Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Legendárne československé piškóty zmenili chuť: Ani pes to nežerie, búria sa ľudia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA/BRATISLAVA - Piškóty Opavia už nie sú také tradičné, ako bývali a všimli si to aj ich pobúrení konzumenti. V ére sociálnych médií o tom nezabudli informovať svojich najbližších a širokú verejnosť, čo viedlo dokonca k tomu, že na vzniknutú situáciu musel reagovať samotný výrobca. Americká firma Mondelez tvrdí, že po presunutí závodu do Poľska sa mohli udiať isté odchýlky, ale iba pri tvare. To sa však spotrebiteľom nepozdáva, pretože podľa niektorých vraj svoju obľúbenú pochúťku nechce jesť už ani pes.

Mladíka vytočil v Bille rad pri pokladni: Jeho sťažnosť na FOTO spustila búrlivú debatu

Firma Mondelez pred niekoľkými mesiacmi presunula výrobu piškót z Opavy do závodu v Poľsku z "technologických a kapacitných dôvodov.", ale bráni sa, že to nemá na kvalitu produktu žiadny vplyv. "Výrobná linka, ktorá je umiestnená v poľskom závode spoločnosti Mondelez, bola prevezená z opavského závodu. Sme si vedomí, že s presunom do iného závodu a zavádzaním produkcie v inej továrni sa vyskytli občasné odchýlky v tvare a konzistencii piškót. Na ich odladení však intenzívne pracujeme," uviedol pre denník echo24.cz šéf komunikácie firmy Mondelez pre Českú republiku Lukáš Hora.

Laik však podľa denníka už pri porovnaní starého obalu s novým zistí, že je iné množstvo pšeničnej múky, výživových hodnôt, zastúpenie bielkovín, sacharidov, tukov aj vlákniny. Ani sa na obale viac neudáva, že sú cukrovinky bez konzervantov a farbív. To však Hora odôvodnil tým, že ide o výhradnú zmenu metodiky výpočtu nutričných hodnôt a údaje o farbivách a konzervantoch viac nemôžu uvádzať kvôli platnej legislatíve, pretože ich neobsahujú ani konkurenčné výrobky.

Okrem toho sú piškóty z Poľska svetlejšie a nie také pekné okrúhlučké, ako predtým. Majú skôr tvar malého citróna. Iným sa zdajú byť aj tvrdšie a vysoká cena neúmerná súčasnej kvalite. Na chuť sa však sťažujú nielen ľudia, ale podľa jedného z nespokojencov majú k nej výhrady aj jeho domáci miláčikovia.

"Piškóty som kupoval psovi, ktorý iné, než Opavia nechcel. Zrazu ich ale prestal jesť. Pochybujem však, že si piškóty vyberal podľa tvaru. Ak výrobca tvrdí, že sa zloženie nezmenilo, tak z môjho psa blbca neurobí," napísal užívateľ na Facebooku a dodal: "Však sa to zrazu nedá rozmočiť vo vode. Papagáj mi to tiež prestal žrať."

Viac o téme: PiškótyOpavia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu