Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Bratislavou bude prechádzať americký vojenský konvoj: Cieľom je posilniť spojenectvo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Americké jednotky sa opäť chystajú prejsť Slovenskom cestou na veľké medzinárodné cvičenie v Maďarsku. Desiatky obrnených transportérov sa budú presúvať z Nemecka, prejdú aj Českou republikou. Podľa hovorcu americkej armády bude dôvodom prejazdu aj posilnenie spojenectva s partnermi v regióne.

Transportéry Stryker vyrazia z bavorského Vilsecku, ich trasa ešte nie je pevne daná, no predpokladá sa, že pôjdu po diaľnici do Prahy, ďalej do Brna a do Bratislavy. V Maďarsku potom strávia tieto vychválené stroje s vojakmi dva mesiace. Stroje prekonajú 700 kilometrov naprieč strednou Európou, čo má jej obyvateľom pripomenúť, že Američania sú v prípade potreby nablízku.

Poliaci srdečne privítali vojenský
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

„Obrnené transportéry Stryker majú také schopnosti, ktoré iné útvary v americkej armáde nedokážu ponúknuť – schopnosť manévrovať po celej aliancii,“ vysvetlil John Meyer, veliteľ druhého motorizovaného pluku, pre stránku Military.com. Podobný prejazd už sa Američanom osvedčil, minulý rok tisíce obyvateľov Prahy nadšene vítali 120 amerických vojenských vozidiel.

Česi vítajú americký konvoj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

„Krajiny, s ktorými cvičíme, sú znepokojené Ruskom ako hrozbou pre stabilitu kontinentu. My chceme silnú Európu,“ informoval hovorca americkej armády Joe Buccino. Už v minulosti však zdôraznil, že Spojené štáty, ani Severoatlantická aliancia nevnímajú Moskvu ako protivníka, informovala česká webstránka Lidovky.cz.

Bratislavou bude prechádzať americký
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: army-technology.com)

Informácie potvrdilo aj naše ministerstvo obrany. "Vieme o aliančnom cvičení v Maďarsku. V súčasnosti rokujeme s americkou stranou," povedala pre topky hovorkyňa rezortu Martina Balleková.

Viac o téme: NATOStredná EurópaStrykerAmerický konvoj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu