Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Život stotisíc Slovákov v Británii čaká revolúcia: Premiér Cameron prišiel so zásadným prejavom

Britský premiér David Cameron
Britský premiér David Cameron (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Britský premiér David Cameron dnes vyzval na obmedzenie voľného pohybu osôb v rámci Európskej únie a na obmedzenie sociálnych dávok pre občanov EÚ prichádzajúcich do Británie. Predseda britskej vlády to povedal v prejave o požiadavkách reforiem únie, ktoré sú podmienkou pre zotrvanie Británie v EÚ pred nadchádzajúcim referendom o členstvo v únii. Iba v Anglicku žije takmer stotisíc Slovákov.

Podľa Camerona je potrebné obmedziť nielen príliv migrantov do Európskej únie, ale aj pohyb osôb vo vnútri bloku. Británia preto požaduje, aby sa voľný pohyb osôb nevzťahoval na nové členské krajiny únie, kým sa ich ekonomika výraznejšie nepriblíži úrovni britskej ekonomiky.

Londýn tiež chce odstrániť "nedostatky", ako je napríklad pravidlo, ktoré uľahčuje občanom EÚ priviesť si do Británie manželku či manžela, ktorí nemajú európske občianstvo. Cameron tvrdí, že má záujem na zotrvaní Británie v EÚ, a to v prípade, že sa mu podarí vyjednať väčšiu autonómiu, informuje agentúra AP. Únia podľa neho musí okrem iného umožniť Britom obmedziť sociálne dávky pre imigrantov z iných členských krajín.

V Británii žije takmer stotisíc Slovákov

Podľa aktuálnych údajov žije v Anglicku 90-tisíc Slovákov, v Írsku (nie je členom Veľkej Británie - pozn. red.) 24-tisíc. Cameronove návrhy by sa s najväčšou pravdepodobnosťou dotkli teda aj našincov.

Nenájdete si prácu, musíte preč

Britská vláda tiež chce obmedziť počet občanov EÚ poberajúcich britské dávky. Už skôr navrhla, aby občania krajín EÚ v Británii, ktorí nenájdu po šiestich mesiacoch zamestnanie, stratili právo na pobyt v krajine. Teraz Cameron presadzuje, aby občania EÚ pracujúci v Británii mohli poberať prídavky a mať daňové úľavy až po tom, čo budú v krajine pracovať štyri roky a teda štyri roky budú prispievať do miestneho sociálneho systému.

Cameron varuje EÚ: Máte len jednu šancu

Cameron v prejave zopakoval, že je zástancom zotrvania Británie v Európskej únii v prípade, že budú prijaté príslušné zmeny. Vylúčil ale súčasne, že by sa v Británii mohlo uskutočniť nejaké druhé referendum o zotrvaní v EÚ. Kolegov z Európskej únie vyzval, aby vzali do úvahy, že majú len jednu šancu na zmeny.

"Sme hrdý, nezávislý národ. A chceme, aby to tak zostalo," povedal Cameron a zdôraznil, že Británia požaduje "jasné, právne záväzné a nezvratné" oslobodenie od záväzku EÚ k vytváraniu "čoraz užšej únie".

Z návrhov Británie na reformu EÚ bude ťažiť každý

Britský minister financií George Osborne dnes vyhlásil, že z návrhov britskej vlády na reformovanie Európskej únie bude mať úžitok každý v EÚ. "Sú to zmeny, ktoré zlepšia Európsku úniu pre všetkých jej občanov, takže vytvoríme viac pracovných miest," povedal podľa agentúry AP Osborne v Bruseli, keď prišiel na pravidelné zasadnutie 28 ministrov financií z členských krajín EÚ.

Osborne dodal, že návrhy zároveň zabezpečia Británii jej národné záujmy. Britský minister financií doplnil informáciu, že bude mať stretnutie aj s najvyšším predstaviteľom eurozóny Jeroenom Dijsselbloemom a predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom.

"Sadneme si okolo stola a začnú sa rokovania. Myslím si, že máme dobrú šancu dosiahnuť reformu (EÚ), ktorú si želáme všetci," dodal Osborne. Britský premiér David Cameron tvrdí, že má záujem na zotrvaní Británie v EÚ, a to v prípade, že sa mu podarí vyjednať väčšiu autonómiu. Únia podľa neho musí okrem iného umožniť Britom obmedziť sociálne dávky pre imigrantov z iných členských krajín.

Svoje požiadavky dnes britský premiér vytýčil v rámci vystúpenia v Londýne, ale taktiež v liste, ktorý posiela do Bruselu stálemu predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi.

Viac o téme: Sociálne dávkyDavid Cameron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu