Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Podnikateľ si z parížskeho masakru spravil výhodný biznis: Zarobil 50 tisíc eur!

(Zdroj: Foto: YouTube/DailyMail)

PARÍŽ – Majiteľ parížskej pizzerie La Casa Nostra, ktorá bola 13. novembra jedným z terčov teroristických útokov, predal záznam z bezpečnostnej kamery zachytávajúci streľbu v reštaurácii britskému denníku Daily Mail za 50.000 eur.

Informovala o tom dnes rozhlasová stanica Europe 1. Ešte predtým Canal+ odvysielal videozáznam, na ktorom vidno, ako majiteľ pizzerie ukazuje britským novinárom záznam z bezpečnostných kamier, ktorý zachytáva časť reštaurácie v čase útoku - strieľajúceho páchateľa i pred ním sa skrývajúcich ľudí. Videozáznam si polícia, ktorá vyšetruje útoky, prezrela a potom jeho originál zašifrovala. Na rozšifrovanie si majiteľ reštaurácie povolal hackera.

Rokovania o predaji záznamu trvali podľa Europe 1 asi 18 hodín a skončili sa vyplatením 50.000 eur v hotovosti. Vzhľadom na to, že Daily Mail chcel získať exkluzívnu informáciu, hardisk počítača, ktorý obsahoval kamerový záznam, bol zničený.   Francúzske médiá uviedli, že na správy o predaji záznamu z útoku nereagoval ani majiteľ pizzerie, ani britský denník. 

Bezprecedentné útoky sa odohrali v piatok večer 13. novembra na šiestich miestach Paríža ležiacich v 10. a 11. obvode, ako aj na predmestí Saint-Denis. Okrem pizzerie La Casa Nostra, kde zahynulo päť ľudí, sa terčom útoku stal klub Bataclan na Voltairovom bulvári, kde sa vyše dve hodiny odohrávala rukojemnícka dráma a kde prišlo o život 89 ľudí. Strieľalo sa aj v blízkosti japonskej reštaurácie na ulici Rue de Charonne i na križovatke ulíc Bichat a Alibert, kde atentátnici zo strelných zbraní zaútočili na hostí reštaurácie Le Petit Cambodge.

Neďaleko od pizzerie, na Voltairovom bulvári, sa odohral útok s jednou obeťou, ktorou bol samovražedný atentátnik. Ďalší útok trojice kamikadze, ktorí na svojich telách odpálili nálože, zaznamenali v blízkosti štadiónu Stade de France (najmenej jedna obeť), kde sa práve hral priateľský zápas medzi Nemeckom a Francúzskom, na ktorom sa zúčastňoval aj francúzsky prezident Francois Hollande. Celkovo si útoky v Paríži vyžiadali 130 ľudských životov a viac ako 350 zranených. Stav mnohých z nich lekári považujú za veľmi vážny.

Viac o téme: ReštauráciaParíž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu