Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Za útokom v Mali je obávaný terorista, ktorý mal byť už po smrti: Obete boli 5 národností!

Mochtár Belmochtár
Mochtár Belmochtár (Zdroj: YouTube)

BAMAKO - Mali vyhlásilo po piatkovom teroristickom útoku výnimočný stav, ktorý má platiť desať dní na celom území štátu. Zároveň tri dni platí v Mali štátny smútok, oznámil dnes v štátnej televízii prezident Ibrahim Boubacar Keita.

Podľa najnovšej oficiálnej bilancie si piatkový masaker v hoteli Radisson Blu v Bamaku vyžiadal 19 obetí a sedem zranených. Medzi mŕtvymi je najmenej 13 cudzincov piatich rôznych národností, na mieste zahynuli navyše aj dva útočníci, spresnil malijský prezident.

Útok v Bamaku odsúdili prezidenti Spojených štátov, Číny a Ruska, rovnako ako český premiér. Všetci tiež zdôraznili nutnosť medzinárodnej spolupráce v boji proti terorizmu. Podľa predchádzajúceho vyjadrenia malijského armádneho veliteľa Modibo Namy Traorého útok viedli podľa všetkého len dva ozbrojenci. Americký prezident Barack Obama dnes vyhlásil, že incident len posilňuje odhodlanie Spojených štátov a ich spojencov neoblomne pokračovať v boji proti tým, ktorí útočia na ich občanov. 

Podľa televízie Al-Džazíra sa k útoku prihlásilo islamistické hnutie Murábitún, založené pred dvoma rokmi obávaným radikálom Mochtárom Belmochtárom, o ktorom sa už niekoľkokrát špekulovalo, že je už po smrti. V nahranom vyhlásení sa uvádza, že Murábitún chce akciou dosiahnuť prepustenie svojich bojovníkov väznených v Mali a zastavenie útokov proti hnutiu na severe krajiny.

Nemenovaný bezpečnostný zdroj agentúry AFP zapojený do vyšetrovania dnes povedal, že v súvislosti s útokom v Bamaku polícia "aktívne pátra" po troch podozrivých osobách.

Podľa oficiálnej bilancie pri útoku zahynulo šesť občanov Ruska. Všetci boli zamestnancami regionálnych aerolínií Volga-Dneper a pochádzali z Ulianovskej oblasti, kde má firma svoje sídlo, uviedla agentúra Interfax. Ďalších šesť Rusov sa podarilo z hotela zachrániť, oznámilo ministerstvo zahraničia v Moskve. Zabití boli ďalej traja Číňania. Smrť svojich zamestnancov, ktorí boli v Mali kvôli rokovaní o kooperačných projektoch s africkými vládami, potvrdila spoločnosť China Railway Construction.

Podľa belgických úradov zahynuli tiež dvaja belgickí občania. Jedným bol poslanec parlamentu valónskeho regiónu tridsaťdeväťročný Geoffrey Dieudonné, totožnosť druhej obete nebola oznámená. Americké ministerstvo zahraničia potvrdilo smrť Američanky Anity Ashok Datarovej. Posledná doteraz potvrdená zahraničná obeť je Senegalec, zamestnanec ropnej spoločnosti.

Viac o téme: MaliRadisson BluIbrahim Boubacar KeitaMurábitún
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu