Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Z tohto sa už nevyhrabe: Krejčířa v JAR uznali vinným z pokusu o vraždu a únos

Radovan Krejčíř
Radovan Krejčíř (Zdroj: SITA)

PRETÓRIA - Súd v Johannesburgu dnes uznal vinu Čecha Radovana Krejčířa v prípadu pokusu o vraždu a únos. Pre Krejčířa je to vôbec prvé odsúdenie v Juhoafrickej republike. Výška trestu bude podľa portálu The Citizen News oznámená 11. septembra. Prípad sa týka únosu a mučenia brata drogového DÍLERA, ktorý zmizol aj s 25 kilogramami pervitínu určeného pre Krejčířa. Krejčíř v minulosti vinu opakovane odmietol. Českej televízii po dnešnom rozhodnutí súdu povedal, že lož a nenávisť zvíťazila nad pravdou a láskou.

Súd vo verdikte podľa spravodajského portálu EWN uviedol, že Krejčíř je vínnÝ z únosu, pokusu o vraždu a tiež z pokusu o prechovávania narkotík. Jeho blízky spolupracovník Desai Luphondo bol uznaný vinným z prechovávania drog.

"Nie je jasné, na ako dlho by (Krejčíř) mohol ísť za mreže. Nie je v tejto veci žiadne minimum a ani maximum," uviedol EWN na Twitteri k rozhodnutiu súdu. Z celkovej výšky trestu bude odpočítaná doba, ktorú strávil vo väzbe. V nej je od novembra 2013. Spolu s Krejčířom a Luphondom sa pred súdom zodpovedali ďalší štyria ľudia, niektorí z nich boli policajti.

Krejčíř podľa obžaloby spolu so svojimi komplicmi uniesol, mučil a pokúsil sa zabiť Bhekiho Lukheleho. Ten Krejčířa na súde označil za muža, ktorý ho kopal a polieval vriacou vodou. Podľa prokuratúry tak chcel Krejčíř zistiť, kde sa nachádza Lukheleho brat, ktorý zmizol aj s 25 kilogramami pervitínu, ktoré údajne pre českého podnikateľa prevážal.

Sudca Colin Lamont vyhlásil, že prijal výpoveď Lukheleho a verí tomu, že bol unesený, štyri dni zadržiavaný a mučený. Dodal, že Lukhele Krejčířa identifikoval a že jeho slová potom potvrdili ďalšie svedkovia. Súd tiež konštatoval, že Krejčířov podnik Moneypoint v luxusnej johannesburgskej štvrti Bedfordview bol strediskom nelegálnych aktivít a s únosom súvisel, takže Krejčíř bol hlavou drogového obchodu.

Samotnému verdiktu dnes predchádzalo zhodnotenie celého procesu. Sudca v asi dvojhodinovom prejave označil výpovede obvinených za nepravdivé a tiež kritizoval nedostatky v práci polície, odmietol však obvinenia obhajoby, že vyšetrovatelia dôkazy falšovali.

Juhoafrickí novinári výsledok prvého zo štyroch procesov, ktorým Krejčíř v krajine čelí, pozorne sledovali. Podľa nich bolo do poslednej chvíle nejasné, ako súd rozhodne, lebo Lamont v minulosti opakovane kritizoval prístup polície. Akonáhle dnes sudca začal prípad rekapitulovať, tak sa žurnalisti na Twitteri zhodli v tom, že pre Krejčířa situácia nevyzerá dobre.

Vynášanie rozsudku sa konalo za prísnych bezpečnostných opatrení, priamo v súdnej sieni bola viac ako desiatka policajtov. Novinári si tiež všimli Krejčířov vzhľad, Čiech podľa nich za dva roky vo väzbe značne vychudnutý, prešedivený.

Krejčíř žije v JAR od roku 2007, presídlil tam zo Seychel, kam utiekol o dva roky skôr pred policajným vyšetrovaním v Česku. V Južnej Afrike, kde je spájaný s radom zločinov, požiadal o azyl, čo ale komplikuje českú žiadosť o jeho vydanie. Až do vyriešenia azylového konania totiž nemôže byť kvôli utečeneckému statusu deportovaný. Vo vlasti bol medzitým odsúdený na 10,5 roka väzenia za viac než polmiliardový daňový únik.

Viac o téme: Radovan Krejčíř
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu