Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na východe podniknú razantné kroky: Nastupuje povinné očkovanie proti žltačke

Očkovanie detí
Očkovanie detí (Zdroj: spuntik.zoznam.sk)

SOBRANCE - Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Michalovciach na základe opakovaného hlásenia michalovskej nemocnice o ochorení na vírusovú hepatitídu typu A (VHA) a v súvislosti s protrahovaným epidemickým a narastajúcim výskytom prípadov tohto ochorenia u detí predškolského a školského veku v meste Sobrance vydal rozhodnutie o povinnom očkovaní. Informovala o tom regionálna hygienička RÚVZ v Michalovciach Janka Stašková.

To sa týka detí vo veku od jedného do 15 rokov s trvalým pobytom v meste Sobrance. Platí aj pre osoby vo veku od troch do 15 rokov, ktoré navštevujú miestne predškolské a školské zariadenia. Cieľom tohto opatrenia je predchádzať ďalšiemu vzniku a šíreniu prenosného ochorenia. V súvislosti s ním boli zrušené aj viaceré hromadné podujatia v regióne dolného Zemplína.

Podľa zverejnenej správy RÚVZ sa pravdepodobne nákaza rozšírila aj z ohnísk na Michalovskej ulici v Sobranciach, kde pri epidemiologických vyšetrovaniach bolo začiatkom augusta opakovane zistené hrubé znečistenie celého prostredia obyvateľov ulice. 

VHA trápi zemplínsky región už druhý mesiac. Ako v pondelok (19.9.) informoval hovorca spoločnosti Svet zdravia Tomáš Kráľ, za posledné tri dni prijalo infektologické oddelenie michalovskej nemocnice 17 nových pacientov so žltačkou.

Na oddelení sa podľa jeho slov nachádza 43 pacientov z Michaloviec, Sobraniec a najnovšie aj z okolia Trebišova. Momentálne sú kapacity oddelenia plné a noví pacienti budú musieť byť podľa slov Kráľa smerovaní na infekčné oddelenia v Košiciach a Prešove. "Priemerná dĺžka hospitalizácie pri tejto diagnóze je osem až desať dní," dodal. RÚVZ v Michalovciach eviduje k dnešnému dňu len v meste Sobrance spolu 104 prípadov ochorení na VHA. Informuje o tom na svojej webovej stránke.

Viac o téme: OčkovanieŽltačkaMichalovceSobrance
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu