Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Obama rozhodol o osude viac ako 5-tisíc vojakov: Koniec vojny v Afganistane neplánuje

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Prezident USA Barack Obama by mal dnes oznámiť zmenu stratégie v Afganistane, kde chce najnovšie ponechať 5500 amerických vojakov až do svojho odchodu z funkcie začiatkom roka 2017. Informuje o tom agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaných členov Obamovej vlády.

Potvrdenie tejto informácie by podľa AP znamenalo, že americký prezident upúšťa od zámeru ukončiť vojnu v Afganistane pred zavŕšením svojho funkčného obdobia, ako údajne sľuboval. Obama pritom ešte v decembri oznámil ukončenie bojovej misie v Afganistane.

Pôvodný plán Washingtonu predpokladal stiahnutie takmer všetkých amerických vojakov z Afganistanu do konca roka 2016, vojenskí predstavitelia však podľa AP už niekoľko mesiacov tvrdia, že tamojšie sily naďalej potrebujú podporu, aby odrazili opätovný vzostup hnutia Taliban a zachovali stav, ktorý je výsledkom 14-ročného krviprelievania a miliardových výdavkov zo strany USA.

Podľa citovaných zdrojov by mal Obama oznámiť, že terajších 9800 amerických vojakov zostane v Afganistane aj počas väčšiny budúceho roka, na čo sa v roku 2017 zníži na 5500 tempom, ktoré určia príslušní velitelia. Takýto postup naznačujú americkí predstavitelia už niekoľko týždňov s tým, že podmienky v Afganistane sa od pôvodného rozhodnutia Obamu o sťahovaní vojakov spred vyše dvoch rokov zmenili, dodáva AP.

Viac o téme: Barack Obama
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu