Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Podivné okolnosti smrti expremiéra Grossa, ochorel aj otec: Špekulácie o zákernej otrave!

Stanislav Gross
Stanislav Gross (Zdroj: Profimedia)

PRAHA - Stanislav Gross (†45) zomrel iba pred pár dňami a už sa špekuluje, že vzácnou a zákernou chorobou ALS trpí aj jeho otec. Stanislav Gross starší má už 72 rokov a podľa známych a priateľov z blízkeho okolia chorobou trpí aj on. Vdova po bývalom premiérovi to však popiera. Ďalšie špekulácie hovoria o tom, že Gross bol otrávený.

S prekvapivou informáciou dorazil český portál Blesk.cz. Podľa ich zdroja z blízkeho okolia mali chorobu ALS diagnostikovať zhruba dva mesiace predtým, než ju objavili u Grossa mladšieho. "Rovnakú chorobu u Grossovho otca zistili zhruba o dva mesiace skôr, než sa diagnózu dozvedel jeho syn. Pán Gross je už na vozíku, ale krutú chorobu zvláda prekvapivo dobre", prezradil zdroj, ktorý si neželal byť menovaný.

Tajný zdroj sa pre české noviny nechal počuť, že Gross mohol byť aj otrávený. "To, že ochorel v rovnakej dobe ako otec, tak aj syn, mi nedá spať. Nemohla byť za tým otrava, ako sa domnieval aj Standa? Viete, keď človek vystúpi z toho rýchlo idúceho vlaku našej politiky, tak nie je možné, aby sa pri tom nezranil," povedal anonym Blesku.

Podozrenia z otrávenia by sa mohli potvrdiť alebo vyvrátiť prípadnou pitvou. Tú však manželka odmietla. Vo vlasoch Grossa našli stopy ťažkých kovov. Otráviť ho mali v čase, keď bol premiérom, vdova Šárka to tiež odmietla a dodala tiež, že otec zosnulého expremiéra žiadnou chorobou netrpí a na pohreb dorazí. Susedia ale hovoria o opaku. Podľa nich ho už vyše roka nevideli odísť z domu.

Gross trpel amyotrofickou laterálnou sklerózou

45-ročný expremiér mal nevyliečiteľnú amyotrofickú laterálnu sklerózu (ALS). Ide o ochorenie mozgu spôsobujúce degeneráciu a stratu buniek centrálnej nervovej sústavy; v dôsledku toho dochádza k postupnej ochabnutosti svalov a odumieraniu svalstva.

Choroba je neliečiteľná a trvá od dvoch do piatich rokov. Do povedomia širšej verejnosti sa toto ochorenie dostalo aj nedávnou facebookovou kampaňou, keď sa známi ľudia navzájom vyzývali na obliatie sa z vedra. pri ktorej pacientovi odumierajú nervové bunky a zostáva paralyzovaný.

Gross sa mal nachádzať v poslednom, terminálnom štádiu ochorenia a niektoré české médiá špekulovali o zhoršení zdravotného stavu už koncom marca. Prvé informácie o jeho chorobe sa objavili už v roku 2004.

Stanislav Gross sa v roku 2004 v 34 rokoch stal najmladším premiérom v dejinách ČR a tiež najmladším predsedom vlády v členskej krajine Európskej únie. Z politiky napokon odišiel kvôli afére týkajúcej sa jeho majetkových pomerov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu