Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Emotívny pohreb expremiéra Grossa: Posledné želanie pred smrťou mu mala splniť dcéra!

Grossova najmladšia dcérka Natália bola otcovou veľkou nádejou Zobraziť galériu (4)
Grossova najmladšia dcérka Natália bola otcovou veľkou nádejou (Zdroj: Profimedia)

PRAHA – Pohreb Stanislava Grossa vo Vyšehradskej bazilike sv. apoštolov Petra a Pavla už od rána sledovali novinári a fotografi. Na drevenej truhle pred oltárom nemohli prehliadnuť veniec z bielych ruží, na ktorom stál odkaz do večnosti od Grossových dcér: Oteckovi Deniska a Natálka.

Podľa informácií českého denníka Blesk bola pre najbližšiu rodinu Stanislav Grossa posledná rozlúčka mimoriadne dojemná. Vdove po expremiérovi sa smútkom podlamovali kolená, bola nevyspatá a situáciu zvládala len vďaka tabletkám. Stanislav Gross si podľa denníka Aha pred smrťou želal, aby mohol počuť spievať svoju dcéru na veľkom javisku obľúbenú pieseň Sleeping Sun z filmu Britannic. Jej autorom je metalová skupina Nightwish a Gross ju chcel počuť v podaní svojej talentovanej dcéry Natálie. Hoci sa tak na jeho pohrebe nestalo, spomínanú pieseň mu zahrali.

Manželka Šárka Grossová s dcérou Denisou (v strede)
Zobraziť galériu (4)
Manželka Šárka Grossová s dcérou Denisou (v strede)  (Zdroj: Profimedia)

Grossova rodina podľa Blesku dorazila na pohreb okolo jedenástej hodiny v luxusných limuzínach. Šárku Grossová sprevádzanú dcérami Denisou (17) a Natáliou (12) museli podopierať, na nohách sa držala len silou vôle. Počas dvadsaťminútovej rodinnej rozlúčky zazneli mnohé známe svetové skladby ako Tears In Heaven od Erica Claptona či Ave Maria. Potom šestica mužov vyniesla Grossovu rakvu z baziliky na kar do Grossovej reštaurácie Černý kohout.

Lúčili  sa s ním aj politici

S Grossom sa okrem jeho rodiny a priateľov prišli rozlúčiť aj niektorí členovia vlády, napríklad Bohuslav Sobotka (ČSSD) či Jiří Paroubek (ČSSD). Smútočný obrad sa uskutočnil v rodinnom kruhu, ale možnosť  priniesť k rakve expremiéra kvety alebo smútočné vence využili desiatky ľudí, ktorí sa v tichej spomienke zastavili pred fotografiou mladistvého Grossa umiestneou pri katafalku.

Okrem Sobotku sa pamiatke Grossa prišli pokloniť napríklad ministri zahraničia a vnútra Lubomír Zaorálek a Milan Chovanec (ČSSD) a ďalší členovia najužšieho vedenia strany, ktorú Gross v rokoch 2004 a 2005 viedol. S expremiérom sa rozlúčili aj jeho bývalí vládni kolegovia František Bublan, Jan Kavan a Karel Březina. Z popredných českých politikov neprišiel prezident Miloš Zeman, ktorý pritom Grossovi v minulosti svedčil na svadbe, ale neskôr sa politicky odcudzili.

S Grossom sa lúčil aj Jiří Paroubek s manželkou
Zobraziť galériu (4)
S Grossom sa lúčil aj Jiří Paroubek s manželkou  (Zdroj: Profimedia)

„Zvlášť počas tejto chvíle na neho spomínam dobre,“ povedal novinárom Bublan, ktorý bol v Grossovej vláde ministrom vnútra. „Bol to veľmi dobrý minister vnútra. K jeho úlohe premiéra som kritickejší. Bol na tú funkciu príliš mladý. Vzťahy sme ale mali dobré,“ uviedol podpredseda niekdajšej Zemanovej vlády a vtedajší minister zahraničných vecí Kavan. „My sme k sebe mali blízko, pretože obaja sme boli dlho vo vedení Mladých sociálnych demokratov a tiež sme boli spoločne dvoma najmladšími členmi Zemanovej vlády,“ povedal minister bez kresla Březina. Gross podľa neho patril medzi najvýznamnejšie ponovembrovej politické osobnosti.

Bývalý predseda úradníckej vlády Jan Fischer vyjadril ľútosť nad tým, že Gross zomrel tak skoro. „Stanislav Gross, tak ako každý z nás, bol produkt - on i spolutvorca - politických pomerov doby, v ktorej žil. Je celkom smutné, že mnoho ľudí, ktorí sa mu vtedy snažili veľmi priblížiť, sa možno dnes trochu hanbia. To myslím, nie je dobré,“ podotkol.

Na bývalého šéfa sociálnej demokracie zaspomínali aj členovia iných politických strán. „Spomínam na neho v dobrom. Jediné, čo pre neho môžem urobiť, je ísť sa pomodliť k jeho rakve,“ uviedol ľudovec Jan Kasal. Podľa exministra Ivana Pilipa ťahal Gross sociálnu demokraciu smerom, ktorý bol európsky a moderný. Je smutné, že nezostal dlhšie, poznamenal.

Stanislav Gross s manželkou a dcérami
Zobraziť galériu (4)
Stanislav Gross s manželkou a dcérami  (Zdroj: Profimedia)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu