Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Boss konečne spoznal svoj verdikt: Radovan Krejčíř dostal 35 rokov!

Radovan Krejčíř
Radovan Krejčíř (Zdroj: SITA)

JOHANNESBURG - Čech Radovan Krejčíř bol dnes v Johannesburgu odsúdený na 35 rokov väzenia za pokus o vraždu, za únos a za obchodovanie s drogami. Na záver pojednávania, ktoré prenášali naživo niektoré juhoafrická médiá, to oznámil sudca Colin Lamont.

K výroku o vine štyridsaťsedem ročného Čecha a jeho piatich spolupáchateľov dospel sudca už vlani a čakalo sa len na verdikt o výške trestu. Krejčíř, ktorý účasť na týchto zločinoch odmieta, vzápätí oznámil súdu, že sa proti rozsudku odvolá.

Sudca v záverečnej reči označil Čecha za hlavnú postavu medzi odsúdenými, za "bossa". Výšku trestu zdôvodnil mierou závažnosti a spoločenskej nebezpečnosti zločinov, z ktorých boli vlani muži usvedčení. Niektorí z piatich Juhoafričanov boli v čase previnenia policajti.

V záverečnej krátkej reči pred vynesením rozsudku Krejčíř, ktorý stál pred súdom v putách, v angličtine povedal, že jeho odsúdenie je "šokujúce" a že pre neho neexistujú žiadne "objektívne dôkazy". Celý proces označil za nespravodlivý. Odmietol tiež tvrdenie prokurátora, že sa pred súdom niekedy správal arogantne.

Krejčíř v pondelok pri začatí rokovaní o stanovení trestu obvinil sudcu Lamonta zo zaujatosti a usiloval sa o výmenu sudcu a odloženie rozsudku, ale nepresadil to. Odklad pojednávania na dnes si nakoniec vynútila bombová hrozba, ktorá viedla k evakuácii súdnej budovy a nakoniec sa ukázala ako falošná. Sudca aj dnes odmietol požiadavku Čecha na odklad pojednávania, aby sa súd mohol oboznámiť s jeho zdravotným stavom, pretože sa vraj cíti chorý.

Sudca Lamont v auguste 2015 uznal Krejčířa vinným z podielu na únose a mučení Bhekiho Lukheleho, brata drogového dílera, ktorý údajne zmizol aj s 25 kilogramami pervitínu. Ide o prvé odsúdenie Krejčířa v JAR, kde je muž  z Česka obžalovaný hneď v niekoľkých rôznych prípadoch, v ktorých ide okrem iného o vraždy.

Viac o téme: Radovan Krejčíř
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu