Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

V Bruseli predĺžili výstrahu, zatkli štvrtého podozrivého z parížskych útokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL – Belgicko dnes predĺžilo platnosť najvyššieho stupňa výstrahy pred teroristickým útokom pre hlavné mesto krajiny Brusel, a to do budúceho pondelka 30. novembra 2015. Po zasadaní Rady pre národnú bezpečnosť o tom informoval belgický premiér Charles Michel. Podľa jeho slov sa však už od stredy postupne opäť otvoria brány škôl a stanice miestnej podzemnej železnice.

Predseda belgickej vlády však zdôraznil, že vážne bezprostredné ohrozenie pretrváva a situácia zostáva nezmenená. Rozhodnutiu predchádzalo dnes posúdenie aktuálneho stavu vecí národným krízovým centrom, ktoré odporučilo občanom v metropole krajiny aj naďalej sa vyhýbať lokalitám, akými sú železničné stanice alebo letiská, ale aj dejiskám koncertov a masových akcií, informovala tlačová agentúra DPA.

V Bruseli vyhlásili najvyšší stupeň výstrahy pred teroristickou hrozbou v sobotu ráno, vo zvyšku Belgicka zostáva v platnosti druhý najvyšší stupeň varovania. Belgická vláda už niekoľko dní netají, že sa obáva v Bruseli útokov podobného charakteru, dejiskom akých sa francúzske hlavné mesto Paríž stalo 13. novembra.

Pátranie po viacerých podozrivých z terorizmu naďalej pokračuje. Bruselské metro zostalo dnes už tretí deň bez prestávky uzavreté. Premávali iba autobusy a električky. Uzavreté zostali i brány škôl, univerzít, kúpalísk a jaslí. To isté platilo aj o značnom počte obchodov, nákupných centier, bánk a veľkých poisťovní. Športové udalosti a veľtrhy patrili medzi odrieknuté akcie.

Z Belgicka prišla dnes večer aj správa, ktorá s odvolaním sa na prokuratúru v Bruseli hovorí o zadržaní štvrtého podozrivého zo spoluúčasti na teroristických útokoch v Paríži. Na muža, ktorého zadržali pri rozsiahlej policajnej akcii v centre belgickej metropoly v nedeľu večer, vydali zatykač. Pri rovnakej akcii zadržali aj ďalších 15 ľudí, ktorých medzičasom prepustili na slobodu. Päť dnes zadržaných osôb vypočuli, dve z nich prepustili na slobodu.

Viac o téme: BruselBelgickoParíž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu