Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

FOTO Vojaci USA dorazili do Prahy: Chystajú sa užívať si v centre!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA)

PRAHA - V kasárňach v Prahe-Ruzyni sa dnes spojili všetky tri časti amerického vojenského konvoja, ktorý sa cez Česko druhým dňom vracia z cvičenie v Pobaltí na základňu v Nemecku. Amerických vojakov v Prahe vítali stovky priaznivcov aj veteranska technika. Odporcov presunu na plánovanú demonštráciu pri ruzynských kasárňach prišla len hŕstka.

Tri kolóny rozdelené na menšie časti vyšeli ráno a dopoludnia z kasární v Liberci, Pardubiciach a Vyškove, kde Američania nocovali. Ich prejazd do hlavného mesta skomplikovala nehoda kamiónov na Pražskom okruhu, kvôli ktorej museli armádne vozidlá zmeniť plánovanú trasu a nabrali meškanie. Prvý americkí vojaci tak do ruzynských kasární dorazili krátko popoludní. Počas popoludnia ich nasledovali ďalšie časti konvoja. Posledných vojakov, ktorí do metropoly zamierili z Vyškova, zdržala na diaľnici D1 porucha na jednom z vozidiel, takže prišli až večer.

FOTO Vojaci USA dorazili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Pri kasárňach amerických vojakov vítalo niekoľko stoviek ľudí s vlajkami USA, NATO či Európskej únie. Pozdraviť účastníkov takzvanej Dragounskej jazdy prišli aj dve desiatky historických armádnych strojov. Ich kolóna dopoludnia prešla Prahou a na Hradčanskom námestí ich požehnal kardinál Dominik Duka. V krátkom prejave k jej účastníkom zdôraznil potrebu pripomenutia "piatej kolóne" v krajine a že Američania sú českými spojencami.

 

Vyjadriť nesúhlas s prejazdom konvoja cez Českú republiku prišli k ruzynským kasárňam len dve desiatky ľudí, ktorí pokrikovali heslá na priaznivcov konvoja i prechádzajúce kolónu. Po viac ako hodine priestor opustili. Do Ruzyne dorazil tiež muž s hákovým krížom na americkej vlajke, ktorý sa dostal do strkanice s prizerajúcimi a odviedla ho polícia. Neskôr oznámila, že jeho protest nebol trestným činom propagácie fašizmu, ale len priestupkom proti verejnému poriadku.

FOTO Vojaci USA dorazili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Po dojazde do kasární vojaci dotankovali vozidlá a zaparkovali ich. V utorok, keď majú voľný deň, ich budú pripravovať na poslednú časť presunu do Nemecka a opravia pokazené vozidlá. Náhradné diely pre ne dopravil dnes na Kbelská letisko z Nemecka americký transportný vrtuľník Black Hawk. Dnes večer majú vojaci voľno a niektorí sa vypravili na prehliadku Prahy.

 

V utorok sa Ruzynskékasárne od 10:00 do 18:00 otvoria pre verejnosť, aby sa mohla s "americkými dragúnmi" stretnúť a prezrieť si ich techniku, ktorú tvoria hlavne obrnené transportéry Stryker a terénne autá Humvee. Časť amerických vojakov sa tiež vydá do Plzne, aby si uctili pamiatku svojich predchodcov padlých pri oslobodzovaní Československa v roku 1945.

 

Na cestu konvoj opäť vyjde v stredu skoro ráno. Počas dopoludnia má v troch kolónach doraziť na hraničný prechod Rozvadov a pokračovať ďalej do Bavorska na domovskú základňu pri meste Vilseck, ktoré leží asi 65 kilometrov od hranice.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu