčší optimisti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Cena ropy stále padá. Láme aj predošlé rekordy. Na trhu je o vyše dva milióny barelov ropy viac, než je po nej dopyt. Tešiť sa môžu najmä tí, ktorí topu nakupujú. Hlavu v smútku majú naopak producenti. Súčasná cena za jeden barel sa pohybuje na úrovni 27 dolárov za barel.

Ceny ropy po zrušení obchodných sankcií voči Iránu prudko klesli a dostali sa najnižšie od roku 2003. Americká WTI sa obchoduje pod úrovňou 29 USD (26,57 eura) za barel (159 litrov). Cena americkej ropy WTI s februárovým kontraktom dnes padla až na 28,36 USD za barel, čo je najmenej od októbra 2003.

Zrušeniu sankcií sa potešil aj iránsky prezident. "Ďakujem Bohu za požehnanie trpezlivého iránskeho národa. Gratulácie k tomuto veľkému víťazstvu."

Neskôr zmazala časť strát a predávala sa po 28,88 USD za barel. To je o 54 centov menej ako v minulý piatok na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Cena severomorskej ropy Brent dnes ráno klesla až na 27,70 USD za barel. To bola jej najnižšia cena od novembra 2003.

Pád ceny ropy pokračuje:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Na trh vstúpil nový hráč - Irán

Počas víkendu sa zrušilo množstvo sankcií voči Iránu. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (IEAE) predtým potvrdila, že Teherán splnil svoje povinnosti vyplývajúce z vlaňajšej jadrovej dohody so šiestimi veľmocami. To je veľmi dôležité pre trh s ropou. Irán totiž plánuje zvýšiť export čierneho zlata približne o 500 tisíc barelov denne, čím ešte stúpne už tak nadmerná ponuka na trhu, ktorá je hlavným dôvodom prepadu cien.

"Iránsky export prichádza vo veľmi zlom čase," povedal pre Reuters jeden z analytikov banky Barclays. "Veľký dodávatelia produkujú na trh až o 2-2,5 milióna barelov za deň viac ako je dopyt. Otázkou je, dokedy vydržia toľkoto produkovať," povedal Stuart Gulliver z banky HSBC.

Pád ceny ropy pokračuje:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Chronický nadbytok ropy

Momentálne panuje na trhu nadbytok ropy. To znamená, že existuje veľká ponuka a malý dopyt. Na tento fakt má zásluhu aj revolúcia v ťažbe čierneho zlata. Týka sa to najmä Spojených štátov amerických, ktoré sa z odberateľa menia na producenta. Zásoby ropy v Iráne patria k jedným zanjväčších na svete, analytici očakávajú, že cena ropy naďalej bude klesať.

Viac o téme: CenaBenzínRopa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu