Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

FOTO Televízia ukázala tajný armádny dokument: Putinova nová zbraň alebo zámerná propaganda?

Vladimir Putin počas inkriminovanej schôdzky. Zobraziť galériu (4)
Vladimir Putin počas inkriminovanej schôdzky. (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Počas schôdzky prezidenta Vladimira Putina s predstaviteľmi ruského obranného priemyslu v čiernomorskom letovisku Soči, ktorý snímala televízna kamera, malo prísť k úniku plánov tajnej jadrovej zbrane. Zasadnutie na vysokej úrovni poznamenal zaujímavý detail, kedy televízia údajne omylom nerozostrila dokument, na ktorom jasne vidno novú ponorku.

Putin už stratil všetky zábrany: Prelomíne všetky obranné systémy spojencov, odkázal

Na konferencii armádnych veliteľov a Vladimira Putina, prezident vyhlásil, že Rusko posilní svoj strategický jadrový potenciál v reakcii na rozmiestnenie amerických systémov protiraketovej obrany. "Rusko prijme nevyhnutné odvetné opatrenia na posilnenie kapacity svojich strategických jadrových síl. Taktiež budeme pracovať na našom systéme protiraketovej obrany. Najprv, ako sme opakovane hovorili, budeme pracovať na útočných systémoch schopných prekonať akúkoľvek protiraketovú obranu," citovala v pondelok Putina agentúra RIA Novosti.

Podľa dokumentu, ktorý televízia nasnímala v rukách jedného z vojenských predstaviteľov, sa však zdá, že vzdušná protiraketová obrana nie je všetko, na čo sa bude ruská pozornosť sústreďovať. Nesmú chýbať ani podmorské zbrane so smrtiacimi torpédami, ktorých sa týka práve odhalený viacúčelový systém Status-6. Podrobne opísaná jadrová ponorka podľa potreby nesúca jadrovú hlavicu by mohla spôsobiť veľký rozsah ničenia a rádioaktívnu kontamináciu kľúčových nepriateľských pobrežných oblastí.

FOTO Televízia ukázala tajný
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

FOTO Televízia ukázala tajný
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

V súvislosti so zverejnením dokumentu sa však špekuluje, či k jeho úniku neprišlo zámerne, ako súčasť propagandy, ktorá má za cieľ vyzdvihnúť Rusko do svetla, že je stále schopné začať jadrové údery na Západe aj napriek protiraketovej obrane NATO. Pozoruhodným je práve detail, že pokým v jednom okamihu je obsah dokumentu zreteľne vidieť, iný dokument je rozostrený. Navyše k jeho odhaleniu prichádza v čase rastúceho napätia ohľadom role Ruska v sýrskej občianskej vojne a po rozruchu, ktorý spôsobilo obvinenie vlády, že bola zainteresovaná do dopovania ruských športovcov na olympijských hrách v Londýne v roku 2012 a že by mali byť vylúčení z účasti na hrách v Riu de Janeiro, ktoré sa uskutočnia budúci rok.

Pasáž s dokumentom sa objaví v čase od 4:20

Zábery sa podľa Kremľa nemali dostať do TV

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v noci nadnes potvrdil, že do záberov kamier ruských televízií NTV a Prvý kanál sa dostali aj tajné plány nového jadrového torpéda odpaľovaného z ponoriek, ktoré nikdy nemali byť odvysielané. Oba televízne kanály tieto zábery z vysielania i z webových archívov neskôr stiahli. "Veríme, že v budúcnosti sa to už nezopakuje," vyhlásil hovorca. Pentagón o vývoji tejto zbrane Ruskom špekuloval už v septembri.

Ruský zbrojársky priemysel musí dobehnúť, čo zameškal

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že Rusko sa nenechá zatiahnuť do nových pretekov v zbrojení. Dodal však, že ruský zbrojársky priemysel "musí dobehnúť to, čo v uplynulých desaťročiach zameškal". Podľa agentúry TASS to Putin vyhlásil včera v čiernomorskom letovisku Soči na porade o rozvoji ozbrojených síl Ruskej federácie.

Putin vyhlásil, že Rusko sa nedá "zatiahnuť do nejakých pretekov v zbrojení. A už vôbec nechceme nikoho doháňať alebo predbiehať. My jednoducho musíme dobehnúť to, čo sme zameškali" v 90. rokoch 20. storočia a v prvom desaťročí 21. storočia, keď boli ruské ozbrojené sily i samotné zbrojárske podniky "chronicky podfinancované".

Agentúra Reuters v tejto súvislosti pripomenula, že Putin v utorok na schôdzke v Soči oznámil, že Rusko pracuje na novom protiraketovom systéme schopnom prekonať akúkoľvek protiraketovú obranu.

Zlá správa pre Rusko, podľa expertov smeruje k bankrotu: Hrozí chudoba ako v Sovietskom zväze!

Témou stretnutia predstaviteľov ruského zbrojárskeho priemyslu v Soči je prijatie opatrení, ktoré zvýšia súčinnosť ministerstva obrany a podnikov vojensko-priemyselného komplexu, uviedol Putin podľa agentúry TASS. Za jednu z priorít potom označil vytvorenie "modernej armády vybavenej modernou výzbrojou a vojenskou technikou."

Putin na schôdzke kvitoval, že za prvé tri štvrťroky tohto roku sa podarilo dodržať stanovené tempo plnenia štátnych objednávok vo vojenskom sektore. Dodal, že v roku 2015 armáda dostala o štvrtinu viac nových a zmodernizovaných typov výzbroje ako vlani. Za dôležité označil aj to, že moderné zbrane sa "aktívne používajú" - okrem iného aj v rámci vojenských cvičení. V tejto súvislosti dodal, že prax vopred neohlásených a nenaplánovaných manévrov v jednotlivých vojenských okruhoch bude pokračovať aj naďalej.

FOTO Televízia ukázala tajný
Zobraziť galériu (4)

Viac o téme: Vladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu