Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Porušujú Rusi Ženevské konvencie? VIDEO Armáda zhadzuje fosforové bomby, obete upália zaživa!

Putinove lietadlá podľa aktivistov zhadzujú v Sýrii fosfor. Zobraziť galériu (4)
Putinove lietadlá podľa aktivistov zhadzujú v Sýrii fosfor. (Zdroj: Facebook)

RAKKA - Rusko plní sľub, ktorý dalo džihádistom. Plán vymazať ich z mapy Sýrie pomáhajú plniť aj nové bomby ruských stíhačov. Najnovšie sa objavili videá, na ktorých bojové lietadlá zhadzujú fosfor! Humanitárni pracovníci upozorňujú, že Putinova armáda sa dopúšťa vojnových zločinov.

Zábery ako Rusi zhadzujú smrteľne jedovatý biely fosfor kolujú na sociálnych sieťach už vyše dva týždne. Informovali o tom aj britské noviny The Times. Bombardujú ním najmä mestá Rakka, ktorá je baštou Islamského štátu a Idlib, v ktorom smrtiace bomby zabili v nedeľu vyše 40 ľudí. Kontroverzný je fakt, že v týchto oblastiach žije aj veľa civilistov.

Porušujú Rusi Ženevské konvencie?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

"Spoznali sme, že ide o fosfor, keď sa rozsvietila celá obloha. Po dopade na zem sa všetko vznietilo," povedal pre noviny istý Ahmed. Pozrite si nasledujúce video - svedkovia zachytili pád fosforu z lietadiel až na zem.

Fotky rozsvietenej nočnej oblohy sa ľahko dajú nájsť na Twitteri. Očití svedkovia zachytili zhadzovanie fosforu na vlastné oči a zverejňujú to na sociálnych sieťach.

Čo spôsobuje biely fosfor

Je mimoriadne jedovatý, smrteľná dávka pre človeka je približne pätnásť gramov.  Biely fosfor svetielkuje. Ženevská konvencia ho výslovne zakazuje používať v oblastiach, kde sú civilisti, čo zjavne Rusom nerobí problém.

Porušujú Rusi Ženevské konvencie?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Svetielkovanie je podľa wikipédie spôsobené oxidáciou pár fosforu, ktorý nepatrne sublimuje, kyslíkom na oxid fosforitý a neskôr na oxid fosforečný za emisie svetla, čiže ide o tzv. chemoluminiscenciu. Uchováva sa vo vodných nádržkách, lebo pri styku so vzduchom horí. Otravu môže spôsobiť aj požitím či inhalovaním. Dopady sú devastačné - nevoľnosť, zvracanie, krvavé hnačky, zväčšenie pečene, žltačka a rednutie kostí.

Viac o téme: BombardovanieRuskoSýriaIslamský štátFosfor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu