Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Le Penová má pred voľbami jasné návrhy: Odstránime bakteriálnu imigráciu

Marine Le Pen
Marine Le Pen (Zdroj: SITA)

BRUSEL - V snahe dosiahnuť historické víťazstvo v decembrových regionálnych voľbách na severe Francúzska predsedníčka krajne pravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penová spôsobila pobúrenie s protiimigračným programom, ktorý navrhuje "odstránenie bakteriálnej imigrácie".

Sanitárna časť predvolebného programu FN bola doteraz nepovšimnutá, sporný návrh si však všimol regionálny denník La Voix du Nord, ktorý o ňom informoval v utorok. Najnovšie prieskumy verejnej mienky naznačujú historické víťazstvo FN v druhom kole regionálnych volieb, ktoré sa uskutoční 13. decembra. Po prvý raz by Le Penovej strana mohla vládnuť jednému z francúzskych regiónov. Najnovší prieskum spoločnosti Ifop-JDD odhadol, že FN v regióne Nord-Pas-de-Calais získa až 39 percent voličských hlasov. 

Le Penová v rámci predvolebnej kampane pripravila program strany, v ktorého sanitárnej časti je prejavená vôľa "odsúdiť a vykoreniť akúkoľvek formu bakteriálneho prisťahovalectva". "Nemocnice sa stretávajú s alarmujúcim výskytom nákazlivých chorôb, ktoré nie sú špecifické európskemu kontinentu a sú spojené s migračným prílivom. Odmietame, aby zdravie našich občanov bolo ohrozované," uvádza sa programe strany. 

Po zverejnení týchto informácii všetci protivníci FN v regionálnych voľbách, ľavicoví aj pravicoví, vyjadrili rozhorčenie s uvedeným vyhlásením a označili Le Penovú za xenofóbnu političku, ktorá "rozširuje šialenstvo". Liga ľudských práv v tejto súvislosti uviedla, že šéfka FN otvorene prejavuje svoje "rasistické názory".

Hovorca FN Sébastien Chenu po skontaktovaní francúzskymi médiami upozornil, že pri príprave citovaného dokumentu došlo k neželanej chybe, pričom Le Penová predstaví oficiálny predvolebný program v sobotu, kde bude vysvetlená aj kontroverzná sanitárna oblasť.

Národný front, ktorý je známy svojimi eurofóbnymi a protiimigrantskými vyhláseniami, sa otvorene zameriava na boj proti hrozbám, ktoré predstavuje migrácia. Francúzsko v posledných mesiacoch nebolo poznačené prílivom migrantov ako iné štáty EÚ, imigračný problém je však citlivý na severe krajiny. V oblasti prístavu Calais už niekoľko mesiacov v biednych podmienkach živoria tisíce prisťahovalcov, ktorí sa snažia dostať do Anglicka.

Viac o téme: Regionálne voľbyFrancúzskoMarine Le PenováMigračná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu