Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ďalší cieľ Putina? V Poľsku vyšetrujú ohrozenie armády, tisíce záhadných telefonátov z Ruska

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN/VARŠAVA - Poľský exminister obrany Tomasz Siemoniak požiadal bezpečnostné služby, aby vyšetrili, ako mohli byť stovky, resp. tisíce vojakov a civilných zamestnancov armády obťažované záhadnými telefonátmi z Ruska. Tie budú teraz musieť zistiť, ako sa tieto čísla dostali vôbec do cudzích rúk, informoval britský denník The Telegraph.

Rusko má vraj dôkaz, z ktorého mrazí: Vie, ktorá krajina finančne pomáha IS

"Bezpečnostné služby predložili záležitosť do mojej pozornosti a ja som požiadal o objasnenie," uviedol Siemoniak, ktorý bol ministrom obrany do 16. novembra tohto roka. "V tejto chvíli je ťažké povedať, či to bolo niečo vážne, alebo nie," dodal s tým, že presný počet telefonátov nie je známy, ale mohol by sa vyšplhať na desaťtisíce či státisíce. Ruský minister zahraničia sa k téme odmietol vyjadriť.

Poľsko investuje čoraz viac financií do obrany krajiny a vyzýva EÚ a NATO, aby zaujali nekompromisný postoj voči Moskve, preto sa stalo kľúčovým cieľom ruskej špionáže. Minulý rok boli zatknutí dvaja muži pre podozrenie, že patria medzi desiatky agentov v Poľsku, ktorí odovzdávajú správy ruskej vojenskej rozviedke GRU.

Poľský exminister obrany Tomasz Siemoniak
Zobraziť galériu (2)
Poľský exminister obrany Tomasz Siemoniak  (Zdroj: SITA)

Poľská tlač informovala, že vojenská kontrarozviedka krajiny vyšetruje záhadné telefonáty. Mobilné telefóny u príjemcov zvyčajne zvonili len krátko a na displeji sa zobrazilo ruské číslo. Všetky patrili tomu istému mobilnému operátorovi. Poľské ministerstvo obrany však zdôraznilo, že na "závažné alebo dôverné" telefónne hovory o národnej bezpečnosti sa nepoužívajú štandardné mobilné siete.

Záhadné telefonáty sa podobajú na prípad z roku 2014, kedy bola demonštrujúcim na ukrajinskom Majdane poslaná hromadná SMS zo všetkých troch hlavných mobilných sietí v krajine, v ktorej sa písalo, že boli registrovaní ako účastníci masových nepokojov.

Posolstvo bolo zrejme odoslané bezpečnostnými službami na zastrašenie protestujúcich, ktorí sa nachádzali v blízkosti Námestia nezávislosti v Kyjeve. Ukrajinskí operátori odmietli zodpovednosť za účasť na tomto akte a uviedli, že čísla mohli byť zhromaždené pomocou "pirátskej veže", určenej na identifikáciu mobilných telefónov v určitej oblasti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu