Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Havarovali dva vrtuľníky: V Indii sedem obetí, v Južnej Kórei dvaja mŕtvi Američania

V Indii havaoval vrtuľník s hinduistickými pútnikmi, 7 mŕtvych vrátane pilota.
V Indii havaoval vrtuľník s hinduistickými pútnikmi, 7 mŕtvych vrátane pilota. (Zdroj: YouTube)

ŠRÍNAGAR – Sedem ľudí zahynulo dnes pri havárii vrtuľníka vezúceho pútnikov z horského hinduistického chrámu v indickej časti rozdeleného Kašmíru.

Vrtuľník ihneď po zrútení na zem zachvátil požiar. Stalo sa tak krátko pred pristátím v obci Katra v štáte Džammú a Kašmír na severe Indie, uviedol predstaviteľ miestnej polície. Záchranári podľa neho vytiahli z vraku stroja telá šiestich pútnikov a pilota. Príčina nešťastia nebola bezprostredne známa.

Pútnici smerovali z chrámu Vaišnó Déví zasväteného hinduistickej bohyni bohatstva Mahá Lakšmí. Svätyňa sa nachádza v jaskyni v Himalájach v nadmorskej výške 1600 metrov. Havarovaný stroj patril spoločnosti prevádzkujúcej lety do tohto chrámu.

Leteckú dopravu využívajú najmä pútnici, pre ktorých je ťažšie zvládnuť turistickú trasu vedúcu do svätyne. Chrám bohyne Mahá Lakšmí navštívi každoročne viac ako desať miliónov ľudí.

V Južnej Kórei sa zrútil vrtuľník americkej armády, zomreli dvaja ľudia 

Americký vojenský vrtuľník sa dnes zrútil v Južnej Kórei, zahynuli dvaja ľudia na palube. Informovala o tom tlačová agentúra AP s odvolaním sa na políciu. Príslušník miestnej polície uviedol, že vrtuľník AH-64 Apache sa zrútil na cestu v meste Wondžu, približne 130 kilometrov východne od juhokórejskej metropoly Soul.

Z helikoptéry, ktorá bola pri havárii vážne poškodená, vytiahli dve telá. Ich totožnosť ešte úrady nemohli potvrdiť. Nie sú správy, že by si nešťastie vyžiadalo aj obete na zemi. Velenie americkej armády v Soule zatiaľ nevedelo potvrdiť haváriu stroja. V Južnej Kórei je umiestnených približne 28.500 amerických vojakov - majú zastrašiť Severnú Kóreu, aby nepodnikla prípadný útok.

Viac o téme: PádPútniciVrtuľník India
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu