Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Sýrčania prehovorili o prítomnosti Rusov: Koniec verejného tajomstva, toto sú výpovede svedkov!

Nad Latakiou vidno lietať ruské vrtuľníky. Zobraziť galériu (4)
Nad Latakiou vidno lietať ruské vrtuľníky. (Zdroj: profimedia.sk)

LATAKIA - V hale bývalého hotela Meridien v Latakii posedáva uprostred sýrskych rodín, oslavujúcich moslimské sviatky, pätica Rusov atletického zjavu. "Sme návštevníci, a to je všetko," hovorí jeden z nich. Cez celý chrbát má tetovanie, vrátane veľkého kríža. Rovnako ako kamaráti ťuká do klávesov svojho mobilu. Keď reportér neprestáva klásť otázky, druhý Rus mu dá najavo, že by mal prestať otravovať, napísala agentúra AFP

Načo je Rusom v Sýrii 28 bojových lietadiel? Experti hovoria o predohre k vojenskej akcii

"Nie som oprávnený hovoriť, že tu sú Rusi, ale zjavne to nie sú turisti," pripustil hotelový manažér v meste na západe Sýrie, spustošenej vojnou. "Hovorí sa, že sú to piloti nákladných lietadiel. Jediní turisti, čo máme, sú Sýrčania," dodal.

V prímorskom meste Latakia, naklonenom režimu Bašára Asada, bol však príchod ruských vojakov, oznámený zahraničnými médiami, vrelo prijatý.

"Každé ráno medzi šiestou a siedmou vidím letieť niekoľko ruských lietadiel a naozaj sa cítim istejšie," uviedol päťdesiatročný Ahmad, žijúci pri civilnom a vojenskom letisku Basila Asada južne od Latakie.

Ruská prítomnosť v Sýrii silnie už týždne, s bojovými lietadlami, systémami protilietadlovej obrany a moderným vybavením, sčasti poskytnutým sýrskej armáde bojujúcej už dlhšie ako štyri roky s povstalcami.

Ruská technika na letisku v Latakii.
Zobraziť galériu (4)
Ruská technika na letisku v Latakii.  (Zdroj: SITA/AP)

"Všetko vyspelé vybavenie obsluhujú Rusi, napríklad riadenie bezpilotných lietadiel. Cvičia sýrskych pilotov a velia," povedal sýrsky vojenský expert v Latakii, ktorý si neželal byť menovaný. "Pred troma dňami dve rakety zasiahli letisko. Rusi okamžite zistili zdroj paľby a dve lietadlá vzlietli na povstalecké územie 20 kilometrov od základne, aby tento zdroj umlčali," dodal.

Na vojenskej základni Sánúbár v borovicovom lese severne od letiska nie je okrem vojaka v službe badateľná žiadna aktivita.

Každopádne je ruská prítomnosť stredobodom všetkých rozhovorov. "Boli priateľmi, stali sa bratmi, oveľa bližšími než kopa Arabov. Skôr nás Rusko bránilo diplomaticky, teraz nás chráni vojensky," hovorí dvadsaťpäťročná vysokoškoláčka Rima. "Nie je nič krajšie ako ráno na balkóne piť kávu, fajčiť vodnú fajku a počúvať, ako hrmia ruské lietadlá," tvrdí štyridsaťšesťročný obchodník, žijúci tri kilometre od letiska.

Štyridsaťročný inžinier vysedávajúci v kaviarni je tiež veľký fanúšik Ruska. "To je to najlepšie, čo nás mohlo stretnúť, pretože Rusi zabránia extrémistom v postupe a možno ich dokonca dokážu zatlačiť späť," vykladá.

Ruská technika na letisku v Latakii.
Zobraziť galériu (4)
Ruská technika na letisku v Latakii.  (Zdroj: SITA/AP)

Latakia leží uprostred oblasti osídlenej alávitmi, šiitskou sektou, ku ktorej patrí aj Bašár Asad. Mesto má asi 400.000 obyvateľov, z polovice sú to aláviti. Sunnitskí islamisti spätí s teroristickou sieťou al-Kájda držia susednú provinciu Idlib.

"Väčšina Sýrčanov má radšej Rusov než Iráncov, pretože je tu dosť príbuzenských pút, najmä medzi Sýrčanmi, ktorí študovali v Rusku a vzali si Rusky. Okrem toho si myslia, že záujem Ruska je jedine geostrategický, na rozdiel od Iráncov, ktorí majú kolonialistickú víziu a prajú si rozšíriť Perzskú ríšu," vyhlasuje päťdesiattriročný inžinier Adnan.

Ruská diplomatická a vojenská aktivita v Sýrii začína prinášať plody. Niekoľko krajín, vrátane Nemecka a Turecka, verejne zvažovalo zapojenie sýrskeho prezidenta do riešenia konfliktu.

Ruská vojenská účasť znamená podľa vysoko postaveného sýrskeho predstaviteľa zvrat. "Rusko zamýšľa ukázať, že nie je východiska bez Asada a že je potrebné zapojiť jeho armádu do boja proti Islamskému štátu," tvrdí. "Moskva chce pripomenúť Spojeným štátom, že jej vzťahy so Sýriou trvajú vyše 50 rokov a že táto krajina je v jej sfére vplyvu. Je to tiež posolstvo pre ďalšie krajiny v regióne, že sa Rusko chce stať zasa významným hráčom," dodal.

Sýrčania prehovorili o prítomnosti
Zobraziť galériu (4)

Viac o téme: RuskoSýriaLatakia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu