Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rusko stupňuje tlak proti Islamskému štátu: Do boja zapojil aj námorníctvo!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Vojnové lode ruskej Kaspickej flotily ostreľovali pozície extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii a zasiahli pritom všetky stanovené ciele. Uviedol to dnes ruský prezident Vladimir Putin na stretnutí s ministrom obrany Sergejom Šojgu. Súčasne nad Sýriou prebiehajú vzdušné operácie svetových mocností. Ruské a americké stíhačky sa míňajú vo vojenských náletoch doslova o chlp.

Putin ocenil, že ciele v Sýrii boli zasiahnuté zo vzdialenosti 1500 kilometrov. Zásahy vysokopresnými zbraňami podľa neho svedčia o kvalite produkcie zbrojného priemyslu i o kvalitnej príprave vojakov. Ruský prezident súčasne vyhlásil, že konflikty toho druhu, aký sa odohráva v Sýrii, sa musia skončiť politickým riešením. Šojgu na stretnutí uviedol, že štyri lode Kaspickej flotily vypálili na pozície IS v Sýrii spolu 26 rakiet. 

Putin v reakcii na to podľa agentúry Reuters povedal, že ešte je priskoro na hodnotenie výsledkov ruskej operácie v Sýrii. Vyslovil predpoklad, že ruské letectvo bude podporovať pozemné operácie sýrskej armády.

Ruské a americké stíhačky operujú nad sýrskym územím v tesnej blízkosti
Zobraziť galériu (3)
Ruské a americké stíhačky operujú nad sýrskym územím v tesnej blízkosti  (Zdroj: theaviationist.com)

Na schôdzke, ktorú odvysielala televízie Rossija 1, ruský prezident vyhlásil: "Čo sa týka ďalšej práce, ako sme sa dohodli, predpokladám, že bude synchronizovaná s krokmi sýrskej armády na zemí a vojensko-kozmické sily budú efektívne podporovať ofenzívnu operáciu sýrskej armády".

Putin nariadil ministrovi Šojgu, aby v súvislosti s vývojom v Sýrii pokračoval v spolupráci s USA, Tureckom, Saudskou Arábiou, Iránom a Irakom. Ruský minister obrany poznamenal, že bez súčinnosti všetkých krajín, ktoré sa zapojili do boja proti IS v Sýrii, nie je možné dosiahnuť úspech. Dodal, že v utorok sa uskutočnilo stretnutie vojenských atašé týchto krajín, na ktorom ruská strana navrhla zdieľať informácie o už zistených baštách islamistov v záujme toho, aby nálety na ich pozície boli efektívne. Súčasne poznamenal, že koalícia vedená Spojenými štátmi podniká útoky na islamistov v Sýrii už vyše roka, ale zatiaľ "nevidno hmatateľný výsledok".

V prípade nešťastnej náhody sa môže konflikt vyhrotiť
Zobraziť galériu (3)
V prípade nešťastnej náhody sa môže konflikt vyhrotiť  (Zdroj: theaviationist.com)

Šojgu na schôdzke informoval, že ministerstvo obrany je pripravené začať s americkým partnerským rezortom koordináciu v oblasti boja s IS. Spresnil, že sa uskutočnila spoločná videokonferencia, na ktorej sa hovorilo ako na túto tému, tak aj o návrhu americkej strany o spôsoboch koordinácie pri operáciách v Sýrii.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že návrhy USA na koordináciu krokov v boji proti IS "môžu byť prijaté". Uviedol to dnes v Moskve hovorca rezortu Igor Konašenkov. Spresnil, že ruský rezort operatívne preskúmal návrhy predložené Pentagónom ohľadne koordinácie postupu na území Sýrie. Podľa Konašenkova treba len spresniť technické detaily, čomu sa ešte dnes budú venovať experti oboch strán.

USA odmietajú vojenskú spoluprácu s Ruskom v Sýrii

Spojené štáty nebudú vojensky spolupracovať s Ruskom v Sýrii, pretože ruská taktika je "tragicky chybná". Vyhlásil to dnes americký minister obrany Ashton Carter. USA sú podľa neho ochotné viesť iba rozhovory o technických otázkach, aby zabezpečili bezpečie pilotov.

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov dnes povedal, že USA predložili návrhy na koordináciu vojenských operácií a že by ich Rusko mohlo prijať. "Ruské ministerstvo obrany odpovedalo na žiadosti Pentagonu a preštudovalo americké návrhy na koordináciu operácií proti teroristickej skupine Islamský štát na sýrskom území. Tieto návrhy môžu byť prijaté. Upresňujú iba niektoré technické detaily a dnes o nich budú rokovať experti nášho ministerstva a Pentagonu," povedal Konašenkov .
 
Carter, ktorý je teraz v Ríme, však povedal, že USA vojensky spolupracovať nemajú v pláne. "Nie sme pripravení spolupracovať so stratégiou, ktorá je, ako sme vysvetlili, chybná, tragicky chybná," povedal Carter. USA patrí ku krajinám, ktoré sú presvedčené, že ruské útoky nie sú zacielené len na radikálov z Islamského štátu, ako je tomu v prípade medzinárodnej koalície, ktorej USA velia a ktorá v Sýrii operuje už rok, ale na oponentov Damasku.

Rusi tvrdia, že Francúzi navrhli zapojenie Sýrskej slobodnej armády do bojov

Rusko zverejnilo ďalšiu spornú informáciu, podľa ktorej Francúzsko navrhlo pri nedávnej návšteve ruského prezidenta Vladimira Putina v Paríži, aby bola do bojov, ktoré vedie sýrska armáda, zapojená tiež Sýrska slobodná armáda (FSA), teda umiernená opozícia.
 
Zdroje z okolia francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda dnes správu dementovali. "Prezident Hollande hovoril iba o tom, že sýrska opozícia musí byť za rokovacím stolom, zvyšok nie je názor Francúzska," citovali francúzske médiá Hollandových spolupracovníkov.
 
Putin však povedal, že Hollande pri piatkovom stretnutí v Paríži nadniesol "zaujímavú myšlienku, totiž zjednotiť sýrsku armádu s takzvanou FSA". Hollande v piatok povedal, že s Putinom hovorili o nevyhnutnosti nájsť politické riešenie, ktoré umožní sýrskej vláde a opozícii dohodnúť sa na spoločnej vláde. Hollande tiež trval na tom, že "budúcnosť Sýrie sa odvodzuje od odstúpenia prezidenta Assada".

Rusko rozmiestnilo v Tadžikistane útočné vrtuľníky 

Rusko rozmiestnilo útočné vrtuľníky Mi-24P na svoje vojenské základni v Tadžikistane, aby tak posilnilo ich obranyschopnosť, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva obrany. Tadžikistan má spoločné hranice s Afganistanom, kde v ostatných týždňoch vyvíja zvýšenú bojovú činnosť militantné hnutie Taliban.

Rusko disponuje v Tadžikistane kontingentom 4000 vojakov, ktorí sú rozmiestnení na troch tamojších základniach - v hlavnom meste Dušanbe a mestách Kuľab (Kúlob) a Kurganťube (Qurghonteppa) na juhu krajiny, v blízkosti hraníc s Afganistanom.

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho tadžický partner Emomali Rachmon sa dohodli o predĺžení prenájmu základní v roku 2012 a o rok neskôr túto dohodu schválil tadžický parlament. V roku 2013 schválil tadžický parlament aj predĺženie prítomnosti ruských vojakov na svojej južnej hranici do roku 2042. 

Irak možno požiada Rusko o letecké útoky na Islamský štát 

Iracká vláda možno čoskoro požiada Rusko o spustenie leteckých útokov na ciele teroristickej organizácie Islamský štát (IS) na území Iraku. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na dnešné vyhlásenie branno-bezpečnostného výboru irackého parlamentu.

"Čoskoro možno budeme nútení požiadať Rusko o spustenie vzdušných útokov. Myslím, že v priebehu nadchádzajúcich dňoch alebo týždňov bude Irak nútený požiadať Rusko o vzdušné útoky, čo závisí od ich úspešnosti v Sýrii," uviedol predseda branno-bezpečnostného výboru Hákim Zámilí.

Iracký premiér Hajdar Abádí už pred necelým týždňom v rozhovore pre spravodajskú televíziu France 24 povedal, že by útoky ruských vzdušných síl proti Islamskému štátu v Iraku privítal a že spravodajské informácie o tejto militantnej skupine dostáva zo Sýrie a z Ruska.

Viac o téme: NámorníctvoRuskoSýriaIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu