Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ruská stíhačka opäť narušila turecký vzdušný priestor: Od tamojších úradov dostali varovanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ANKARA - Ruský veľvyslanec v Turecku dnes dostal od tamojších úradov ďalšie varovanie ohľadom opakovaného narušenia tureckého vzdušného priestoru ruskými lietadlami, ktoré v susednej Sýrii podnikajú nálety na pozície protivládnych povstalcov. O ďalšom varovaní pre Rusko informovalo dnes turecké ministerstvo zahraničných vecí.

Agentúra Reuters pripomenula, že ruské lietadlá počas uplynulého víkendu narušili vzdušný priestor v blízkosti turecko-sýrskych hraníc dvakrát. Ďalší incident sa odohral v pondelok, keď zatiaľ neidentifikovaná stíhačka MiG-29 ohrozovala turecké lietadlá, ktoré hliadkovali pozdĺž hraníc so Sýriou.

Turecké ministerstvo zahraničných vecí v dnešnom vyhlásení  deklarovalo, že Turecko je otvorené myšlienke usporiadať stretnutie s ruskými vojenskými predstaviteľmi a diskutovať o opatreniach, ktoré by v budúcnosti zabránili opakovaniu podobných incidentov.Turecký rezort diplomacie súčasne potvrdil, že si uplynulú sobotu a v pondelok v súvislosti s narušením vzdušného priestoru krajiny predvolalo ruského veľvyslanca a vyjadrilo mu protest.

Ruské ministerstvo obrany dnes v Moskve informovalo, že s Tureckom pokračuje v konzultáciách o mechanizme, ktorý by v budúcnosti zabránil incidentom v priestore nad sýrsko-tureckými štátnymi hranicami.

Viac o téme: RuskoTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu