Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Dievčina chcela priniesť mier: Posledná selfie FOTO pred smrťou počas teroristického útoku

Dilje Deli so svojimi kamarátmi v autobuse. Zobraziť galériu (2)
Dilje Deli so svojimi kamarátmi v autobuse. (Zdroj: Facebook)

ANKARA - Chceli sa zúčastniť na mierovej demonštrácii, domov už sa nevrátili. Dva smrteľné výbuchy v Turecku zanechali po sebe spúšť takmer stovku obetí. Medzi nimi aj mladá dievčina, ktorá iba pár minút pred svojou smrťou zavesila na sociálnej siete selfie fotku s priateľmi.

Aktivistka Dilje Deli so svojimi kamarátmi zavesila poslednú selfie na Facebook pred krvavými explóziami v Ankare. Bolo to poslednýkrát, čo sa dievčina takto kamarátom pochválila na scoiálnej sieti. Výbuchy spolu s ďalšími kamarátmi neprežila.

Deli sa nechala počuť, že s ostatnými účastníkmi "idú zaniesť mier do Ankary". Bohužiaľ, našli tam voju smrť. Najnovšie údaje hovoria až o 128 mŕtvych, úrad vlády uvádza 97 obetí.

Útočníci sú zatiaľ neznámi

 K dvom simultánnym samovražedným atentátom v Ankare sa zatiaľ nikto nepriznal. Turecké úrady sa však sústreďujú na hypotézu, že ho spáchali aktivisti extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), ktorá momentálne ovláda veľké územia v susednej Sýrii a Iraku. Na zhromaždení, ktoré bolo terčom útoku, sa zišli mieroví aktivisti - tureckí i kurdskí -, ktorí chceli vyzvať na posilnenie demokracie v Turecku a na zastavanie ozbrojených zrážok medzi kurdskými povstalcami a tureckými bezpečnostnými silami. Tie si od začiatku júla vyžiadali už vyše sto obetí.

Podľa vládnych zdrojov by za atentátom mohli byť aj kurdskí povstalci. Pozostalí po obetiach útoku z Ankary však zo zodpovednosti obviňujú prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana - z podnecovania násilia v snahe získať tým hlasy pre vládnucu Stranu spravodlivosti a rozvoja (AKP). Turecký denník Hürriyet napísal, že typ výbušniny použitý pri útoku je zhodný s náložami, ktoré explodovali koncom júla v pohraničnom meste Suruč na zhromaždení kurdských a tureckých dobrovoľníkov pripravujúcich sa na výjazd do sýrskeho mesta Kobané, kde sa mali zapojiť do rekonštrukcie obliehaním zničeného mesta.

Vláde blízky denník Yeni Šafak uviedol, že vyšetrovatelia  dali urobiť testy DNA potenciálnych páchateľov útokov v Ankare, aby ich porovnali s DNA získanou od členov rodín približne 20 Turkov považovaných úradmi za militantov Islamského štátu a schopných uskutočniť samovražedné atentáty. Turecká polícia v nedeľu počas razií v meste Adana na juhu Turecka zatkla ďalších štyroch podozrivých, čím počet osôb zadržaných po atentáte v Ankare stúpol na 40. Zatiaľ však nie je jasné, či táto vlna zatýkania súvisí s ankarskou kauzou.

K atentátom v tureckej metropole došlo niekoľko hodín pred tým, ako kurdskí povstalci oznámili plán vyhlásiť jednostranné prímerie, aby sa v Turecku znížilo napätie pred voľbami. Vláda však ich vyhlásenie odmietla a deklarovala, že musia nadobro zložiť zbrane a opustiť krajinu. Medzitým turecké vojenské lietadlá podnikli viacero cezhraničných náletov na pozície kurdských povstalcov v irackých regiónoch Zap a Metina.

Viac o téme: BombaTureckoAnkaraDilje Deli
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu