Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Počet cudzincov v Daeš neustále stúpa: Teroristov sú desaťtisíce, pochádzajú z týchto krajín

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BAGDAD - Počet cudzincov, ktorí bojujú za Daeš, sa za rok a pol jeho pôsobenia v Iraku a Sýrii zdvojnásobil. Podľa odhadov má teraz táto teroristická organizácia k dispozícii 27.000 až 31.000 zahraničných bojovníkov. Nový údaj priniesol newyorský ústav Soufan Group, ktorý poskytuje bezpečnostné informácie vládam a nadnárodným organizáciám. Celkový počet bojovníkov Daeš nie je známy, Rusi rovnako ako sýrski opoziční aktivisti odhadujú, že ich je 80.000, kurdskí predstavitelia ale vlani hovorili až o 200.000.

Reportér, ktorý strávil s Daeš 10 dní: Džihádisti túžia po bombardovaní, prinesie apokalyptický súboj

"Prílev zahraničných bojovníkov do Sýrie a Iraku je celosvetový fenomén," uvádza sa v správe ústavu. Podľa jeho informácií bojuje v radoch Daeš 27.000 až 31.000 ľudí z 86 krajín. Vlani v júni toto pracovisko uvádzalo, že Daeš má k dispozícii 12.000 zahraničných bojovníkov z 81 krajín. "Napriek medzinárodnému úsiliu oslabiť Daeš a obmedziť príliv radikálov do Sýrie sa počet členov viac ako zdvojnásobil," stojí v správe Soufan Group.

"Tento úspech Daeš prekonáva sny iných teroristických skupín, ktoré už vyšli z módy, napríklad al-Kájdy. Daeš získal k členstvu desiatky tisíc bojovníkov a ďalších inšpiroval k tomu, aby ho podporovali," uvádza sa v správe.

Ústav má k dispozícii podrobnejšie údaje, z ktorých vyplýva, že záujem o pripojenie sa k Daeš nie je vo svete rovnomerný. Veľký počet nových ľudí pripadá na občanov západnej Európy. Z tohto regiónu získal 5000 bojovníkov, 1700 z nich sú Francúzi, 760 Nemci a rovnaký je aj počet Britov, z Belgicka potom pochádza 470 zahraničných bojovníkov.

Počet cudzincov v Daeš
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Počet Severoameričanov sa nezmenil - z tohto regiónu je v Daeš 280 členov, regrutovanie do radov islamistov tu podľa analytikov prebieha najmä na sociálnych sieťach. Explóziou sa dá nazvať príliv bojovníkov z Ruska a Strednej Ázie, pretože počet ľudí z tejto oblasti vzrástol o 300 percent. V radoch Daeš je 4700 osôb z tejto časti sveta a 2400 z nich sú Rusi. Zahraniční bojovníci údajne pochádzajú z 12 z 15 bývalých sovietskych republík. Najviac ich je z Čečenska, Dagestanu, Azerbajdžanu a Gruzínska.

Megalomanské plány Daeš: FOTO Dokument, ktorý odhalil desivé ciele radikálnych islamistov

Z Blízkeho východu v radoch Daeš bojuje vyše 8200 ľudí. Vôbec najväčšiu skupinu bojovníkov tvoria Tunisania, ktorých v Sýrii a Iraku bojuje 6000, pričom na celú oblasť severnej Afriky pripadá asi 8000 ľudí. Ďalej sa k Daeš pripojilo okolo 2500 saudských Arabov a 2100 Turkov.

Počet cudzincov v Daeš
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: alhayat)

Soufan Group svoju správu založil na údajoch poskytnutých vládami, medzinárodnými organizáciami a výskumnými ústavmi. Odhaduje, že až 30 percent z týchto cudzincov sa chce vrátiť do svojich krajín, čo sa od začiatku bojov v Iraku a Sýrii považuje za hlavnú výzvu pre miestne tajné služby. Je pravdepodobné, že títo navrátilci budú zradikalizovaní moslimovia pripravení vykonať útoky podobné atentátom spáchaným nedávno v Paríži alebo v Tunisku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu