Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Nútená evakuácia: Výbuch v čínskom sklade zasiahol aj do života rodín Slovákov

Výbuch v čínskom sklade
Výbuch v čínskom sklade (Zdroj: SITA)

PRAHA – Z areálu skladu s nebezpečnými látkami v čínskom prístave Tchien-ťin dnes zachránili ďalšieho muža, ktorý sa po výbuchu v stredu večer 12. augusta ukryl v kontajneri. Vojaci v maskách vyniesli muža na nosidlách, jeho stav je stabilizovaný. Priemyselná tragédia si zatiaľ vyžiadala 104 obetí a približne 700 ranených. Informoval o tom český spravodajský portál Novinky.cz.

Prvým objaveným v areáli bol 19-ročný hasič, ktorého zachránili po 31 hodinách. Dnes sa ukázalo, že v areáli bol skladovaný smrteľne jedovatý kyanid sodný. V meste Tchien-ťin má svoje sídlo spoločnosť Home Credit zo skupiny PPF českého podnikateľa Petra Kellnera, ktorá tam okrem Číňanov zamestnáva aj Čechov, Slovákov a Rusov.

Hovorca spoločnosti Milan Tománek oznámil, že rodiny týchto zahraničných zamestnancov boli evakuované z centra Tchien-ťinu do mesta Šen-čen na južnom pobreží pri hranici s Hongkongom. Ostatní Česi a Slováci zostávajú v hoteli v Tchien-ťine, kam boli evakuovaní vo štvrtok 13. augusta, dodal podľa portálu Novinky.cz hovorca Tománek.

Výbuchy si vyžiadali už 104 životov 

Počet obetí dvoch obrovských výbuchov v priemyselnej zóne prístavu Tchien-ťin na severovýchode Číne stúpol dnes z 85 na 104. Prezident Si Ťin-pching vyzval na zlepšenie bezpečnosti na pracoviskách. Informovali o tom čínske štátne médiá a tlačová agentúra Reuters.

Prezident uviedol, že úrady sa musia poučiť z tragických výbuchov v sklade v areáli prístavu, ku ktorým došlo v stredu 12. augusta. Čína evakuovala obyvateľov, ktorí našli útočisko v škole neďaleko miesta oboch silných explózií, pretože dnes sa zmenil smer vetra - to vyvolalo obavy, že jedovaté chemické čiastočky by mohlo zaviať viac do vnútrozemia. Príkaz na evakuáciu prišiel v čase, keď na mieste stredajších výbuchov, v sklade osobitne postavenom na uskladňovanie nebezpečných chemikálií, opäť vypukol požiar.

Evakuovaným obyvateľov odporučili, aby si obliekli dlhé nohavice a dali si na tvár rúška. Ulice prístavného mesta pôsobili pokojne. Odohrali sa však aj emotívne scény, keď rodiny nezvestných hasičov chceli dostať odpovede na otázky o svojich blízkych a predstavitelia sa snažili držať od nich ďalej kamery či fotoaparáty médií. Polícia prvýkrát potvrdila, že na mieste výbuchu sa nachádzala smrtiaca chemikália kyanid sodný. Pritom bolo ešte počuť sériu nových, malých explózií a vznikali aj nové požiare. Kyanid sodný je smrteľný, keď ho človek prehltne alebo vdýchne. 

Viac o téme: VýbuchČínaTchien-ťin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu