Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pochybnosti, či smrť expremiéra Grossa (†45) bola prirodzená: Vražda, otrávili ho?

Gross zomrel 16. apríla 2015 vo veku 45 rokov. Zobraziť galériu (3)
Gross zomrel 16. apríla 2015 vo veku 45 rokov. (Zdroj: SITA)

PRAHA – Smrť bývalého premiéra Stanislava Grossa (†45) pred trištvrte rokom otriasla celou Českou republikou. Gross trpel nevyliečiteľnou amyotrofickou laterálnou sklerózou, podľa najnovších zistení však jeho skonanie nebolo spôsobené len touto zákernou chorobou, aspoň podľa rodinného priateľa. Jeho odchod bol vraj až príliš rýchly.

Istý blízky priateľ, ktorý trávil s Grossom čas až do konca, si myslí, že jeho smrť bola privodená aj treťou stranou. „Do poslednej chvíle komunikoval so svojím okolím. Aj keď mu bolo horšie rozumieť, stále sa dokázal s okolím dorozumieť,“ povedal človek, ktorý si neželá byť menovaný, redaktorom českého denníka Blesk.

Po Grossovi ostala manželka a dve dcéry.
Zobraziť galériu (3)
Po Grossovi ostala manželka a dve dcéry.  (Zdroj: Profimedia)

Nie je sám, kto si to myslí. Richard Dolejš (45), Grossov stranícky kolega, ešte v deň pohrebu podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Ani sám Gross podľa jeho priateľov neveril, že ide iba o obyčajnú chorobu. Obrátil sa vraj na riaditeľa tajnej služby, ktorý celú vec postúpil aj kolegom z izraelskej a americkej spravodajskej agentúry.

Jeho pohreb sledovali státisíce ľudí.
Zobraziť galériu (3)
Jeho pohreb sledovali státisíce ľudí.  (Zdroj: Profimedia)

Problémom má byť najmä to, že v Grossovej krvi sa našli aerosoly a ťažké kovy, najmä rádioaktívny urán. Tajné služby sa domnievajú, že s týmito látkami muselo Grossovo telo bojovať najmenej desať rokov. Žiadne oficiálne výsledky vyšetrovania však doteraz známe nie sú. Trestné oznámenie Dolejša však aspoň zabránilo tomu, aby Grossa spopolnili.

Viac o téme: SmrťVyšetrovanieStanislav Gross
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu